Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2013 19:56 - Абортите и тайните знания на поповете
Автор: freeoldmen Категория: Други   
Прочетен: 11309 Коментари: 57 Гласове:
23


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Абортите и тайните знания на поповете Александър Невзоров  
    image

И така, абортите.

Днес можем да наблюдаваме колко отегчаваща е истерията около тази проста житейска реалност, която е, била е и ще бъде, вероятно, много важен знак за свободата на човека при вземане на решения, както за собствената си съдба, така и по въпросите да решава съдбата на произведените от него организми. Правото за това решение, и на тази свобода, се отнася, верояно, към фундаменталните свободи на човека. Това е много важно да се знае и да се разбере. Също толкова важно да се знае и да се разбере е, че науката по този въпрос отдавна е казала своята дума, определяйки, при това с голям резервен запас, безопасните за женския организъм срокове за прекъсване на бремеността, а също мястото и статуса на ембриона.



image


Ведущи ембриолози, започвайки с Карл Максимович Бер, продължавайки в Вилхелм Гис и Вилхелм Роу, Ханс Шпеман, Коен, - всички са били единни в своето мнение и не са виждали никакъв проблем с абортите. Във всички открития, удостоени с Нобелова награда, започвайки от 1901 г. (от деня на основаването на Нобеловата премия), никъде не се съдържат указания за особените свойства на човешкия ембрион, които по някакъв начин да го отличават от ембрионите на всички останали млекопитаещи.

image



Нужно е да разбере, че истерията по повод на абортите няма никакви други корени и причини, освен чисто религиозни. Освен това тази истерия няма и никаква аргументация, освен тази, която се съдържа или в религиозния фолклор, или в т.н. предания. И все пак, предания религиозни. С последните всичко е много забавно.


image



Напомням, че антиабортната истерия започна на шестия Вселенски Събор и редица Папски енциклики по дадения повод. Авторите на тези истерии са монаси, които в съответствие с техните обети, не са длъжни да знаят колко гърди имат жените, без да споменавам, че те нищо не могат и не са длъжни, и не биха имали право да разбират нещо от строеж на матката, нито други особености на ембриологията. Но все пак истерията около прекъсването на бремеността стана факт. Впрочем, в това няма нищо учудващо. Както знаем, всички религии страстно лазят във физиологията. Освен това, с особена страст лазят върху това, което се нарича nimapudenda, непосредствено в срамното отверстие, в мъжката и женската физиология. И именно със сексуалния контекст на цялата тази работа.


image



Аз няма да ви напомням за особената ярост, която предизвиква в православието позата жената да е отгоре, но ще ви напомня за това, че някои вярвания категорично се нуждаят от циркумцизия – отрязване на част от пениса при мъжа или при детето. Други също толкова страстно се нуждаят от инфибулация. Инфибулация – това е зашиване в детска възраст на големите срамни устни на момиче с оставане на малък отвор. Някои настояват за изрязване на клитора, други забраняват да се прелива кръв, да се присаждат органи, да се правят аборти, трети не препоръчват да се носят татуировки по кожата и т.н. Всичко не може да се изброи. Религиите са много, и във всяка т.н. „изисквания“.  За идеите няма никакъв проблем. Никой не пречи на вярващите да се държат и да вземат решения в съответствие със своите вярвания: може да се циркумцизират, може да се инфобулират, може да си зашиват свирка на аналния отвор. Въпрос на вкус, работа на господаря. Но в последно време, поклонниците на свръхестествените същества се опитват да наложат своите възгледи и върху физиологията и на тези милиони хора, които на техните възгледи не съчувстват, или пък ги смятат за диващина. Вътрешните правила на своята секта или своята конфесия, поклонниците на свръхестествените същества се опитват да направят общоприети за всяко общество.


image

 

В Русия повод за религиозна истерия в последно време отново станаха абортите. По дадения въпрос, както вече отбелязах, академичната наука отдавна е казала своята дума, но църквата настоява на своето, и счита прекъсването на бремеността за недопустимо. Може би църквата има някакво тайно знание? Може би на нея са й известни тайните на онтогенезата и тайните на мирозданието? Дайте да видим строго "специфичните знания" на църковниците. Известно е, че за пример, е невъзможно да се намери религия, в която убит или умрял бог не се е възкресил и не се е възнесъл. Как именно се осъществява това възнесение: по пътя на вертикалния полет или все пак му трябва някакво засилване? Това абсолютно не е наша работа, с тези въпроси се занимава теологията. Ние не можем да проверяваме подобни факти, те и не могат да бъдат проверени, и са съвършенно недоказуеми. Дайте сега с проверяемите и доказуеми факти, накратко да разгледаме способността на църквата като цяло, това, което е съществени, общозначимо и полезно да се знае. Може би тези свръхестествени същества, които управляват съзнанието на вярващите, са им разкрили и предали някакви неведоми за нас тайни на природата.


image


Да разгледаме няколко примера относно това може ли знанията или увереността на църквата да се възприемат сериозно. Ще направим това строго, но пределно доброжелателно. За пример, геологията. Тази наука атакува християните от самия момент на своето възникване. Най-значимите трудове, базирани на класическата теология и святоотчески традиции, това естествено (у нас) са Пансофия, ако не бъркам, Пфейфера, "Свята история на земята" на Бернет, "Нова история на земята" на Уинстон, "Произход на човешкия род". В тях всичко е достатъчно забавно. Съгласно възгледите на теолозите, всякакви изкопаеми останки на загадъчни огромни същества се обясняват като, цитирам: "Продукт на мастна материя, започвал да ферментира под въздействието на горещината или бурното движение на земните изпарения". 



image

Томас Бернет, водещ теолог, между впрочем, в своята "Свещена история на земята" обосновава библейската версия за мирозданието и потопа. Според Бернет земята изначално е била абсолютно идеално гладка и подобна на яйце, освен това, тя е била изпълнена с течност, каньони, скали, хълмове, кратери, морета. Тя се е набраздила от грехопадението на човека. Професорът от Кембриджския университет, и между другото теолог - Уилям Уинстон в капиталния си труд "Нова история на земята" обяснява възникването на всички земни релефи с комета, която е изхвърлила фонтани от голяма дълбочина. Професорът-теолог от Кембриджския, отново, университет - Джон Уорт в "Естествена история на земята" е развил теорията за произхода на различни изкопаеми останки като следствие на Ноевия потоп.


