Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2018 12:20 - БВП преди и след 1989, или малка приказка за икономическия #суверенитет
Автор: freeoldmen Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 8064 Коментари: 35 Гласове:
8

Последна промяна: 10.11.2018 20:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 


image


Пламен Пасков
 
 
 Налага се да уточня: освен лъжи за миналото преди 1989 системата за дерационализация (
#СМРАД и дезобразованието на младежите) е внушила на своите наивни жертви, че, видите ли, сега било много по-добре, понеже БВП-то на България било по-високо от тогава.
 
 Какво е БВП?

 В честният вариант това би трябвало да е съвкупността от стоки (за предпочитане, по натурално-стойностни показатели) и услуги (стойностни показатели), произведени от дадена страна.
 

Би трябвало да показва благоденствие, в случай, че произведеното в тази страна остава като резултати от това производство за жителите на тази страна.

Истината обаче е, че България е третирана като колония. И не просто като колония, а като военно-победена колония. Което означава, че когато показват БВП на България, всъщност показват БВП от(!) България. 
Благата и резултатите от това БВП не са, повтарям: НЕ СА за жителите на България, не са за инфраструктурата на България, и не са даже за производителите на България. За тях са само туземните заплати (но не в размер, плащан от "инвеститора" в неговата страна) и понякога (но не винаги) данъците и осигуровките върху тях.

За да разберете по-просто, си представете, че държавната някога фармацевтична компания Софарма произвеждаше ампула аналгин 2 мл 50% и се продаваше в аптеките (вкл. и денонощните) за 0.13 лв. преди 1989. 
Днес същата тази ампула аналгин, произведена от същата тази фабрика, от същите тези работници, със същото оборудване и със същите форма и съдържание, се продава за 0.98 лв, почти 1.00 лв. 
Собственик на цялата родна (някога) фармацевтика е т.н. компания (голям международен оператор, между другото), Хювефарма, управлявана от Домусчиев, но собственост на...не, не познахте, на Дойче банк.

Е, ако преди са произвеждали 1 млн ампули за по 0.13 лв, БВП, измерено с гумения метър "федерално-резервен долар" е 130,000 лв = около $140,000(по тогавашния курс).

Ако обаче днес се произведат 500,000 също такива ампули по 0.98 лв = 490,000 ~ $280,000.

Тоест, имаме 2 пъти намалени натурални показатели (производство), но в същото време - о, чудо: 2 пъти увеличено БВП, което ви пробутват за успех.
И от вас се очаква да вярвате и да скляпате наивно на парцали, разбира се. Което и една голяма част от населението, особено по-безкритичната младеж, послушно прави.

Накратко, когато ви казват днес, че БВП е увеличено, виждате сами, че това е "резултат" само от грубото увеличаване на СТОЙНОСТТА на стоките от "чуждестранния инвеститор". Заплатите в България обаче продължават да си остават туземно-африкански (и под дори) и всички печалби на това прословуто БВП си прибира Дойче банк чрез Хювефарма под управлението на Домусчиев.

Фамилията в случая е без значение. И дали е хубав или лош човек - също. Всеки, поставен в колониално-капиталистически условия на негово място ще носи същото функционално съдържание, без значение, колкото ви харесва или го разбирате.

Виждате, че БВП отчита само стойностните показатели на нещо, произведено в България, остойностено извън(!) България, в ластични метри "федерално-резервни долари".

Тоест, "произведено в България" материални и нематериални блага са получени от външни колонизатори. Здравомислещият извод е, че страната НЕ Е в по-добро икономическо положение от преди 1989.

Нека ви обясня какво ставаше и какво се правеше с БВП преди 1989, когато страната имаше "ограничен", но все пак някакъв суверенитет. Това ще ви помогне да сравните със сегашния колониален статут, когато суверенитетът ни е не просто нулев, а даже отрицателен. Това също е доказуема и обяснима, а не емоционална категория.

Преди 1989 всички печалби оставаха в предприятието, то плащаше данъци на страната, която ги ползваше за социални и инфраструктурни нужди, друга част от доходите от произведеното предприятията даваха на общините (за същите цели и нужди) и благото оставаше за работниците и жителите.

Например, в моя роден Димитровград (а така беше ИЗ ЦЯЛАТА СТРАНА) предприятието Марбас (Маришки басейни) построи:

болница Марбас; сега демонократите я затвориха като такава.

стадион Миньор; сега е много по-зле от преди.

кино Миньор; Вече, разбира се, не работи - демонокрация.

басейн с олимпийски размери Миньор; сега вече е унищожен от демонократите;

почивни бази за миньорите: унищожени и заграбени от демонократите;

санаториуми за миньорите; унищожени и заграбени от демонократите;

празници на миньора в община Димитровград, където всъщност идваха на всенародни веселия и пиршества всички, не само миньорите. Демонократите даже не си го и помислят.

