Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2013 19:40 - Народната приказка за ББД
Автор: freeoldmen Категория: Други   
Прочетен: 1616 Коментари: 4 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

 

 


Народната  приказка за ББД

Драги Българи,  ето че най- сетне народът  се „събуди” и започнаха протести в цялата страна. Хората са недоволни от системата на управление, но не знаят какво точно е спасението, което търсят. Знаем, че не искаме повече хитрите управляващи да трупат богатства за сметка на бедния народ, а ние да стоим безпомощни. Сега българите с новото мислене предлагат идеен проект, с който всички можем да сложим КРАЙ на кражбите, на глада и бедността. Звучи като приказка, но е РЕАЛНОСТ с този идеен проект Безусловен Базов Доход на Българите , накратко ББД, който е подкрепен от признати учени, експерти, икономисти и финансисти. Направени са добри проучвания и е теоретично доказан, сега остава само да заявим на управляващите, че искаме да го приложат.. Няма да има вече гладни и бедни българи, защото всеки пълнолетен българин ще получава допълнителен доход всеки месец, за да си покрие минималните нужди за спокоен и достоен живот. Безусловният Базов Доход  е начин да спрем кражбите от данъците, които всички ние от народа плащаме. Тези пари ще започнат да се връщат ежемесечно на народа, за да може всеки да си покрие минималните нужди. Запознайте се с проекта ББД за да се убедите сами, че всичко това е Реално и приложимо. Пълната информация за проекта, както и видео материали и други ценни неща, може всеки да намери в интернет- страничката ББД.бг. Безотговорно е, мили съграждани,  да отхвърляме или критикуваме проекта преди да сме го прочели, или просто защото той ни изглежда прекалено хубав,  за да бъде истина.

Какво е ББД?

 

Това е гарантиран от държавата месечен доход (от около 216лв), който се предоставя в еднакъв размер на всеки пълнолетен Българин, живеещ на територията на Република България, за подпомагане на неговото независимо и свободно съществуване и слагане край на глада и бедността за всички българи.

Безусловен Базов Доход! Безусловен,  Без- условие -  това е нещо,  което се полага по право, без условия в какво вярва човек, дали работи или е безработен !

Базов -  означава нещо, което ни подсигурява необходим минимум за съществуване!

Това е ежемесечен доход, който ще се раздава на всеки пълнолетен гражданин на Република България.

ББД дава Свобода! Свобода, която прави хората независими! Тоест,  дава независимост на  хората да могат  без притеснение да договарят условията си на труд , а не да упражняват трудови дейности по принуда, притеснени за своето оцеляване!

 Цялата идея е ясно описана в материал от 5 листа! Описанието не е някаква сложна икономическа теория! Материалът представлява разбираем диалог,  в който в рамките на 13 точки (въпроси!)  се дават отговори за същността на Идеята. Целта е -  Проектът  да е достъпен и разбираем за всички хора, които не са икономисти или с висше образование.

СЪЩНОСТТА на идеята е:  -  от една страна имаме събиране на някакъв косвен данък в държавният бюджет, а от друга – същите тези средства да се преразпределят по РАВНО между ВСИЧКИ граждани!

Какво е сегашното преразпределение на тези данъци? – с една дума то е НЕСПРАВЕДЛИВО! Защото тези пари се преразпределят съгласно предпочитанието на политическата сила, която управлява… Едни преразпределят повече за безработни или бедни, други наливат средства примерно за ромската интеграция,  или групи с неравностойно положение, трети – се грижат и стимулират малкият и среден бизнес… Обобщено казано – с нашите пари, които даваме, се правят ПОЛИТИКИ! Тоест,  „С ЧУЖДА ПИТА ПОМЕН ПРАВЯТ“!   image

Много хора ДОРИ И НЕ ПОДОЗИРАТ, че се взимат от тях такива косвени данъци, с които после политиците се правят на „благородни“ или „загрижени“ САМО за пред определени кръгове от обществото, с цел да бъдат ПРЕИЗБИРАНИ!

Тази порочна практика е нужно да се промени!

Как би се финансирал подобен доход се питате , след като сме Бедна страна със Западнала икономика?!

Финансирането ще става само от две пера: -  от данъци, които постъпват в бюджета, това са ДДС и АКЦИЗИ. Принципът е – тези два данъка да се връщат равно при всеки гражданин.

Всеки ПЪЛНОЛЕТЕН Българин  ще получи Индивидуална Пожизнена Карта (ИПК, подобно на купони), в  която ще получава безусловения си месечен  доход!

Тази карта ежемесечно ще се зарежда от събраните данъци, които споменахме.

Тя ще може да се използва само за покупки на хранителни стоки, здраве, заплащане на данъци и такси за висшето образование.