image


Любопитното тук е, че останките, възможно е това да са били останки на дицинодони, паразауролофи, мегалозаври или други подобни, случайно открити останки, винаги са били за църквата доказателството за съществуването на библейските исполини. Тези същите исполини, които съгласно шеста глава на книгата Битие и тринайста на Числа, са населявали земята паралелно с хората по времето на Мойсей и Ной. Разбира се тогава никой не е правил специални разкопки, но много често от ерозия, свлачища, разрушения на отвесните брегове на реки са се оголвали гигантски загадъчни кости. Забележително е, че тези кости са ги увесвали в църквите. Като са ги увесвали именно в качеството на кости на гигантски исполини, загинали в потопа.

image



Редно е да се отбележи, че палеонтологическите находки са били тълкувани именно така не от някакви случайни любители или попове-единаци, а от най-известните и авторитетни професори по богословиеТаруби, Инкриз, Мадзер, Шейцхер. Шейцхер се прославил с това, че през 1726 г. намерил в една разкопка огромен брой големи кости, и тържествено ги провъзгласил за останки от допотопния човек. Костите се съхранявали до края на 19 век, когато науката ги индентифицирала като кости на мегалозавър. Примерно същата конфузна ситуация виждаме и в религиозната датировка за възрастта на Земята. Знакова фигура по този въпрос е теолога Джон Лайтфут. Той направил теологическа догма за сътворението на Земята на 23 октомври 4004 пр.н.е. в девет часа сутринта. Но Лайтфут нищо не си е измислил. Той се основава на собствените си разчети, ронологията на библейски събития и на труда на епископа Ашер "Анали на Стария и  Новия Завет", но и вероятно (както аз подозирам) на труда на Винсент Из Бове «Speculum historiale». Той първи определил възрастта на земята на 4000 години. Впрочем, тона на тази тема е зададен от т.н. "отци на църквата", т.е. непосредствено от Ориген, Евсевий, Лактанций, Климент Александрийски, които винаги са балансирали в определенията възрастта на земята някъде между 4000-6000 години.



image



Но ние няма да обръщаме внимание на анекдотичността и диващината в тези общоизвестни представи. И то представи за много важни въпроси. За нас е важно само това, че те са грешни. Че никакви знания, които качествено се отличават от общото ниво, в църквата, по тези важни въпроси – няма, и никога не е имало. Но вие, вероятно, помните текста на отричането, който църковниците са заставили да произнесе Галилей. „Аз, Галилей, седемдесетгодишен, намиращ се в тъмница, съм на колене пред вашите светини, и имайки пред очите си Евангелието, което докосвам с ръце: отричам, проклинам и презирам заблуждението и тази ерес, която се съдържа в твърдението за движението на Земята“.

image


Това е именно текста, добре е да се разбере, който е бил разпространен до всички нунции в Европа, на всички архиепископи и епископи. Той е станал основа на много университетски курсове и е бил четен от всички църковни катедри. Заедно с тези мероприятия се печатали антикоперниковски, антикеплеровски и антигалилеевски могъщи трудове, които имали повсеместно разпространение и били задължителни за преподаване във всички университети. Тези трудове съдържали теологически, църковни, възражения и критика към вече разгромената теория на Галилей.


image


Да разгледаме, като пример, труда на Кярамонти, който той е посветил на кардинала Барберини, който бил гонителят на Галилей. В него се съдържат крайно убедителния за онова време и много популярен аргумент против движението на Земята. Той звучи буквално така: „Животните, които притежават способност да се движат, имат крака и мускули, Земята няма нито крака, нито мускули, следователно, тя не може да се движи“. Полако, в своя труд «Антикоперникус католикус» изказва още по-убедителен аргумент: „Земята не е толкова хладна, но е олицетворение на самия принцип на студа, а студа е противоположен на движението, и дори го разрушава, свидетелство за което са животните, които вкочанявайки се, стават неподвижни“. Всички тези трудове, за разлика от галилеевските трудове са били, както вече казах, широко тиражирани.

image


А самите трудове на Кеплер, Галилео и Коперник са били отведнъж изнесени в известния списък  «Индекс Либрорум Прохибиторум» (лат. Index Librorum Prohibitorum) – „Индекс на забранените книги“. И не са били разпространявани. И тук ние сме принудени да отметнем една крайно съществена грешка. Напълно може да се въздържим от естествената ирония. Няма никакви причини и никаква необходимост да се отърваваме от този труп на теологическото съзнание, странното е друго. Защо свръхестественото същество е забравило да съобщи на своите доверени лица, които както е известно са църковниците, толкова прости и важни подробности за строежа на слънчевата система? Примерно същата е и историята с елементарната биогенеза. Т.н. „отци на църквата“ Василий Великий, Григорий Ниский, Августин, Иси’дор или Исидо’р, в различните транскрипции по разному, Сивилский, Петър Ломбардский са създали собствени хипотези за светотворението и произхода на видовете. В частност, Исидор Сивилский е автор на версията, че пчелите се образуват от изгнило говеждо месо, хлебарките – от конско месо, скакалците - от магарешко, а скорпионите – от рачешко. Примерно също толкова любопитна версия изказва и премъдрия Отец на Църквата Тома Аквински в „Сборна теология“ „Ако дори се появят нови видове, то те потенциално са съществували и по-рано, което се доказва от факта, че някои животни се образуват от гниенето на други животни“.


image

Повтарям, работата не е грешките и не е в диващината на тези представи. Работата е в тяхната принципиална грешност.