блокове и жилища за миньорите в града, които се даваха с безлихвени кредити по себестойност на миньорите. Заложени в банките, отнети, прокудени семейства, рушащи се сгради - демонокрация.

вътрешно кредитиране и взаимоспомагателни (пак безлихвени) каси - заеми за миньорите. В момента ЧСИ и "бързи кредити" доубиват последните недопродали или недонапуснали жилищата си "туземци".

Същото правеха и строяха и Химическия комбинат и циментовия завод Вулкан, и "ЦРБ", и Химремонтстрой, и "УСМ", БДЖ, и всички други (общо 32 промишлени) предприятия на града.

И така, повтарям, беше из цяла България. Благата и печалбите ОСТАВАХА ТУК, и бяха за хората.

Сега благата се произвеждат (условно) в България, продават се на външния пазар за умножена над себестойностната цена, "собственикът" получава всичко вкусно, а работниците в България получават само заплатите и не винаги данъците и осигуровките върху тях.

Това може да е незабележимо за населението, особено за по-младата част от него, но именно това предопределя туземните доходи на работещата част от населението, окаяната инфраструктура и срутените социални дейности в страната.

Страната се изсмуква така, както едно хищно насекомо изсмуква соковете на жертвата си, докато остане изсъхнал и изпразнен външен скелет от хитиновата обвивка на вече мъртвото тяло. 
Това е колониализъм. Това е капитализъм, проповядващ социален дарвинизъм до пълен канибализъм. 
Либерални и либертариански идеологии. Сами си ги избрахме.

Повтарям - може да е незабележимо (като процес) за вас, за населението, но всъщност е повсеместно за жителите на България.
Колкото и да ви лъжат, че някой друг и някак си иначе бил виновен.
Всъщност, населението си го вярва. Въпрос на успешна дресировка, но не (само) на тюлени в цирка.

Разбрахте ли, какво ви казват, когато ви говорят за "икономически успехи" и за "по-високо БВП в сравнение с преди 1989"?
Не сте?
Прочетете отново. Или питайте някой над 45-50-55, ако е бил управленец поне на средно ниво тогава.
Въоръжавайте се, но не само с търпение.

 


Тагове:   България,   БВП,   1989,


Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. apostapostoloff - Печалбите оставаха тук и
10.11.2018 13:23
хората нямаха никакви пари. Пък то и магазините бяха празни. Като твоята кратуна.
цитирай
2. get - Автор-а не е freeoldmen - Но? ...
10.11.2018 13:25
Автор-а не е freeoldmen - Но?

Ветиринаря, П. Пасков, специалист по история на "славяните", сега гледам е станал и досущ един исорик на икономиката, като "българския" гений Жак Натан?

Уважаеми, ЗАЩО НЕ СИ ПОСТАВИТЕ ЕЛЕМЕНТАРНИЯ ВЪПРОС! България от кога и от кого бе поставена в нео-колониално положение?
Защо сам себе си правите на наивинитет - доказвайки ни небивалици!
Защо админ истративно-управленския и политически актив на НРБ - толкова бързо се преустрои в компрадорска-буржоазия ... случайно или поради добре възпитания у нея угоднически рефлекс - е това?

Така че Пасков да си лекува патките - не да ни/ви занимава с полу-истини и полу-лъжи ... че видите ли от "Десети ноември" датирало началото на нео-колониализма в България!

цитирай
3. freeoldmen - 1. apostapostoloff
10.11.2018 13:43
Ами то тогава мошеници, астролози и друга измет верно немаха пари.
И беше добре.
цитирай
4. freeoldmen - 2. get
10.11.2018 13:46
Е, и какво от това, че компрадорската нова буржоазия е от "комунистически" произход?
На новите ни съюзници това не пречи.
цитирай
5. get - 4. freeoldmen - 2. get
10.11.2018 15:16
freeoldmen написа:
Е, и какво от това, че компрадорската нова буржоазия е от "комунистически" произход?
На новите ни съюзници това не пречи.


- Махни кавичките от комунистически - инак е безпредметно да говорим!
... всъщност не настоявам - да си говорим, ако държите да си живеете в илюзии НАСАЖДАНИ ни(ви) от не-българи, или отцепредатели ?!
цитирай
6. freeoldmen - 5. get
10.11.2018 15:24
То с теб по принцип е безпредметно да се говори, ти си знаеш всичко.
Комунистите са виновни, разбира се!

И както винаги, си далеч от конкретиката в постинга.
Кажи нещо за БВП, за това става дума...
цитирай
7. get - То с теб по принцип е безпредметно да ...
10.11.2018 16:17
freeoldmen написа:
То с теб по принцип е безпредметно да се говори, ти си знаеш всичко.
Комунистите са виновни, разбира се!