Ще може да се ползва само на територията на РБългария и не може да се унаследява.

Картата може да се ползва само лично,  за да не се злоупотребява.

Парите в тези карти нямат право да се натрупват -  ако не се ползва за текущия месец, парите се връщат в същия фонд.

ББД ще преразпределя тези КОСВЕНИ данъци по равно на народа! Нека си припомним, че има два вида данъци – преки и косвени.

 Преки -  това са примерно данък печалба на фирмите, данък за притежаване на движимо и недвижимо имущество / апартаменти, коли/ т.н.

Косвените данъци – това са предимно ДДС и Акцизи… Защо те са КОСВЕНИ? – защото тях не ни ги вземат пряко от джоба, а чрез посредник! Примерно, ако пазаруваме независимо каква стока за 12 лв., търговецът, от който сме я купили, се задължава да преведе от тези пари 2 лв (20%) в  бюджета на страната, а ако стоката е акцизна, тогава този процент е доста по- голям! Разбираемо е, че при това положение не търговецът плаща данъка ДДС и Акцизи, а той е само ПОСРЕДНИК (или бирник!), който държавата ползва, за да събере своят данък от нас – от Народа. По този начин обикновеният  човек не усеща колко много данъци му взима държавата,  понеже не ги взима  всичките директно от него.

 

Следователно пари за ББД  ще има ВИНАГИ! Защото винаги ще има някакво потребление, от което ще се събират средствата чрез косвени данъци като ДДСто и Акцизите!

Защото може ли хората да не ядат? Да не си купуват дрехи? Да не ползват ток, вода, електричество? Да не карат колите си?

Така че въпросът не е в това ДАЛИ ще има пари, а КАКВА ще бъде сумата от ББД,  която ще се разпределя по равно на хората? -  зависи от това, колко ще работят хората. Ако работят повече, ще изкарват повече, което значи, че И ще потребяват повече…

При бегли сметки, ако вземем пример с бюджет  2013 г.  ББД може да е около 216 лв., но това, с колко ще стартира ББД няма значение, важното е да СТАРТИРА и принципно системата да заработи,  като така този допълнителен месечен доход ще става все по- голям за всеки.

Знаем, че по принцип Българинът е трудолюбив, особено ако имаме предвид какви трудови подвизи правят нашите сънародници в чужбина, където са стимулирани добре за своят труд!

1.                   Ще се запитате: ” Няма ли да фалира страната така? От ДДС и Акцизи се събират доста средства, които са необходими, за да се издържат  социално слаби, безработни, пенсии, здравеопазване, държавна администрация ” ?

Първо, да уточним, че в държавния бюджет влизат и много други приходи, които го допълват – всички преки данъци, държавни такси, пенсионни осигуровки, здравни осигуровки, приходи от държавно имущество, митнически налози, концесии и много други.

Но нека разясням как ще се отрази ББД на различни хора от обществото:

 

- за социално слабите и безработните – те се компенсират с ББД навярно много повече от сегашните им осигуровки, защото това е доход за цял живот!

- за пенсии, здравеопазване – ББД е съвсем отделно от тях. Всички подобни структури се запазват – пенсионно и здравно осигуряване, фондове към тях, системата им за разпределение и т.н.

- държавна администрация – тя има нужда от ОПТИМИЗАЦИЯ! Чрез електронни услуги, електронното правителство и премахване на паразитните социалните структури и звена, което ще спести много разходи на държавата

Знаете ли,че България има около 200 хил. човека администрация, а в добре развита държава като Холандия, която е ДВА пъти повече като население от нас –  има само 40 хиляди, това са 10 пъти по – малко разходи за администрацията! Явно е, че някои  от политиците ни са крадливи, алчни  или некадърни и това трябва да се уреди по някакъв начин, нали?!

Какъв е най-лошият вариант? – по-лошо от сегашното положение може да стане само ако не променим системата на управление и не въведем ББД. А събитията с хипер- инфлация от 96г.  няма възможност да се повторят, ако се спазва стриктно механизма, описан в Проекта!

2.                  Някой  питат: ” Защо смятаме, че ББД е реалност и къде са точните сметки и изчисления”?

Да припомним, че Проектът е идеен!  ИДЕЕН! image

Тоест, той няма за цел да докаже, че Слънце има,  или че то изгрява и залязва! Той цели обикновеният човек да свали превръзката от очите си и да види Слънцето , и да иска вече да е на светло,  и да не го мамят!

Целта е – без сметки да се покаже, че системата за ББД  е една работеща реалност, която просто трябва да се въведе!

Теоретична обосновка и сметки са направени от германците + широко социологическо проучване за въздействието на ББД върху съзнанеито на хората.

Ние използваме принципа на Аналогията , на Подобието, с който адаптираме Проекта към българските условия.