Лесно е да се забележи, че в църковното знание няма и никога не е имало практически никакви сериозни знания или някакви прозрения.  Те винаги са набор от груби и крайно примитивни грешки, и при това, противодействат на всяко реално знание и всяка емпирика. Дори тези прости примери са достатъчни за да се убедим, че представите на църквата за сложните неща, в това число и за абортите, не трябва да се вземат насериозно. Аз неслучайно приведох тук примери, основани именно на западната теология.

image


Руското православие, бидейки едно такова парахристиянско течение, което е взело от основата на тази религия само тоталитаризма, само агресивността и само малко е напудрило тези неща с престорена фразеология за всякакви там любови и прошки. Тази фразеология е провинциална, и в създаването на основите на богословието тя никога не е участвала. Вероятно с това може да бъде обяснен дивия страх пред атеизма.



image







Горното се отнася  и за БПЦ, но в по- тежък вариант.
Руското православие поне се бори за нещо, изразява позиции, показва, че не им е все едно какво става в държавата.

image

При нас- гробно мълчание, само отвреме- навреме чуем малоумно изказване / за Мадона, например / от представител на "висшият клир."
Докато има овци, ще има и пастири, те това си го обявяват и в прав текст.



Тагове:   Бог,   ЦАР,   държава,


Гласувай:
26



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Въпрос
01.11.2013 20:24
на вяра и на разум /мисъл, наука/... И при двете може да има спекулации, манипулации...
цитирай
2. freeoldmen - mt46, само че манипулациите в науката има възможност
01.11.2013 20:35
да бъдат отстранени с разумни доводи, докато при религията не е така...
цитирай
3. raders - Абсолютно точно. Проблемът не е ...
01.11.2013 21:10
Абсолютно точно. Проблемът не е толкова в идиотщината на църковните догми. Проблемът е, че тези хора през един дълъг период от време натрапват насила собствената си глупост на останалите. Карл Сейгън посочва, че без тези религии, човечеството е щяло да излезе в космоса още преди хиляда години.
цитирай
4. freeoldmen - raders, то е очевидно.
01.11.2013 21:25
Да вземем например християнството. От мигът, в който става господстваща религия, над Европа пада мрак, продължил над 1000 години...
цитирай
5. silviia - ...
01.11.2013 23:10
Признавам, че не успях дори да преполовя материала, но авторът (този руснак на първата снимка, нали?) ми прилича на жиголо или по-точно на мъжка к.рва. Поправи ме, ако греша.:)
цитирай
6. freeoldmen - silviia, зарежи, не е за тебе толкова дълга работа...:-)
01.11.2013 23:23
Мъжките к-рви са запазен патент на духовенството...
цитирай
7. silviia - ...
01.11.2013 23:36
и на руската нация.
цитирай
8. freeoldmen - silviia, а стига глупости.
02.11.2013 00:00
Ако имаш да кажеш нещо по темата, давай. Става дума за абортите, за ограничеността на религиите, за свободата човек да избира.
Да ти преведа текста от първата снимка: Отдалечете вашите броеници от нашите яйчници!
Защото в България имаме свобода, но в страните със силна католическа църква жените са принудени да правят криминални аборти...
цитирай
9. silviia - ...
02.11.2013 00:20
Ха ха ха:))) Аз не съм католичка и никой не ми е забранявал да правя аборти, но кой знае защо имам две бременности, две раждания на живи и здрави деца и НИТО ЕДИН АБОРТ. Абортите са за безотговорните, тъпи п.тки, които не знаят кога овулират, кога могат да забременеят и с кого се е.ат. За малограмотни, тъпи, безотговорни и нискоморални жени. Не се учудвам, че авторът е руснак, т.к. рускините са жените, които в най-голяма степен отговарят на моето определение. Мен абортите НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВАТ. Надявам се цялото човечество да бъде абортирано успешно.:)
И лека нощ!:)
цитирай
10. stultus - Нека се абстрахираме от цялата ф...
02.11.2013 00:29
Нека се абстрахираме от цялата фактология и опитаме да погледнем на нещата кратко, точно и ясно: Абортът е убийство. И винаги ще бъде. Всичко друго е оправдание на хора, притесняващи се от истината и страхуващи се от нея. Някои говорят за свободата на избора. Това означава ли че трябва да бъдат узаконени и самоубийствата? Защото те също са свободен избор. И така, никой не може да спре една жена, ако тя иска да извърши аборт, както никой не може да спре и самоубиеца, ако той го е решил твърдо. Просто такава жена трябва да знае че извършва убийство. Ни повече, ни по-малко. Без оправдания. Без залъгалки. Само истината. Оттам нататък тя си решава.
Що се отнася до православието, не всеки знае, че православната вяра е единствената, запазила учението на Иисус Христос чисто и непокътнато и това до голяма степен се дължи именно на факта, че православната църква не участва в политическия и светския живот. Църквата се грижи единствено за душата ни, точно както е завещано от Спасителя. Какво става, когато църквата попадне в изкушение да участва в светския живот, се вижда по явления като инквизицията. Има само една, съборна, апостолска, новозаветна, Христова църква и това е православната църква. Не го казвам защото съм православен, а защото това е истината. Моите дълбоки уважения разбира се, към останалите вероизповедания - прекрасни хора има навсякъде - и при католиците, и при протестантите, и при мюсюлманите и при езичниците. Между другото, допреди великата схизма не е имало никаква разлика между православие и католицизъм – църквата е била една, какво става след това, може да провери всеки, който се интересува.
Казвано е и друг път, науката и вярата не са в конфликт, а в хармония – те се допълват, но не всеки може да го види и разбере. Спорът е много дълъг и едва ли тук му е мястото да го започвам, още повече че науката е още в самото си начало и си няма и идея за някои неща като паралелни светове и измерения (които освен това може и да не са паралелни), тъмна, светла и сива материя, изкривяване на време-пространството и т.н.
Мисля че е доста пристрастно да се противопоставят автори от средновековието срещу такива от съвременната наука, нека не забравяме че през средновековието възможностите са били съвсем други и науката е била сигурна в плоската същност на земята и е работела главно чрез алхимия, астрология и заклинания. Все едно да сравнение между технологии от 2013 и 1913 г. и да тържествуваме че по-новата печелела. Това не е победа, а манипулация. Да не говорим че повечето цитирани „църковни” автори са от латинската и католическата школа, намираща се до голяма степен в състояние на горделивост и съответно – самозаблуждение. Въпреки това държа да уточня че и тази школа е дала на човечеството големи мислители, моля да не бъда разбиран еднозначно. От всеки можем да научим нещо интересно.
Ние не знаем нищо, но опитваме да обясним всичко. Не може да стане. Не и в близките хиляда-две хиляди години, докато не ни се изяснят поне основните понятия и закони във вселената. Науката променя схващанията си буквално всяка седмица, но се опитва да обори неща, които са истина от хилядолетия. Наивно.
Ето и една препратка, илюстрираща чудесно, как хармонично се допълват нещата, когато са погледнати от разбиращ и знаещ човек (физико-математик, не богослов, спокойно :)
http://www.pravoslavieto.com/bible/docs/SZ/satvorenieto/index.htm
Православието е нашето най-голямо съкровище и гордост и между другото – нашият единствен шанс, което е очевидно, ако човек прочете малко история, или както е казано от един много по-умен от мен човек (Васил Друмев – митрополит Климент Търновски):
"Има православие у нас – има и български народ, няма православие – няма български народ."
И това винаги е било, и ще бъде истина, без значение дали хората вярват в него.