И както винаги, си далеч от конкретиката в постинга.
Кажи нещо за БВП, за това става дума...


В основния текст НЯМА КОНКРЕТИКА - Защо?
Защото се съпоставят величини НЕСЪПОСТАВИМИ - все едно компоти с компютри!?
Базата за "финансов израз" - цена КАК СМЯТАШ СЕ ФОРМИРА от икономиста-корифей Пасков? На база кръстосани международни валутни курсове ... или на база "преводна рубла" с измислени И ВЪТРЕШНИ ЗА СИВ валутно-разплащателни съотношения!
- Знаеш ли В КОЛКО ПЪТИ БЕ НАДЦЕНЕНА ПРЕВОДНАТА РУБЛА - от реалната и стойност на БАЗА МЕЖДУНАРОДНИ РАЗПЛАЩАНИЯ - Не!
- Знаеш ли Какъв бе механизма на вътрешните разплащания м/у страните партньорки в СИВ - не!
- Знаеш ли ЗАЩО ОТ от 1949 г. СФРЮ излезе от ИКОНОМИЧЕСКА ЗАВИСИМОСТ от СССР и изобщо изпод ПОЛИТИЧЕСКАТА МУ ОПЕКА - не!
- Знаеш ли какво ни казва още през 1948 г. Милован Джилас в "Спомени(те)" си - ЗА КОЛОНИАЛНА ЗАВИСИМОСТ НА СТРАНИТЕ "съветския лагер" от ТОЗИ самият СССР - Не!
- Знаеш ли защо през 1959 г. изпаднахме във финансов - а в последствие предавайки ЗЛАТНИЯ СИ РЕЗЕРВ на СССР - във фактически фалит - Не!

... ако всички тези "Не-та" си бе направил труда П. Пасков да анализира - нямаше да напише тази двусмислена КАТО ОБЕКТИВНОСТ СТАТИЯ - а аз най-вероятно щях да замълча поради липса на аргументи - почиващи на ФАКТИ!

- Това само накратко ... като уводни бележки-възражения по поместеният от теб СПОРЕН текст-анализ? Казано още "пасковщина"!
- Като ще допълня, че с това не твърдя другото, че сега сме "цъфнали и вързали" - Не!
Но, изпадането ни в колониално-зависимо положение НЕ ДАТИРА ЕДИНСТВЕНО И САМО ОТ СЕГА ... а от много по-рано!
Колкото да не ви се иска да знаете - камо ли да признаете!
цитирай
8. freeoldmen - 7. get
10.11.2018 17:36
"Нека ви обясня какво ставаше и какво се правеше с БВП преди 1989, когато страната имаше "ограничен", но все пак някакъв суверенитет. Това ще ви помогне да сравните със сегашния колониален статут, когато суверенитетът ни е не просто нулев, а даже отрицателен."
И всичко по-надолу в текста.

Ето ти признание. Ама Гет не чете, той си знае...
цитирай
9. get - До 8. freeoldmen - Гет не само МОЖЕ ДА ЧЕТЕ - но и да мисли !
10.11.2018 19:14
freeoldmen написа:
"Нека ви обясня какво ставаше и какво се правеше с БВП преди 1989, когато страната имаше "ограничен", но все пак някакъв суверенитет. Това ще ви помогне да сравните със сегашния колониален статут, когато суверенитетът ни е не просто нулев, а даже отрицателен."
И всичко по-надолу в текста.

Ето ти признание. Ама Гет не чете, той си знае...


По отношение на второто ДЪЛБОКО СЕ СЪМНЯВАМ, че на това е способен Пасков и следовници - Защото?

Защото през 1989 г. ... пак казам за правещите си оглушки 1989 год. бе въведен от Живков - така наречения Нов икономически механизъм!
- При добро желание и по-малко пристрастие от ваша страна - мога да продължа да обяснявам!
Ако ли - Не, продължавайте да лежите на настъпеното си от Пасковото четиво/"анализ" ухо - който ни обяснява - НЕОБЯСНИМОТО ЗА НЕГО? :(((( !

