Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2018 16:33 - Долу ръцете от 3 март!
Автор: freeoldmen Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 6552 Коментари: 12 Гласове:
21


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image

 Годишнината от освобождението ни от турско робство наближава и антибългарската пропаганда пак се размърда. Все пак само след две седмици ще отбележим кръгла годишнина, 140 години от възкръсването на българската държавност след петвековен турски геноцид, който едва не изтри българския народ от лицето на  земята, а това жестоко дразни и травмира модерните почитатели на евроатлантическите ценности, русофоби, туркофили и прочие дьонмета и българомразци. Ето защо тази безродна и античовешка паплач започна поредната кампания срещу българската история и национална памет.

Първо на 21 февруари неизвестното лице Ирина  Драганова създава петиция в интернет, с която настоява Столичната община да не разрешава изграждането на паметник на граф Игнатиев (един от най-големите приятели на българския народ и заслужил деец за освобождението на България от турско робство), защото това било „тежка провокация“ към българите, тъй като въпросната личност била в „основата на процеса за обесването на Васил Левски“ и също така архитект на „Санстефанска България, която е просто проекция на руската окупация на българските земи и превръщането ни в Задунайска губерния.“ На финала на петицията се твърди, че  „в самия Санстефански договор, който руснаците 140 години отказват да разсекретят, никъде не се говори за създаване на независима българска държава.“ Подобни твърдения, вероятно резултат от тежка и системна злоупотреба с упойващи вещества, звучат толкова абсурдно, че дори не си заслужава да бъдат оборвани. Достатъчно е само да се спомене, че Санстефанския договор е публикуван многократно, като първата му публикация на български език е още през 1881 г. В случая обаче важното е друго – само за няколко дни тази петиция е подписана от 1536 човека, в огромната си част от София, като според повечето от тях страната ни никога не е била под турско робство, а под многовековно дивашко… руско робство! Щеше да е хубаво, ако можехме да ги лекуваме, но те никак не са малко, а и доколкото знам олигофренията не се лекува.

В пълна координация с тази „гражданска“ инициатива само три дни по-късно, на 24 февруари, в турския сайт фактор.бг, излизащ на български език, се появява интервю на напълно неизвестния доцент Стефан Дечев, в което се притопля една друга фалшива „теза“ – за състава на руските войски по време на Освободителната война. Според този „историк“ те били съставени основно от украинци, съответно войната не трябвало да се нарича Руско-турска, а украинско-турска. Фактът, че войските са били набирани от земи, в които и до ден днешен руското население е преобладаващо (макар и да се намират в състава на Украйна), че по онова време те са се наричали Новорусия, а самите украинци са се самоназовавали малоруси, е без значение. Важното е да се „докаже“, че в руско-турската война руснаци не участват. Следващата крачка вероятно ще бъде да се „открие“, че по-голямата част от турската армия е била съставена от кюрди и араби и войната да се прекръсти на украинско-кюрдско-арабска. Съответно ще се окаже, че не сме били под турско, а под кюрдско-арабско робство, от което са ни освободили украинците.

Впрочем въпросът с нашите освободители става все по-сложен. От година на година те се увеличават. Докато поколения българи учеха историята си такава, каквато е, и знаеха, че България е освободена от Русия, всичко беше наред и освободители бяха само руснаците. След 1989 г. обаче освен руснаци се оказа, че са ни освобождавали и украински и белоруски воини. После, някъде в средата на 90-те години, се появиха и финландски освободители. От началото на новия век към освободителите ни се прибавиха и румънци, после сърби, след това черногорци, а на едно честване във Варна пред време с ушите си чух в дългия панегирик от освободители на България да споменават босненци, че и херцеговинци на всичкото отгоре! Когато после попитах защо са ги казали, ми отговориха, че в състава на сръбската армия, която окупира българското Поморавие, имало и една доброволска чета от Босна и Херцеговина. Колко са били, не разбрах, защото и от протокола не знаеха. Може да са били един файтон хора, но ето, вече и Босна ни е освободителка (поне според варненските общинари).