P.S. А относно Мадона, дядо Николай изобщо не го е казал по този начин, но много хора бяха заблудени от медиите(включително аз). Някои хора не виждат нищо обидно в концерт на Мадона в деня на отсичането на главата на св. Йоан Кръстител, но от друга страна какво биха казали такива хора ако подобен концерт е в деня на смъртта на Ботев или Левски, или друг ден на национален траур? Надявам се че не съм бил прекалено рязък, извинявам се ако е така, нямам намерение да се заяждам, а по-скоро да изкажа мнение, и фактът че не съм съгласен с нещо няма да намали уважението ми към теб, колега freeoldmen. Моля ако не желаеш, не се чувствай длъжен да отговаряш, знам че понякога се оливам малко :) Поздрави.
цитирай
11. paciencia - Съгласна съм.
02.11.2013 01:45
Католическата църква наистина има голяма власт и се опитва да моделира светския и политически живот, без да се съобразява, че има хора от други религии и атеисти. Не съм привърженичка на аборта, но смятам, че това е лично решение. Знам също, че когато една жена реши да абортира, ще го направи, търсейки алтернативни методи. Често - в извънболнични условия, нелегално, което застрашава живота и. Не разбирам също отричането от църквата на контрацептиви, презервативи и т.н. В България, струва ми се няма подобни проблеми. По мои наблюдения обаче, сред теолозите в католическата църква има и много прогресивни хора, които се противопоставят на застоя, навличайки си с това доста неприятности. Сред тях- Jose Maria Castillo, Antonio Pagola и др.
Поздрави за актуалната тема! Интересно ми беше!
цитирай
12. freeoldmen - stultus, приятно ми е, че свестен човек като теб взе отношение.
02.11.2013 01:56
По- скоро очаквах някой от фанатичните христови воини, с които е пълен блога, набързо да ме анатемоса и обяви за детеубиец.
Запознах се със статията, както и с препратките от нея. Особено ми хареса битката с демона, описана от схиархимандрит Варсонофий. Но нали знаеш как се описват такива състояния от съвременната медицина...
Но стига дребнави заяждания. Започвам подред.
1.Абортът не е убийство. Поне до определен етап на развитие на плода, който е точно установен от съвременната медицина. Оценката е базирана на детайлно многогодишно изследване на човешкият плод, който странно и необяснимо за църковната мисъл повтаря подозрително животинската еволюция. Така че, ако го отстраним, когато е на фаза развитие земноводно, например, не извършваме убийство на човешко същество.
2.Мненията ни за инквизицията явно съвпадат, но не и за православието. Сам казваш, че до схизмата църквата е била една. Просто по стечение на обстоятелствата православните отци не са получили толкова голяма власт, иначе огньовете на кладите щяха да пламтят и по нашите земи.
3.Казваш, че не е коректно сравнение между съвременната наука и църковната, и държиш да ги сравняваме в еднакъв исторически период.
Видях твърденията на учена, който посочваш, и не установих нищо ново, освен, че базирайки се на науката, мощно възкликва: Това е толкова сложно, че няма как Бог да не го е измислил!!!
Такъв подход за решаване на загадките не е нов.
Да, сложно е, и благодарение на науката ще открием и по- сложни и чаровни загадки, и ще ги решим със силата на човешкият дух и разум.
4. Това, което твърдиш, че " православната църква не участва в политическия и светския живот. Църквата се грижи единствено за душата ни" бих перифразирал така: " българската православна църква не участва в политическия и светския живот. Църквата се грижи единствено за имотите си."
Точно затова съм краен в оценките си.
Това по никакъв начин не цели да обиди обикновените хора, имащи нужда от утехата на вярата.
:-)
цитирай
13. freeoldmen - paciencia, среднощен привет!
02.11.2013 03:07
Стремителното развитие на науката и техниката нанесе съкрушителен удар на ретроградната църковна мисъл. Католическата църква още държи някакъв фронт, благодарение на натрупаните несметни богатства, отнети от хората по време на хилядолетното и господство, а не на духовни откровения.
И на нейното царство ще дойде краят, хората се осъзнават с всеки изминал ден.
цитирай
14. stultus - @freeoldmen
02.11.2013 04:14
Здравей отново, винаги е приятно човек да си поговори с интелигентни хора. Благодаря ти за комплимента, но ти със сигурност си по-свестен от мен(само гледай да не си помислиш че се подмазвам :). И така, по същество.
Първо относно аборта - искаш да кажеш че когато ние правим аборт още не знаем че той ще се превърне в човек? Ако от едно семенце се покаже кълн и ние откъснем този кълн, нима това не е равно на отсичането на дърво, или откъсването на цвете? Ние знаем какъв ще е резултатът - човек. И именно това унищожава аборта - един покълнал човек.
По вторият въпрос - православните отци не само че никога не са желали власт, те дори са бягали от нея като дявол от тамян. Властта унищожава човека и вади на показ най-лошите му черти. Тя развращава и покварява. Ако някога решиш да погледнеш някои от ученията на православните отци, ще видиш че там всичко опира до покаяние и съзнаване на собствената ни незначителност. Тези хора никога не са имали нужда от власт и никога не са я искали и именно затова не са я получили. Противното би означавало смърт за тях и за вярата. Българската Православна Църква никога не е причинила вреда на когото и да е, дори в най-смутните времена на робство, или ереси като богомилството.
По третия въпрос - ти разбира се имаш пълното право на свободен човек да вярваш или не, и аз не бих искал да те разубеждавам.
По последния въпрос - само допреди няколко месеца аз също мислех така. Имал съм доста крайни изказвания срещу свещениците, включително един постинг (вече деактивиран), докато не срещнах един човек (не свещеник) който търпеливо ми обясни нещата и ми помогна да видя колко неблагодарен съм бил към тези хора. И така, затворих си голямата уста, горчиво съжалих и се разкаях. Въпросът наистина е сложен,а аз съм още в началото, затова ще опитам да бъда по-внимателен. Най-общо казано, свещениците са хора като нас. Не по-добри и не по-лоши. И те, като нас отговарят за делата си. Ние не трябва да гледаме личен пример от тях, защото можем да се заблудим, а от тях се иска просто да вършат работата си. Когато ние отидем при професионалист в дадена професия, не се интересуваме дали той е добър човек или не. Ние отиваме за да бъде свършена работата. Така е и със свещениците. Само дето тяхната работа е да спасяват душите ни. И те я вършат. Когато спасител спаси живот, има ли значение какъв човек е? Когато пожарникар извади човек от горяща сграда, питаме ли го дали е добър, или лош? Когато докторът ни събуди след животоспасяваща операция нима поглеждаме със завист към часовника му? Или към колата му? Нима си казваме: ”Виж го тоя доктор к`ва кола кара тариката му с тарикат”? Не. Има само благодарност. Една голяма благодарност. За това, че ни е спасил.
Без съмнение, калпазани има навсякъде. Но можем ли заради една черна овца да заклеймим всички? Когато прочетем за корумпиран лекар нима си казваме че всички са такива? Нещо повече, имаме ли право да очерняме дори този, корумпиран лекар, който въпреки недостатъците си лекува и спасява хора всеки ден?
Казваш че църквата се грижи само за имотите си, но това е нещо много повече от имоти. Това е убежище и светиня. За всеки, който желае. Кога църквата е затворила вратите на „имотите” си пред нас? Ти, аз, всеки който пожелае, християнин или не, може да влезе в тях когато поиска. Защото тези „имоти” всъщност са наши. Църквите са отворени всеки ден, делник и празник, за всеки, който има нужда да отиде в тях. Да помисли. Да се помоли. Да остане за малко сам. Колкото поиска. Можеш да си седиш там цял ден, никой няма да те притесни, никой няма да те изгони. Защото това е нашата църква. Манастирите са отворени двайсет и четири часа – дори портата да е залостена, никога няма да откажат на човек подслон – лично съм го изпитал, не съм имал случай да потропам късно в манастир, и да не ме пуснат да преспя. Винаги съм бил добре дошъл и никой никога не ме е питал дали съм християнин, мюсюлманин, или атеист. Дали съм добър, или лош човек. Казваш че „имотите” били техни, но всеки от нас може още утре да иде да живее в кой да е от тях. Харесваш си манастир? Ставаш послушник за три години и живееш там. Ако пожелаеш може да останеш цял живот, ако не – тръгваш си. Трите години също не са задължителни, можеш да си тръгнеш и след седмица, никой няма да те спре, никой няма да те укори. Защото православната църква не укорява и не заклеймява – тя успокоява и опрощава. Тя се грижи за нас и служи на нас, хората. Както е било и както трябва да бъде. Много изгубени душици са намирали убежище в църквата и винаги ще е така. Когато животът ни стегне в примка, когато някой ни гони, когато някой ни тормози, когато започнем да се задушаваме, нима не е хубаво да знаем,че винаги има към кого да се обърнем за помощ? Нима не е хубаво да знаеш че не си сам? Че винаги има някой, който го е грижа за теб? Православието е топлина, любов, смирение и тишина. Много красота и величие има в него, но аз, за съжаление още не мога да ги изразя. Затова ще завърша с една мисъл от православието: „Няма лоши хора, има само изгубени”. Поздрави.