СССР, който НИ БЕ ИЗСМУКАЛ с недалновидното си (по СИВ) "коопериране" и "специализиране" - през 1978 г. ни даде глътка свеж въздух при Брежнев, пускайки ни да се явяваме младши партньори в препродажбата на енергоносители - Но!
Но към 1982 г. СССР на Андропов и най-вече Горбачов бяха вече наясно ЗА ТОТАЛНОТО ФИАСКО НА СОЦИАЛИЗМА като ОБЩЕСТВЕНА и ВОЕННО-ПОЛИТИЧЕСКА и ИКОНОМИКА системи!
- Почна се с кризи в България ... на токоподаване ... криза с горива и т.н. !
Това вие предвид възрастта ви - НЕ ГО ЛИ ПОМНИТЕ?
цитирай
10. radostinalassa - Не съм съгласна с Пасков само за това, че ...
10.11.2018 19:22
ние сме си ги избрали. Избра ни ги куклата Горбачов, който продаде и нас, и Русия. Човекът с белегът на звяра на челото.
цитирай
11. kvg55 - freeoldmen,
10.11.2018 19:44
Икономиката на капиталистическа България въобще не може да се сравнява с икономиката на социалистическа България. Сега внасяме домати и яйца и изнасяме злато. По-скоро не изнасяме злато, а го подаряваме почти без пари. При социализма изнасяхме домати, а златото се трупаше в резерва. Ресто, не струва!
цитирай
12. freeoldmen - 11. kvg55
10.11.2018 20:10
То затова сегашните изнасят само цифри в милиарди, но ако погледнем натуралното производство...
цитирай
13. freeoldmen - 9. get
10.11.2018 20:14
"СССР, който НИ БЕ ИЗСМУКАЛ с недалновидното си (по СИВ) "коопериране" и "специализиране"

Ти си голям мислител!
Значи, за България е било отвратително да има производство и осигурен пазар в половината свят...

цитирай
14. get - "СССР, който НИ БЕ ИЗСМУКАЛ с ...
10.11.2018 20:36
freeoldmen написа:
"СССР, който НИ БЕ ИЗСМУКАЛ с недалновидното си (по СИВ) "коопериране" и "специализиране"

Ти си голям мислител!
Значи, за България е било отвратително да има производство и осигурен пазар в половината свят...



Разговора загрубя до нежелани градуси!
Поради което ви казвам - не деля хората по цветове или политически пристрастия ... а единствено и самопо МОРАЛ + ПОЛЕЗНОСТ!

Това което ми изтъквате "натуралното производство" - именно е абсурдността при социалистическата икономика и планиране?
Същото доведе до НАТУРАЛЕН РАСТЕЖ - без да се взема в предвид другата много по-важна: КАЧЕСТВО!

Поради тази причина се стигаше да изнасяме СУРОВИННО-ЕМКИ СТОКИ ... които бяха закупувани именно поради това - да се използват заради СУРОВИНАТА такива стоки!
Такива примери имаме с мото и електрокарите ни. С продукция тежко машиностроене - пример с Израел: купуваха ни струговете - които после претопяваха ... а масивното опаковъчно дърво СКЪПА И РЯДКО СРЕЩАНА суровина при тях, го преработваха в стоки за бита.
Мога да ви превеждам още много такива примери!
Именно поради тези "натурални" - наместо "качествени" показатели на нашата продукция - доведе до една нерентабилна икономика!
А рентабилна идва от "рента" - тоест: печалбата която се получава над присъщият за производство и вложен обществено-полезен труд ... вероятно ставам досаден с примерите си от икономика - но няма как?

Но проблема при нас е в друго?
Защото не са единствено принципите в полит-икономията важни за рентабилността на същата - а и хората със своята гражданска и професионална позиция - менажерите или управленците?
Именно тези "управленци-менажери" не бяха на ниво - като морал!
Именно голямата част от тях, възпитаници на съветските вузове - се яви тази социална прослойка - която прегърна принципите на пазарната икономика, въведени с Новата стопанска програма и чрез Указ 56-ти?
Тогава започна СТОПАНСКАТА ТРАГЕДИЯ - приключила като политически ФАРС на 10-ти ноември, с дворцовия партиен преврат!
цитирай
15. radostinalassa - Дрън, дрън та пляс
10.11.2018 20:43
А сега сигурно е много добре икономиката ни. Никой вече няма инвестира тука милиарди, ако не е с гаранция от ББ. Напр. израелските инвеститори.
цитирай
16. freeoldmen - 14. get
10.11.2018 21:41
"Такива примери имаме с мото и електрокарите ни. С продукция тежко машиностроене - пример с Израел: купуваха ни струговете - които после претопяваха ... а масивното опаковъчно дърво СКЪПА И РЯДКО СРЕЩАНА суровина при тях, го преработваха в стоки за бита.
Мога да ви превеждам още много такива примери!"

Ясно, увреден си от нескопосаната помия, която се изля след 10-ти върху социалистическа България...
И още вярваш в тези глупости.