За сърбите, които не освобождават, а окупират българските градове Ниш, Пирот, Враня, Лесковец и ламтят даже за Трън и Брезник, вече споменах. Румънските „освободители“ пък, когато влизат след руските войски в падналия Плевен подлагат българите в него на такъв грабеж, та се налага руснаците да изпратят няколко казашки сотни, които да разгонят мародерстващите румънски войници. Това, апропо, предизвиква гневна реакция на румънския крал Карол, който претендира пред руския главнокомандващ, че правото на военна плячка е гарантирано от законите на войната. Та тези плячкаджии и окупатори ние ги броим за освободители. За черногорците, които пък хабер са си нямали от това, че ще ни освобождават, а са се занимавали с обичайното си занимание – разбойничество и грабеж в съседните албански земи, което по това време е облечено в официално водене на война срещу турците, дори няма нужда да коментирам.

Финландците обаче са друг, по-специален случай. Те участват във войната в състава на Финландския лейбгвардейски полк от руската императорска гвардия, наброяващ 4 роти с общ брой 900 човека. Само че повечето от т. нар. финландци всъщност са… шведи, вкл. целия офицерски състав на полка. Неслучайно и в нашето съвремие шведите са втората по численост народност във Финландия, а шведският, наред с финландския, е официален език в страната. Включен в Западния отряд на руската армия, който обсажда Плевен, Финландския полк се бие при Горни Дъбник. В сраженията загиват 24 души, още 6 по-късно от рани и още 170 от избухнала тифна епидемия след войната. Общият брой на жертвите е точно 200, като почти всички от тях са шведи. За да се разбере колко точно са загиналите финландци трябва да се проверят имената на погребаните във военните гробища, но едва ли са повече от 10 човека, в най-добрия случай. Но пък за сметка на това всяка година се прекланяме пред паметта на финландските освободители…

Нека не бъда разбиран погрешно – всеки, положил костите си за свободата на България, заслужава уважение и почит, и ще бъде уважаван и почитан. Но всички загинали са дошли да се бият във войната като част от руската армия, която е на подчинение на руската държава. Нещо повече, тази война се води буквално заради волята и желанието на руския народ, който пожелава неговият цар да освободи поробените „братя-славяни отвъд Дунава“. Русия не е готова да води тази война, не желае да я води, защото армията и още не е възстановена след злополучната Кримска война, и не иска да усложнява отношенията си със западните сили. Неслучайно минава цяла година от Априлското въстание през 1876 г., до обявяването на войната през 1877 г., през което време Русия всячески се опитва да разреши положението на българите с мирни средства. Фактът, че в крайна сметка войната едва не е загубена, и е спечелена само благодарение на безпримерния героизъм на руските войници и българските опълченци, е допълнително потвърждение на написаното. Само огромният граждански натиск на многохилядните демонстрации, залели всички големи руски градове, вкл. столицата Петербург и Москва, карат руското правителство да тръгне към военни действия. Апропо, първата работа на цар Александър II след края на войната, ама наистина първата му работа, е да закрие Славянския комитет, който организира всички тези демонстрации, а неговият председател Иван Аксаков е изселен от Москва и заточен. Просто царят се изплашва от силата на това народно движение и го разтурва напълно безцеремонно. Има и друг неизвестен факт за войната – че тя е в истинския смисъл на думата народна война и повечето от записалите се в руските полкове войници са доброволци. Само че за днешната турско-американска пропаганда това е без значение – масово се набива в главите на българите, че Русия водила войната, за да защити имперските си интереси на Балканите. Санким само тя има интереси… Никой не задава въпроса защо не дойдоха да се бият например англичани за освобождението ни? Нима те нямат интереси тук? Ако го бяха направили, сега централната улица в София щеше да се казва бул. „Дизраели“, пред народното събрание щеше да има помпозна статуя на кралицата-освободителка Виктория, а ние българите щяхме да сме най-англофилският народ на планетата. Само че това не се случва. Всъщност англичаните наистина се бият в тази война, само че като доброволци в състава на турската армия, а накрая техният флот спасява Турция от пълен разгром. Нещо, за което  турската пропаганда мълчи. Еничарски и продажно мълчи.

Сега обаче почвам да се притеснявам. Поради ограничения си интелектуален капацитет родните дьонмета и туркофили не знаят тези подробности и сега рискувам да им дам козове да споменават още един „освободител“ – шведите. Но пък като сме я подкарали, защо да не кажем и за уникалния случай на онзи японски аристократ, който се записва като доброволец в руската армия и се бие при Плевен? Верно, човекът оцелява и японците не дават жертви във войната, но какво от това? Значи и японците са ни освободили. Има и още по-уникален момент обаче – в състава на българското опълчение има записани представители на 17 народности, като има дори и един турчин. Ето, излиза, че и турците са ни освободители!