цитирай
15. batogo - !!!:)))
02.11.2013 07:54
Религиозният фанатизъм и материализма са двете най-тежки болести на човечеството. И двете са продукт на бездуховност, затова и проявленията им са извратеност и смърт... :) Само светлината на духа / вечната съзидателна енергия /, може да излекува човечеството и да го възроди за творческо съзидание...
цитирай
16. turb04 - Религията е ретрограден бич, който ...
02.11.2013 09:09
Религията е ретрограден бич, който държи човека в умствено робство и го прави управляем за хора с низки цели.
Това е - религята е наръчник за власт и в нейно име са изтребени стотици милиони същества.
Кое й е доброто?
Тя прави човека безотговорен и непрекъснато търси само едно - пари!
Еба си смотания бог, който не може да спастри сам пет лева... А иначе бил извънредно и най-всемогъщ...
Простотии, но си представете какви хамсалаци са тези, които вярват!
А дори да съществуваше въпросната смешка бог, то тя е само за едно бившо диво козарско племе и за никой друг - тъпаците могат да го прочетат във "великата" библия...
цитирай
17. freeoldmen - batogo, за религиозният фанатизъм знам какви са му проявленията,
02.11.2013 12:36
виж, за материализма... Ти най- вероятно си обграден от нематериални вещи и контактуваме с ню- ейдж компютри...
цитирай
18. freeoldmen - stultus, не ги защитавай,
02.11.2013 12:41
те не го заслужават...Точно благодарение на това самоотстраняване в момента БПЦ няма какво да даде на изчезващият български народ.
цитирай
19. freeoldmen - turb04, действително е смешно,
02.11.2013 12:53
когато набор от правила, създадени да обуздаят мераците на диваци от пустинята,
се предлагат на съвременни хора като някаква мъдрост...
Между другото, тези, които още живеят по тези мъдрости, още живеят като преди 3 000 години и най- сладко им е да клечат пред колибите си и да пребият неверника с камъни...
цитирай
20. silviia - :)))
02.11.2013 13:21
И т.к. окончателно се събудих, бих искала да направя едно изявление: Аз съм сатанистка. (без усмивчица).
цитирай
21. batogo - !!!:))) freeoldmen?!
02.11.2013 13:30
Както предполагам се досещаш, не говоря за продуктите от творческото съзнание, наричано още дух, разума и волята на Вселената като цяло и на човека в частност... Говоря за пристрастените към фикции и материални придобивки, превърнали себе си в роби на пристрастията си и за гаднярите, които с теориите си стимулират това пристрастяване към материалното и посредственото, било чрез религия или чрез философия / марксистката /, където следствията се превръщат в причини, понеже същинските причини за развитието са отречени или игнорирани за радост на безсъзнателните примитиви... Между другото тоя на снимката в края на постинга прилича на нашенския шопар Делян Пеевски и има същото свинско излъчване. Поздрав!
цитирай
22. freeoldmen - silviia, от моя гледна точка няма разлика
02.11.2013 13:45
дали си сатанистка или аватар на Дева Мария.
От практична гледна точка предпочитам сатанистката.../ с усмивка. /
цитирай
23. silviia - :)
02.11.2013 14:32
freeoldmen написа:
дали си сатанистка или аватар на Дева Мария.
От практична гледна точка предпочитам сатанистката.../ с усмивка. /