Между другото, според твоите "примери" се оказа , че изсмуканата България е продавала стоки с висок процент принадена стойност дори и в другата половина от света. В интересен банкрут се е намирала.
цитирай
17. leonleonovpom2 - Здравей, Димитър!
10.11.2018 22:00
Ще взема отношение само по въпроса с аналгина!
По стечение на обстоятелствата, работех и за фармацията
В Европа имаше два производителя на аналгин-германски и Български
Бяха си разделили,, внимание, пазара!
Западът -за германците, соц лагерът и Близкият изток-за нас!
Един от първите продадени заводи беше именно този за аналгин Той е бил печеливш, както и този на Трояфарма, кое е диктувало продажбата му?!
Но продажбата на самия завод е само върхът на айсберга! В цената, която при всички случаи не е реална, отсъства нещо много важно, което се подарява на купувача!
Пазарите на завода!
Знае се ,за пазарите се водят войни, а Дойче банк ги придобива като подарък !?Както впрочем и при "Нефтопхим" се направиха големи подаръци! Защо ли?
За 102 милиона долара всички производства, 10% готова продукция в складовете ,10 процента-1 милион тона нефт резерв, резервни части -за около 300 милиона долара
Само последните три по груба сметка надхвърлят милиард долара?
Изводите няма да правя!

Хубава вечер!
цитирай
18. freeoldmen - 17. leonleonovpom2
10.11.2018 22:24
Благодаря, направи ценен принос към темата на постинга!
А разни други пробутват само опорни точки...вече изтъркани и омръзнали на всички.
цитирай
19. get - 18. freeoldmen - мен ли имате в предвид - "под някои други" ?
10.11.2018 23:36
freeoldmen написа:
Благодаря, направи ценен принос към темата на постинга!
А разни други пробутват само опорни точки...вече изтъркани и омръзнали на всички.


- Щом искате конкретика ЗА ИКОНОМИЧЕСКА ЗАВИСИМОСТ - и то не от дивият и крадлив "запад" - да обърнем очи на "изток"!

Едно от структоро-определящите за иконимиката ни предприятие е НПЗ "Лукойл"!
Често не ми вярват, така че посочвам ви отправка адрес че същото се явява на нефтената компания със същото име оот Руската федерация?
http://www.lukoil.ru/
- а конкретно за това, че едноименното предприятие в България е тяхно - на Адрес:
http://www.lukoil.ru/Business/Downstream/OilRefining
НПЗ В БУРГАСЕ, БОЛГАРИЯ
За което пише в производствената листа следното?

"Нефтеперерабатывающий завод топливно-нефтехимического профиля
Расположен на побережье Черного моря, в 15 км от г. Бургас
Перерабатывает нефть различных сортов (в т.ч. российские экспортные сорта), мазут
Нефть на завод поступает по трубопроводу из нефтетерминала Росенец
Готовая продукция отгружается железнодорожным, морским и автомобильным транспортом, а также по нефтепродуктопроводу в центральные регионы страны
Основные конверсионные процессы — установка каталитического крекинга (37,1 тыс. барр./сут) висбрекинга (26,4 тыс. барр./сут) и установка гидрокрекинга гудрона (39,0 тыс. барр./сут)" ... и т.н.

Поставяме си въпроса от момента на сделката на покупката от руснаците до момента това РУСКО предприятие на ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ - колко и какви отчисления е направило към фиска на същата тази България?

Цитат:
"За девет години руската рафинерия в Бургас отчете 1.7 млрд. лв. загуба

Има една чуждестранна компания, която дава мило и драго, за да работи в България. Съдейки по официалните счетоводни отчети, тук не й върви и от години тя трупа многомилионни загуби от операциите си в нашата страна. Но напук на стопанската логика, тази фирма продължава да върти бизнес у нас. Странният бизнес субект се нарича „Лукойл Нефтохим Бургас” АД.

Обобщени данни от Годишните финансови отчети на дружеството, което контролира голямата петролна рафинерия в Бургас говорят, че в периода 2006 – 2014 г. натрупаните загуби възлизат на 1.665 млрд. лв. Най-големи са загубите през 2014 г. – 532 млн. лв., и през 2008 г. – 473 млн. лв. В разглеждания период „Лукойл Нефтохим Бургас” е излязъл на печалба единствено през 2007 г.

Предвид този толкова губещ бизнес не е странно, че Лукойл – най-голямата компания у нас, въобще не плаща корпоративен данък на българската държава. Всъщност се случва точно обратното: официалните отчети показват, че вместо разход данъчните задължения в края на годината са приход за Лукойл.

Ето това се казва трик: да ти плащат, че не плащаш. За изминалите девет години данъчните задължения (т.е. данъчните загуби) са формирали за Лукойл положителен финансов поток в размер на близо 67 млн. лв.

Шегата настрана, за тези девет години „Лукойл Нефтохим Бургас” АД декларира приходи в размер на смайващите 56.2 млрд. лв. Бизнесът на тази компания се равнява на почти една десета от българската икономика. Ако той бе губещ дори за две поредни тримесечия, фирмата – майка отдавна щеше да се е изтеглила от страната ни.

Недопустимо е тъкмо колосът да не дава пукнат лев от печалбите си за подобряване на публичните услуги в България. Толкова голяма компания ползва милиони пъти по-интензивно от обикновения човек инфраструктура като мостове, пътища и т.н., която се нуждае от постоянна поддръжка. Но Иван Иванов чинно си плаща подоходния данък, за да може животът в България да продължава да върви, а „Лукойл Нефтохим Бургас” АД … отчита загуби.