Като оставя иронията на една страна няма как да не отбележа, че цялата тази кампания за подмяна на българската национална и историческа памет си върви съвсем спокойно, като не среща почти никаква съпротива както от страна на гражданите, така и на историците. Мълчанието е срамно и необяснимо. Ако така продължаваме да мълчим пред наглата продажна измет, която шества необезпокоявано навсякъде из интернет и публичното пространство, рискуваме да загубим всякакви остатъци от самоуважение и национално достойнство. Аз дадох само няколко примера, но кампанията за тази година едва започва. Тепърва ще се наслушаме на интервюта и ще четем статии, в които ще ни се обяснява как Русия е дошла да ни пороби, как си е гледала само интереса, как 3 март не е български, а руски празник, как разделя нацията и затова трябва да се смени и даже да се забрани и т. н. Ето защо кампанията за обругаването на 3 март е кампания срещу всеки един българин и защитата на този празник означава защита на българската свобода, народност и държава! Ни повече, ни по-малко. Така че долу ръцете от 3 март, дьонмета!

.........
От блога на Костадин Костадинов.




Тагове:   Фактор,   дьонме,


Гласувай:
23



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - freeoldmen,
02.03.2018 17:52
Ако България беше останала в границите на Османската империя до разпадането й, не се знае каква ще е била съдбата й, още повече, че империята е била съюзник на Централните сили, загубили ПСВ.
цитирай
2. freeoldmen - 1. kvg55
02.03.2018 18:03
В историята няма "ако".

Но иначе... нямаше да има Съединение, нямаше да има величавата победа в Сръбската война, нямаше да има Независимост, нямаше да ги има битките от първата Балканска война.
цитирай
3. freeoldmen - "Отново се радвам да стъпя на ...
02.03.2018 20:31
"Отново се радвам да стъпя на българска земя и да видя Вас Ваше Светейшество, заяви в словото си руският патриарх. Визитата ми е свързана с важна и паметна за Вас дата. Дата много важна и за нашите църкви и народи - 140 г. от Освобождението на България от Османско иго. Героичните събития в Руско-турската война 1877-78 г. с особено голяма сила са се проявили високите нравствени качества на православното войнство, което в продължение на векове е било възпитавано от Руската православна църква. И като величайши завършек на тази война е станала свободата и духовното развитие на българския народ. Руската православна църква винаги е помнела, че българските православни мисионери, ученици на св. равноапостолни Кирил и Методий, през X в., просветили нашите предци в Св. Православна вяра. Приобщили народа към славянската писменост и отворили съкровищницата на християнската култура и светоотеческата мисия. Без българско православие нямаше да има и руско православие. Чрез българското православие руския народ получи основите на Православната вяра от България", заяви руският патриарх Кирил.
цитирай
4. freeoldmen - Патриарх Неофит приветства госта ...
02.03.2018 20:32
Патриарх Неофит приветства госта си с думите: "В навечерието на 3 март, православна България ви посреща с искрена любов и още веднъж ви засвидетелства онези чувства на братска обич и признателност, които винаги е хранила към православния руски народ и Руската православна църква... Присъствието ви сред нас е висока чест за Православната ни църква, истинско духовно тържество и още едно свидетелство за здравите връзки, които ни сплотяват и за които всички ние благодарим на нашия Господ Иисус Христос, както и на вас, Ваше Светейшество, като изразител на братската в Христа любов и подкрепата от страна на оглавяваната от Вас света Московска патриаршия и целия православен руски народ, когото ние искрено обичаме и който е винаги в нашите мисли и в нашите патриаршески молитви", каза патриарх Неофит в словото си към скъпия си гост.
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей!
02.03.2018 23:02
Пуснах два постинга за Трети март
Вторият беше предизвикан от зловонна реакция по адрес на първия
Че Русия искала да ни зароби, имперски интереси и тем подобни дивотии, които се тиражират днес!
Ако искаш, знаеш кой е блогът ми, би могъл да ги прочетеш с коментарите! Ако наистина те интересуват! Те са тук, в блога!
Но друго е по - важното ! Сключеният договор в Сан Стефано е прелиминерен-предварителен, защото е подписан само от две велики сили-участничките във войната
Липсват подписите на другите пет Затова е и конгресът
Докато Русия се подготвя за него ,плъзват делегации от Гърция, Сърбия, Черна гора и искат ауденция при царя-Александър Втори?!
Мъчат се да го убедят, че прави грешка с Българите, че те не заслужават това! Защото са неблагодарни и утре ще се обявят срещу него!?
Царят почва да се колебае... България става най-голямата държава на Балканите- наистина
Винаги съм мислел, че това е основната причина за бавенето на конгреса, изиграло фатална роля за решенията му!
Но сега си мисля и друго!
Дали ,все пак няма и истина в твърденията на тези" приятели"
А, реакциите ме убедиха, че има!
Аз коментирам войната само, те ми вадят истории от по сто години преди и след нея!?