Получаваш я немедленно.:) (сатанистката)
цитирай
24. mihala - Започна се. Нямах намерение да се ...
02.11.2013 16:25
Започна се. Нямах намерение да се включвам,защото всеки има право на мнение. Но мнението,когато е погледнато отстрани и повърхностно, не може да претендира за мнение. Говорите за аборти.Защо се правят? Тогава защо правят деца в епруветки. Това не е случайна еволюция на съзнанието.Ако имаме възможност да се замислим,може да стигнем и до други изводи.Битка на индивидите/ + и -/
цитирай
25. freeoldmen - mihala, не можах да се ориентирам какво точно казваш,
02.11.2013 16:49
но съзирам въпрос и ти отговарям:
"Говорите за аборти.Защо се правят? Тогава защо правят деца в епруветки."
Правим ги, защото можем. А можем, защото с цената на много жертви най- накрая сме надделели над тиранията на поповете, чиято идея е да не правиш нищо и да чакаш Бог да те спаси.
цитирай
26. staler - можете ми, как не. . . съвременната ...
02.11.2013 19:02
можете ми,как не...съвременната наука е велика,тя може да направи човек едва ли не,но среща известни трудности в ...борбата с инфлуенцата.
цитирай
27. stamenmihalevski - Аз мисля, че Бог и религия са две с...
02.11.2013 19:03
Аз мисля, че Бог и религия са две съвсем различни неща, точно както вярващ и религиозен човек не е едно и също, и точно както природа и наука са различни понятия. Религията се опитва да обясни какво е това Бог, а науката се опитва да обясни какво е това природа. И религията, и науката обаче се използват предимно за власт и пари. Религията е създала инквизицията, а науката бомбите. От кое са измряли повече хора?
цитирай
28. stamenmihalevski - За мен няма разлика между Бог и пр...
02.11.2013 19:04
За мен няма разлика между Бог и природа, което обаче не означава, че приемам религия и наука за еднакви неща, и затова мисля, че ние също сме част от Бог, защото сме част от природата, а щом сме част от Бог(ако съм прав естествено), значи малко или много съдбата ни зависи от нас самите в частност и като цяло, защото нали Бог решава какво ще се случва на Земята.
цитирай
29. stamenmihalevski - Също ще се опитам да цитирам по памет ...
02.11.2013 19:04
Също ще се опитам да цитирам по памет думите на един известен учен от преди няколко века. Не помня името му, но и не мисля, че това е важното. Той казва така "Не се чувствам длъжен да вярвам в твърдението, че щом Бог ни е създал като разумни същества, то ние не трябва да използваме разума си, за да се развиваме." - Това по повод войната на религийте срещу науката.
цитирай
30. stamenmihalevski - По отношение на абортите - и убий...
02.11.2013 19:04
По отношение на абортите - и убийството на земноводно е убийство, но все пак понякога убийството е за предпочитане, пред това някой да бъде обречен на непълноценен живот(примерно ако детето ще бъде с увреждания), особено ако ще бъде убит още като земноводно. Тук обаче се появяват още няколко въпроса, които са не по-малко важни - А откъде можем да бъдем сигурни, че животът на убития е щял да бъде непълноценен, дори и да е щял да бъде роден с увреждания? Да не би животът на всеки инвалид да е непълноценен? Да не би животът на всеки сирак да е нещастен? Не трябва ли всеки да получи своя шанс?
цитирай
31. stamenmihalevski - Аз не съм против абортите, но вер...
02.11.2013 19:05
Аз не съм против абортите, но вероятно трябва да се признае, че всеки такъв е един егоизтичен акт, при който родителят решава, че детето ще направи живота му по-труден, поради някакви си причини. Много по-добре е изобщо да не се стига до момента, в който жената да трябва да решава, дали да отстрани плода си т.е. да се отнасяме по-отговорно, когато правим секс с някого, затова подкрепям мнението на блогърката, която по-горе пише за безотговорните курви и т.н. Ако обаче има опастност за живота и здравето на майката при евентуално раждане, тогава вече нещата са различни.
цитирай
32. stamenmihalevski - Изобщо този въпрос е прекалено с...
02.11.2013 19:06
Изобщо този въпрос е прекалено сложен според мен, за да му бъде отговорено със "за" или "против", но евентуална забрана в никакъв случай няма да разреши проблема, а ще го задълбочи. Темата наистина е интересна, но спорът по нея може да се води до безкрай(за абортите, а за религиите... :))) религиозните водачи са доказали стойността на всяка от тях и не мисля, че заслужават особено внимание, а Бог е "друга бира"...)
цитирай
33. freeoldmen - stamenmihalevski, що за наивни въпроси задаваш?
02.11.2013 19:29
Когато поредният религиозен фанатик се взриви сред невинни хора, бомбата ли е виновна?
Разбира се, че религиите са затрили много повече хора, отколкото бомбите.
Само в религиите има забрани, в науката има отворени врати.
цитирай
34. freeoldmen - staler, доста неуспял трол си.
02.11.2013 19:31
:-)))
цитирай
35. stamenmihalevski - А само религиозните фанатици ли ...
02.11.2013 20:07
А само религиозните фанатици ли използват бомби? Бомби се използват всеки ден и дори използваните от фанатици са стотици или може би хиляди, а най-вероятно стотици хиляди пъти по-малко от тези, които използват военните. Фанатици ли пускат ядрените бомби в Япония? Фанатици ли бомбандират София 1944г.? Нужно ли е да споменава ГМО и разни подобни, а наркотиците(синтетичните), въпреки че наркоманите сами се друсат, а не учените им бият инжекцията...