Липсата на данъчен принос върху печалбите на приватизираната през 1999 г. топ компания – още повече, щом България притежава „златна акция” в нея, говори за политически протекции на най-високо ниво. „Лукойл Нефтохим Бургас” АД е на път да се превърне в христоматиен пример в Европа за некоректен данъкоплатец, а българските правителства от последните 15 години дават поредно доказателство за безхаберие, най-вероятно и за грандиозна корупция."

Цитираната публикация е от адрес:
https://taxdog.wordpress.com/2015/08/17/lukoil/
- ако кажете, че през последните след 2015 г. нещата са се подобрили - ще се(ни) излъжете!
цитирай
20. blackpredator - хехех
11.11.2018 01:17
Десетте най-големи корпоративни данъкоплатци за 2015 г. (подредени от 1 до 10) са „Юробанк България“, Централна кооперативна банка, „ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ Бургас“, „Уникредит Булбанк“, „Аурубис България“, НЕК, „Алианц банк България“, „Лукойл България“, „Банка ДСК“ и „Сосиете Женерал Експресбанк“. Това сочи справка на Министерството на финансите в отговор на въпрос от парламентарния контрол на депутатите Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев, връчен в последния ден на 43-ото НС, съобщава "Труд". За 2016 г. към момента не може да бъде предоставена информация, тъй като все още не е изтекъл срокът за подаване на годишните данъчни декларации, посочват от финансовото ведомство. За 2014 г. най-големите корпоративни данъкоплатци са: „Юробанк България“, „ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ Бургас“, „Аурубис България“, Централна кооперативна банка, „Лукойл България“, НЕК, „Уникредит Булбанк“, „Банка ДСК“, „Булгаргаз“ и Джи Пи Презастраховане“.
цитирай
21. freeoldmen - 19. get
11.11.2018 01:42
Що стана бре, Гет?
Блекпредатор ти изнесе официална информация, и ти спихна.

Всъщност, ако си прочетеш собствения източник, ще откриеш, че числата в табличката никак не съвпадат с прокламираната теза, че "Лукойл – най-голямата компания у нас, въобще не плаща корпоративен данък на българската държава."

Ама Гет чете само заглавието и вече е готов с твърдо мнение.

Нищо, че Газпром няма никакво отношение към темата на постинга, какво, като може би е руска компания?
Днешна Русия си е чиста капиталистическа държава, от най-грозния тип.
Що да не се включи в изцицването на България, след като така щедро сме отворени към глобализма?
цитирай
22. get - 21. freeoldmen - Моля без обидни квалификации по отношение на сивото вещество - тъй като ...?
11.11.2018 07:28
freeoldmen написа:
Що стана бре, Гет?
Блекпредатор ти изнесе официална информация, и ти спихна.

Всъщност, ако си прочетеш собствения източник, ще откриеш, че числата в табличката никак не съвпадат с прокламираната теза, че "Лукойл – най-голямата компания у нас, въобще не плаща корпоративен данък на българската държава."

Ама Гет чете само заглавието и вече е готов с твърдо мнение.

Нищо, че Газпром няма никакво отношение към темата на постинга, какво, като може би е руска компания?
...


... не ползваш своето сиво в-во по предназначение!

Първо говорим НЕ ЗА Газпром а за ЛУКОЙЛ - въпреки, че и за първото пр-е темата е пре-интересна?
Второ НЕ ГОВОРИМ САМО за дължими а и за ПЛАТЕНИ данък печалба(корпоративен) плюс акцизи?
Трето - сам прочети, малко обърканото като изложение ЗА СДЕЛКА-ПРОДАЖА "Нефтохим" на Лук-Ойла:
leonleonovpom2 написа:

Както впрочем и при "Нефтопхим" се направиха големи подаръци! Защо ли?
За 102 милиона долара всички производства, 10% готова продукция в складовете ,10 процента-1 милион тона нефт резерв, резервни части -за около 300 милиона долара
Само последните три по груба сметка надхвърлят милиард долара?
Изводите няма да правя!



- Знаеш ли за колко бе купен Нефтохим?!!

- А относно това ХАРАКТЕРИЗИРАЩО ПРИСТРАСТНОСТ И ЛИПСА НА ВСЯКАКЪВ МОРАЛ ... ?
freeoldmen написа:

Днешна Русия си е чиста капиталистическа държава, от най-грозния тип.
Що да не се включи в изцицването на България, след като така щедро сме отворени към глобализма?