лека нощ!
цитирай
6. freeoldmen - 5. leonleonovpom2
02.03.2018 23:58
За всеки нормален българин нещата са ясни- Русия е нашата освободителка и дължим, по човешки, благодарност към нея.
Днешните Кириакстефчовци, имат огромен проблем с това.
Трябва да се борят с базова човешка ценност, чувството за благодарност.
Не им се удава.
И за това е тази истерия със стоте години преди и след факта на Освобождението.
Носят от хиляда кладенеца мръсна вода, на пак си остават гнусно презряно малцинство. Отрепки.

Фактите: Руската империя ни поставя отново на световната карта след 500 годишно ислямско робство.
Дава многобройни жертви, създава за нас от нулата държавни и местни институции и армия, след което си тръгва.

Позволява и подпомага новата държава да придобие конституция и държавно устройство, забележете, много по-модерно и либерално от собственото си.

Какво би направила друга империя?
Ами да си спомним какво ни се случи през изминалите 30 години, без война и окупация.
Какво се случи с държавните и местни институции, с армията...

цитирай
7. nalia - Честит празник, Фрий!
03.03.2018 10:14
Т.н. дьонмета да не са другарите, които след 9 септември 44 го отмениха като официален празник:)
цитирай
8. freeoldmen - 7. nalia
03.03.2018 11:01
Както обикновено, непълен цитат.


"След 9 септември 1944 г. празникът спира да се отбелязва като официален и е обявен за шовинистичен. Той започва отново да се отбелязва всяка година, с решение на Политбюро на ЦК на БКП от 1978 г., по повод на стогодишнината на събитието, на 3 март в чест на подписването на Санстефанския мирен договор на тази дата.[2] (19 февруари стар стил) през 1878 г. На този ден се вдига националното знаме и се поставят венци на паметника на Незнайния воин в София, в паметта на българите, загинали в борбата за освобождението на Отечеството. Вечерта на площада пред Народното събрание, до паметника на Цар Освободител – Александър II се провежда тържествена заря-проверка."

Между другото, единствената информация в Нета за страшната комунистическа репресия след 44-та е именно горното изречение за шовинизма.

Без документи, без дори спомени на очевидци.

цитирай
9. alchemist - Честит празник!!! А сега, по-...
03.03.2018 13:21
Честит празник!!!
А сега, по-сериозно. На моменти имам чувството, че с робските публикации се цели увеличаване на симпатиите към комунизма и към Русия естествено, защото подложените на яростна "демократична" пропаганда, ще им писне от това и ще се обърнат натам. Такова ми е усещането.
цитирай
10. freeoldmen - 9. alchemist
03.03.2018 13:36
Хубаво, ама фактите сочат други цели, различни от усещането ти.
Всички антируски и антибългарски публикации по правило са от лица, спонсорирани от супер независими организации, враждебни на комунизъма и Русия.
Дали Америка за България и Отворено общество са тайни агенти на Путин?
цитирай
11. alchemist - Хората в България въобще не вярват ...
03.03.2018 14:58
Хората в България въобще не вярват на глупостите пускани от София. Дали са го на пасивна съпротива. Сума ти мои познати си спомнят с носталгия по комунизма, но не по идеология, и за това, че освен това са били млади, а за това че е било по друго и е имало някакъв ред...
Не знам дали Америка за България и Отворено общество са агенти на Путин, ама всички в града, в който живея плюят по САЩ.
цитирай
12. barin - Здравей, freeoldmen. За 3-ти март: ...
16.03.2018 17:35
Здравей, freeoldmen. За 3-ти март: трябва да се отбелязва и празнува. Лошото е, че поради нашата политика хората се разделиха на русофили и русофоби и опорочиха празника. Националният празник трябва да обединява хората, а не да ги разделя. Свързан е с чужда помощ, но българското опълчение има голяма заслуга и проявява храброст. Признал го е самият генерал Гурко.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: freeoldmen
Категория: Политика
Прочетен: 2679513
Постинги: 440
Коментари: 8039
Гласове: 12289
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031