цитирай
36. stamenmihalevski - Наивно е да се мисли, че науката има ...
02.11.2013 20:07
Наивно е да се мисли, че науката има за основна цел да улеснява живота на обикновенния човек. Тя се използва предимно за това властимащите да увеличават властта си над обикновените хора, а така между другото и ние профитираме покрай това, и затова днес можем да си пишем и коментираме, въпреки че сме на хиляди километри един от друг. Който плаща обаче, той поръчва музиката. Кой финансира науката? - ами властимащите.
цитирай
37. stamenmihalevski - Да, в науката има отворени врати, но ...
02.11.2013 20:08
Да, в науката има отворени врати, но ако ядрената бомба беше измислена още по времето на Римската империя например, то някой може ли да си представи колко такива бомби щяха да се изсипят по враговете на римляните и какви щяха да са последствията за всички, при положение че робският труд тогава е движел икономиката им и робството се е приемало за нещо нормално, а живота на робите за нещо нищожно?
цитирай
38. stamenmihalevski - Религийте са пълна глупост по мое ...
02.11.2013 20:08
Религийте са пълна глупост по мое мнение, но именно тази глупост е забавила технологичното развитие, което пък е спомогнало за това да нямаме нужните знания прекалено рано, защото "пази Боже сляпо да прогледне." т.е. моралът и науката трябва да се развиват паралелно, защото когато някой фанатик има бомба в ръцете си, той отива и я взривавя в детската градина, а когато фанатикът няма от къде да вземе бомбата, тогава най-много да отиде с брадвата, но с брадвата поне не е чак толкова опасен. Днес има много фанатици, но колко е имало преди 1000 години(като процент от населението)?
цитирай
39. freeoldmen - mihala, говориш за някоя друга църква, май не от този свят.
02.11.2013 20:09
Църквата която аз познавам, е олицетворена от тъпо изглеждащи субекти, возещи се в скъпи коли, надменни протягащи ръка за целуване. Никакви носители на тайни, никакви пазители на тайно знание.
"за наша полза и всеобщо благоденствие" Де го? 2 000 години чакаме...
цитирай
40. stamenmihalevski - Не ми отговаряй, че религийте съ...
02.11.2013 20:17
Не ми отговаряй, че религийте създават фанатиците, не защото не си прав, а защото има не по-малко атеисти, които с лекота ще взривят някоя бомба някъде си, заради техни убеждения, които нямат нищо общо с Бог, а например с цвета на кожата на някой или заради това, че съседът му, му е влязъл с 22 сантиметра в имота и т.н.
цитирай
41. freeoldmen - stamenmihalevsk,идиоти и тъпаци винаги е имало,
02.11.2013 20:55
но само религиите ги създават целенасочено в огромни количества...
цитирай
42. stamenmihalevski - Ако примерно ти утре измислиш на...
02.11.2013 21:12
Ако примерно ти утре измислиш начин, как да транспортираш ток, без за това да са нужни кабели, то аз се хващам на бас, че или ще бъдеш убит или най-малкото някой ще се погрижи знанията ти да не стават известни на широката публика по някакъв начин, защото заради твоето откритие ще се наложи една цяла индустрия да фалира, което означава загуби за милярди и много безработни хора, а много безработни хора означава стачки срещу властта, което пък я застрашава. И все пак няма ли да бъде откритието ти за науката и за човечеството революционно и ценно? - ще бъде, но на кой му пука? Ако не бъркам, Тесла е направил такова откритие преди почти век. Дали е вярно или не, не знам, но и краят на живота на Тесла не е много ясен, а ние още си ползваме кабелите. Естествено и тук нещата не са еднозначни, защото безработицата също е нещо неприятно, но...
цитирай
43. stamenmihalevski - :))) за религиите не виждам разн...
02.11.2013 21:16
:))) за религиите не виждам разногласие между нас двамата, освен че аз съм на мнение, че и те са изиграли някаква положителна роля в историята, въпреки всичките фанатици, които са създали. И все пак "не лъжи", "не кради" и т.н. са полезни неща свързани с развитието на морала, без което развитие продължавам да твърдя, че науката е опасна...
цитирай
44. stamenmihalevski - Последен спам и спирам :))) Какво се ...
02.11.2013 21:41
Последен спам и спирам :))) Какво се случва днес в Африка например. Белите им дадохме автомати и племената там ще се избият за няма нищо. Защо в София не се разхождат хората с автомати и не се стрелят? - Ами защото в Европа е имало развитие на отношенията между хората - от родово-племенна общност, към робовладелски, към феодални, към кастова система т.е. щом баща ти е ковач, значи и ти ще бъдеш ковач, до еманципация - всеки сам да си решава какво иска да работи според образованието и възможностите си, а в Африка са си останали на родово-племенна до робовладелска и феодална най-много, даже за феодалната не съм абсолютно сигурен и изведнъж ние им продаваме автомати - ами естествено че ще се избиват като кучета, след като развитието на морала им, що се отнася до отношенията помежду им е зациклил по някоето време...
цитирай
45. freeoldmen - stamenmihalevski, точно за морала можеш да прочетеш тук:
02.11.2013 21:59
http://kordon.blog.bg/history/2013/11/02/bog-kato-tvorenie-na-choveka.1200098

