Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2020 08:04 - Лама Сабахтани
Автор: radonlesnovski Категория: Политика   
Прочетен: 348 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 2020.08.14

 

ЛАМА САБАХТАНИ

 как да намерим пътя към изхода от избухналата политическа криза

 

Антагонизъм и противопоставяне като самоцел, павират пътя към разединението, моралната ентропия, които завличат обществената пасионарност назад и надолу към клопката на регреса.

Отрицанието на миналото трябва да бъде избирателен еволюционен процес, който като скалпела на хирург отстранява само раковите метастази и дава възможност на тялото на обществения организъм да се възроди към кръговрата на ново издигане и божествено съзидание.

 

Намасте

 I pray for You

 

 Да предотвратяваш и поправяш грешката, престъплението на различни социални нива, без да инкриминираш Човека, предоставяйки възможност за рехабилитация, самопречистване, самолечение, достоен живот, катарзис и участие в обществения живот на престъпниците, да превъзпитаваш в адвокати на плурализма и либералната демокрация палачите на мракобесието и тоталитаризма, да преродиш във филантроп олигарха…

 

 Възможно ли е?

 

 Няма лесна рецепта на трудни и значими обществени проблеми, преобръщане на тренда на негативни тенденции, като демографската криза, преодоляване на липсата на справедливост и демонтиране на олигархическия модел, в който самозаложихме България – продадохме я както обеднял роднина залага на търг в Сотбис семейното богатство/националните съкровища на културата ни, надявайки се с един замах да заличим пропастта между провинциалната ни периферност  и по-богатите страни в Европа, с по-дълги традиции в благоустрояването на парламентарната демокрация и опазването на правовата държава.

 И един нетривиален въпрос към „Да България“ и „сплотената“ българска десница – нали бяхте в коалиция с ГЕРБ чрез Реформаторския Блок, защо не произведохте обществен импулс и държавно-политическа воля за истински и необратими реформи в ключови сфери като съдебната реформа и обуздаването на Прокуратурата, така че да бъде гаранция за справедливо следствие и правораздаване?

 Не можахте да го направите преди ГЕРБ да сключи брак по сметка с патриотите, каква е гаранцията че ако ви овластим отново ще успеете да осъществите реформите за които пледирате? 

 Нима вината за днешната политическа криза в България може да се персонифицира само в публични личности като Бойко Борисов и Иван Гешев? ГЕРБ ли единствено трябва да бъдат обвинявани за замитането на натрупаните проблеми под килима и неспособността ни като нация да отговорим адекватно на предизвикателствата на 21 век?

 Симпатизирам разбира се на платформата на „Да България“ и на искреното им желание да наложат нов модерен политически стил за дебатиране и решаване на наболелите ни проблеми, отворен към нуждите на гражданите, със съвременна физиономия и визия – като се почне от данъчната система, урбанистиката и се стигне до скъсване с олигархическия модел на управление на страната, повече отчетност и проследимост, как се използват обществените средства на всички нива – от местната администрация до отделните министерства.

Така че им пожелавам успех – задавам по-горните въпроси и съмнения, за да не се възгордеем и да е ясно че каузата за запазване и развитие на крехката ни демокрация трябва да бъде задача и верую за всеки българин с развито гражданско съзнание, без да демонизираме опонента и да прехвърляме отговорността за обществените злини и пороци само върху плещите на политиците и отделни дискредитирани институции страдащи от деформиране, липса на обществено доверие и отрицателна селекция – какъвто е крещящия случай с отговорностите и статута на Прокуратурата в България. Да не забравяме, че всяка институция и начина по който е конструирана и работи е функция от обществените нагласи и е еманация, волеизява на целокупния ни национален характер и манталитет. В галерията на българската народопсихология политическите разлики се губят и размиват в портрета на Хомо Булгарикус, който става нашата визитна картичка в съприкосновението ни с други нации и страни по широкия свят.



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radonlesnovski
Категория: Поезия
Прочетен: 54659
Постинги: 59
Коментари: 6
Гласове: 48
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031