- Ти претендираш с това за българин ли - или за банален ибрикчия ?!
Предполагам не си забравил защо и кои наричаха "ибрикчии" ?
цитирай
23. kunkata - Икономиката на капиталистическа ...
11.11.2018 07:43
kvg55 написа:
Икономиката на капиталистическа България въобще не може да се сравнява с икономиката на социалистическа България. Сега внасяме домати и яйца и изнасяме злато. По-скоро не изнасяме злато, а го подаряваме почти без пари. При социализма изнасяхме домати, а златото се трупаше в резерва. Ресто, не струва!


.....именно!
цитирай
24. kunkata - Сега на 1 българин се пада 2100 до...
11.11.2018 07:45
Сега на 1 българин се пада 2100 долара дълг, а тогава -1100 долара.
...............
цитирай
25. radostinalassa - Харесаха ми приказките за сивото вещество на Чаршафа
11.11.2018 08:24
Ние сме победена страна. Командват ни от ЮС , както и Русия след предателството на Горбачов. Целта явно е да унищожат икономически и фалират българите, емиграцията им, увеличаването на броя на безпросветните поради присъщи им причини цигани. Какво можем да направим, трябва да храним победителите.
цитирай
26. leonleonovpom2 - Здравей, Гет!
11.11.2018 09:14
Питаш ме за цената-официално е 102 милиона долара Но слуховете говорят ,че в брой са платени само 20 Писал съм, само в налични материали и суровини имаше неща за над милиард!
Спомням си деня на подписването
връщах се от производството и попаднах на групата на Иван Костов Иван Костов ме видя и ми махна с ръка мислех ,че на някой друг, но нямаше друг зад мен Беше ми странно познат Питах приятели Един се изсмя Не съм физиономист Пита, забравил ли съм, как две лета сме играели баскет с него?
Както и да е С групата беше и Софиянски Редакторката на вестника го питала ,беше кмет на София, защо е тук ? Той не отговарял, но тя е оса, не го оставяла Накрая казал, че по сантиментални причини, при него почнала процедурата
След два дена на нея и връчиха заповед за уволнение!?
Та много гъста е мъглата около продажбите И къде ли не ,още!
За назначените капиталисти и така нататък..

Хубав ден!
цитирай
27. radostinalassa - Всички правят грешки.
11.11.2018 09:41
Но посоката и целта е една. 30 млрд от златото ни е огромна сума. Затова сме най - бедни. Сега продават и земята ни. Но ние сме още тук и няма да им я освободим.
цитирай
28. freeoldmen - 22. get
11.11.2018 11:05
Ибрикчии сте няколкото сбъркани човека тук в блога, дето дебнете като лешояди да не се каже нито една добра дума за предишния строй в България покрай определени дати.
Със заучени измислени "факти" и опорки.
Комунизъм-зло, социализъм-зло, Русия-архизло.

Е да, ама вече 29 години българите имаме богата база за сравнение чрез радостите на новия строй.
И опорките дрънчат все по-кухо.
цитирай
29. get - 28. freeoldmen -
11.11.2018 11:48
freeoldmen написа:
Ибрикчии сте няколкото сбъркани човека тук в блога, дето дебнете като лешояди да не се каже нито една добра дума за предишния строй в България покрай определени дати.
Със заучени измислени "факти" и опорки.
Комунизъм-зло, социализъм-зло, Русия-архизло.

Е да, ама вече 29 години българите имаме богата база за сравнение чрез радостите на новия строй.
И опорките дрънчат все по-кухо.


С нищо не мога да(ви) помогна в случая тогава, на вас, само по име - БЪЛГАРИН?
Щом държите да "марширувате в СТРОЙ", като казарма? Вместо да живеете в колектив, от нормално МИСЛЕЩО И ЧУВСТВАЩИ, себе-подобни (ви) Човешки същества - ОБЩЕСТВО?

Апропо! Не си въобразявайте, че след 10-ти КОМУНИЗМА СИ Е ОТИШЪЛ ... сега точно събираме "урожая", резултат от неговото наследство!
цитирай
30. freeoldmen - 29. get
11.11.2018 12:46
10-ти ноември 1989 г- начало на истинския комунизъм в България!
Гет го доказа брилянтно, ползвайки железни източници като "Фактор".
цитирай
31. radostinalassa - Капитализмът също няма да просъществува дълго
11.11.2018 13:14
Доказват го САЩ, Европа. Той иска евтина работна ръка, вкарва си мигранти. Но те са обикновено паразити, ще избухнат расови войни . А либерализмът ще доведе до фашизъм.
цитирай
32. get - 10-ти ноември 1989 г- начало на и...
11.11.2018 14:27
freeoldmen написа:
10-ти ноември 1989 г- начало на истинския комунизъм в България!
Гет го доказа брилянтно, ползвайки железни източници като "Фактор".


Господине - извинявам се, ЧЕ СЪМ СЕ ПОДВЕЛ в преценката си - като за българин и морал при ВАС!?