Великолепна нова статия на наш съблогър...
Моралът и религията нямат нищо общо.
цитирай
46. kordon - от kordon до freeoldmen
02.11.2013 22:18
Прекрасна статия с много исторически препратки и факти и най-важното - с много добри аргументи. Съжалявам само, че я открих едва сега... Но все пак си остава много полезна.

Поздрави за смислените коментари и за упоритостта в борбата с опонентите!

Виктор Кордон
цитирай
47. stamenmihalevski - Ами обещах да е последен спама, но. . ...
02.11.2013 22:24
Ами обещах да е последен спама, но... :))) ще извиняваш! "Не лъжи" и "не кради" не ги приемаш явно за част от морала, ОК..., нека така да бъде, но и ти като мен твърдиш, че религиите са възспирали развитието на науката, нали така? Дори само това последното е достатъчно, за да не открием прекалено рано ядрената бомба и за да не си спретнем един Армагедон още преди хиляди години - това ми е мисълта за тяхната роля. Каквото и да напишеш, няма да можеш да ме убедиш, че примерно Василий българоубиец, който извадил очите на не знам си колко хиляди човека, при положение, че вече е спечелил битката, нямаше да използва 100 ядрени бомби срещу България, ако ги имаше или че османците нямаше да пуснат поне 200 над Търново 1393... А иначе сега ще погледна статията за морала.
цитирай
48. freeoldmen - Кордон, благодаря ти!
02.11.2013 22:30
:-)))
цитирай
49. freeoldmen - stamenmihalevski, ти май забравяш, но и ромеите, и османците
02.11.2013 23:02
са действали в името на своя бог...
цитирай
50. stamenmihalevski - Ами в това, което прочетох в поста на ...
02.11.2013 23:21
Ами в това, което прочетох в поста на колегата не се твърди, че религиите нямат нищо общо с морала, а дори напротив - чрез страха от Бог се подтикват хората да спазват някакви правила, някакви норми като "не кради", "не лъжи" и т.н., което пък води и до изграждането на някакъв морал у вярващите, а иначе няма да коментирам подбудите и морала на тези, които са били религиозните водачи, като папи и разни подобни, защото те са използвали религията, за да си пълнят търбусите най-вече...
цитирай
51. stamenmihalevski - Е нали и ние като ромеите сме били ...
02.11.2013 23:25
Е нали и ние като ромейте сме били православни по същото време??? Остави ги тогава османците, но ми кажи за ромейте - да не би религията да казва - щом си християнин, значи трябва да извадиш очите на другите християни? Или друга е била причината - най-обикновена варварщина?
цитирай
52. freeoldmen - mihala, това, че в България положението е тежко,
02.11.2013 23:31
не означава, че човечеството запада. Спомни си че скоро станахме 7 млрд.
Лошото е, че позволяваме шепа уроди да държат властта и парите, но и това ще мине. Именно науката дава възможност на хората да се осъзнаят, информацията вече е само на клик разстояние...
цитирай
53. stamenmihalevski - до mihala
02.11.2013 23:51
А защо пък човечеството да запада? Какви са аргументите за едно такова виждане? Защо правилното прилагане на изискванията и законите(религиозните предполагам имаш в предвид) да е пътят към успеха? Знаеш ли, че според християнството човек трябва да се къпе общо 2 пъти - един път когато го кръщават и един път след като умре, преди да го погребат :))) (всъщност не съм абсолютно сигурен, че е така, но го бях чел някъде и щях да умра от смях, затова държа да го споделя - просто така, да освежим/вмиришем дискусията, а и предполагам, че ти ще си по-наясно дали е вярно, тъкмо да ме информираш - истина ли е или не...) ... (до freeoldman - реших да си спамя на воля, въпреки че обещах да е за последно, а ако ти е писнало от мен, ме трий, няма да се сърдя... просто темата е интересна и затова :)))
цитирай
54. silviia - ?
03.11.2013 00:39
Защо под статия за абортите се изписват един милион глупости за религиите, науката и човечеството, а няма нито един мъжки коментар конкретно за абортите? Ще ми се да бях прочела поне едно ,,Извинявайте, че не ползваме презервативи, винаги, когато се налага!,,
цитирай
55. stamenmihalevski - до silviia
03.11.2013 14:44
Хахах... :))) Кратко точно и ясно, само че използването на презерватив естествено не е отговорност само на мъжете, а и на жените. Иначе изводът е абсолютно точен - Вместо да се стига до въпроса "Аборт или не?" е по-добре да се мисли предварително, за да няма нежелана бременност. Подкрепям... А за глупостите за наука, религии и попове - е това е подтема в поста, която май превърнахме в основна и аз допринесох доста за това, затова се извинявам на автора и четящите!
цитирай
56. silviia - ...
03.11.2013 19:34
Естествено, че презервативът и въобще контрацепцията е ангажимент и на двете страни. Но трябва да се има предвид, че всички методи на контрацепция, предвидени само за жената не носят такава голяма сигурност като презервативите и много често имат и странични нежелани ефекти. Да не говорим, че заразяването със спин и други полово предавани болести е предотвратимо само ако се използва кондом.
Огромното болшинство от мъжете обаче, започва да се цупи и да придиря, ако жената по някаква причина държи на презервативите. И почти никой мъж не се сеща, че хормоналната контрацепция има неприятни странични явления, а спиралите и диафрагмите са чужди тела в тялото, нерядко водещи до кървене и насложени инфекции. От гледна точка на жените кондомът е най-доброто. Освен всичко друго, не се налага и излишно пране на чаршафите. Това ми беше интимната мисъл при по-горния ми коментар. Щеше да ми е много любопитно да прочета мъжката позиция по въпроса за контрацепцията. (Която също не би трябвало да е само женска грижа.) Не случайно единствената жена, коментирала поста съм аз. Други женски никове не видях. И ако това не е доказателство за мъжкия егоизъм и безхаберие - не знам какво е...
цитирай
57. mihala - http://mihala. blog. bg/lichn...
11.11.2013 21:09
http://mihala.blog.bg/lichni-dnevnici/2012/09/22/sandyche-s-magdanoz.1002333
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: freeoldmen
Категория: Политика
Прочетен: 2679528
Постинги: 440
Коментари: 8039
Гласове: 12289
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031