Съжалявам за притеснението, което ви причиних с откровеността, при изразяване на мненията си!
цитирай
33. freeoldmen - 32. get
11.11.2018 17:29
Господине, прегледай си позициите в коментарите поне под този постинг, пробвай се да се отдръпнеш от емоциите и критично анализирай какво всъщност казваш в тях, има ли връзка с темата, защо не поемаш вина, когато опорките са ти отхвърлени с факти, защо непременно искаш да си прав?
Та всички, поживели повечко време на тая земя, чувстваме, ако не знаем, че правда рядко има.
И се опитваме да поддържаме все пак някаква справедливост, поне доколкото можем. Дори и в изказванията си в Нета.
Справедливостта, според мен, е да допуснеш възможността и двете противоречащи си страни да изложат своята позиция, своите добри и зли страни, и чак тогава да вземеш отношение.

А ти си некъв аватар на Истината.

Само дето избирателно ползваш съмнителни данни, щедро изобретявани от чужди и наши безродници, и твърдо заемаш едностранчива гледна точка.

Това не ми е интересно, вече знам, че иначе умния и знаещ Гет, когато се отнася до България, е некъв запалянко от сектор примерно Б, дето скандира тъпите лозунги на агитката срещу сектор Г, без да прави сметка, че утре повечето от двата отбора трябва да играят в националния отбор...



цитирай
34. get - 33. freeoldmen - Защо ми го усуквате като "килифаревски свидетел"?
12.11.2018 12:01
freeoldmen написа:
Господине, прегледай си позициите в коментарите поне под този постинг, пробвай се да се отдръпнеш от емоциите и критично анализирай какво всъщност казваш в тях, има ли връзка с темата, защо не поемаш вина, когато опорките са ти отхвърлени с факти, защо непременно искаш да си прав?
Та всички, поживели повечко време на тая земя, чувстваме, ако не знаем, че правда рядко има.
И се опитваме да поддържаме все пак някаква справедливост, поне доколкото можем. Дори и в изказванията си в Нета.
Справедливостта, според мен, е да допуснеш възможността и двете противоречащи си страни да изложат своята позиция, своите добри и зли страни, и чак тогава да вземеш отношение.

А ти си некъв аватар на Истината.

Само дето избирателно ползваш съмнителни данни, щедро изобретявани от чужди и наши безродници, и твърдо заемаш едностранчива гледна точка.

Това не ми е интересно, вече знам, че иначе умния и знаещ Гет, когато се отнася до България, е некъв запалянко от сектор примерно Б, дето скандира тъпите лозунги на агитката срещу сектор Г, без да прави сметка, че утре повечето от двата отбора трябва да играят в националния отбор...



Позициите ми са на БЪЛГАРИН и второ ОФИЦЕР - клел се във вярност на Родината България!

Ако в написаното ми НАМИРАТЕ НЕИСТИНИ - опровергайте ги без лични нападки и квалификации!?

Не може човек написал - с което НЕ ОПРОВЕРГАВАТЕ А ПОТВЪРЖДАВАТЕ много от моите ТЕЗИ ПО ВЪПРОСА - КАТО следното?

freeoldmen написа:

Днешна Русия си е чиста капиталистическа държава, от най-грозния тип.
Що да не се включи в изцицването на България, след като така щедро сме отворени към глобализма?


Това е вашата "морална" кивнтесенция!

А се тупате по гърдите - с претенции за последна инстанция - или ЗА ЧОВЕК с БЪЛГАРСКО САМОСЪЗНАНИЕ? Срамно!

Общуването с вас - единствено докарва омерзение!
Предвид което НЕ ЖЕЛАЯ ДА ВИ ПОЗНАВАМ - като човек-НЕБЪЛГАРИН ... за "ибрикчиите" няма място между моите събеседници или познати!
цитирай
35. born - Имаше само един българин Патриот- ...
14.11.2018 23:48
Имаше само един българин Патриот- баш Българина Бай Ганю !
Сега станаха двама с офицера/милиционера Гет, които се бият в гърдите !
Всички останали са ибрикчии, мамка им !
цитирай
36. krumbelosvet - Много истина и една "грешчица".
23.11.2018 06:32
А "грешчицата" е, че "сами сме си го избрали"!?!?!?!?
Има ли нужда от опровержение? Не. Авторът сам казва, че имаме колониялизъм след ВОЕННО ПОРАЖЕНИЕ.
Новото е технологията на "цветната революция", чрез която населението постепенно се довежда до "избиране" на това, което е изгодно за победителя.
Полезвите ходове останаха в областта на чудесата, гениалността или на Бога. Или някой да победи завоевателя ни и да ни ВЪРНЕ полу-суверенитета.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: freeoldmen
Категория: Политика
Прочетен: 2680284
Постинги: 440
Коментари: 8039
Гласове: 12289
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031