С други думи използваме съвършените Природни закони, които съчетани с  теорията на германците, правят Проекта  РЕАЛЕН И ПРИЛОЖИМ за България!

 

Принципа на Аналогията е изяснен подробно в Проекта!

Накратко,  това е природен принцип,  познат от древността,  който е вдъхновил много от гениалните учени, за да направят своите велики открития,  благодарение на които човечеството така напредна.

Примерно,  едно човешко тяло прилича на една държава.Да си представим,че хората са клетки. Група от клетки образуват даден орган. Аналогът на Парламента в държавата и неговата роля  е съпоставим както мозъка при човека. Аналогът  на  паричните потоци и тяхното циркулиране в обществото е съпоставим с кръвта в човешкото тяло и т.н.

Чудите се с какво конкретно ни помага това аналогично сравнение ли?-  с две неща:

Първо ,чрез него всеки във веригата си намира мястото и не пречи и не спори с другия! Пример –  какво трябва да правят икономистите?! Нужно ли е да ни доказват, че ББД не може да се въведе? (че Слънцето не свети?!) – НЕ! Те трябва да смятат и да кажат – каква сума ББД е възможна за българите! А за политиците – те трябва да кажат какви законови поправки и поправки в Конституцията ще се направят, за да се „имунизира“ Проекта за в бъдеще от некадърни или крадливи свои колеги!

Второ, чрез принципа на природата намираме и отстраняваме проблеми/спънки/трудности, които биха направили Проекта по- рискован!  Примерно – нали когато един човек има язви или рани, при които да му изтича кръвта, той ще загине. Същото е и при ББД – ако имаме много дупки и течове на пари през тях, системата ще се „обезкърви“ и ще фалира. В този смисъл са разгледани и конкретни „рани“, които трябва да се превържат, за да може ББД да се приложи успешно!

  1. Други задавани важни въпроси са: ” Какви са пречките и опасностите, които могат да направят невъзможно осъществяването на тази идея за ББД”?

 

В проекта е обяснено доста добре за външните и вътрешни пречки, които могат да спънат въвеждането на ББД. Външни опасности могат да бъдат, ако България влезе във Еврозоната и въведе единна европейска валута и загубим българския лев, тогава принципът  на природното съвършенство,  което използваме за ББД ще бъде нарушен, защото не всички членки в Европейския Съюз имат еднакво законодателство, именно затова Германия не може все още да въведе ББД, колкото и да им се иска.

За да няма вътрешни пречки важно е постигане на НАЦИОНАЛЕН КОНСЕНСУС, който е необходим, за да се промени Конституцията и да се „имунизира“ Проекта!

Какви са опасностите? -  това са  конкретни пречки и проблеми, които в момента съществуват в системата, и ако те не се отстранят при стартирането на Проекта, ще го провалят в близко бъдеще от 1-2 години. В този смисъл са предложени много конкретни идеи, за да се запушат тези проблемни дупки, от където чрез злоупотреби могат да се източат средствата за ББД .

Точно затова някои от идеите в проекта са:  въвеждане на индивидуални пожизнени карти, безкешово разплащане, само личното им ползване, без унаследяване , само за пълнолетни, първоначална възможност за разплащане на ББД само за определени стоки и услуги (здраве, , храна,ток,вода…) и т.н.

Ако има такива, които  все още се питат какви са ползите от ББД? -

 

То те са изключително много и са описани в Проекта… Важното нещо е, че нещата ще се случат ПО ЕСТЕСТВЕН начин, както става във всеки един организъм в Природата.

Но все пак ще изброя само някои  от ползите.

ББД ще стимулира по естествен начин икономиката със свежи пари… Очаква се да има голям ръст на потребление, от там на производство. Отваряне на капиталите,  кеширани като „пари за черни дни“… Знаете ли, че българите има около 35 милиарда, спестени в банките -  народни пари „за черни дни“, част от тях ще се включат в икономиката, което ще е като “мехлем” за нея ,особено при сегашният  й застой в кредитирането, което с ББД значително ще се подобри. Помислете – кой ще държи толкова много пари в банки за “черни дни”, ако получава всеки месец ББД?  Разумно е хората да инвестират в собственото си удобство, след като го могат, което ще увеличи приходите им от спестени  разходи  от ток, парно, храна,здраве и образование които ще си плащат от картата на ББД, нали?

Попитайте се дали спестовността  ще е необходима,  след като има ББД? Ако спестяваме пари, с какво това ни помага в напреднала възраст? Ще се подмладим ли тогава, ако използваме спестяванията си? На тези реторични въпроси всеки разумен Българин сам ще си отговори, след като се въведе ББД. Сега страхът и притесненията правят хората “слепи” и объркани, което ги кара да се презапасяват.

Заплатите ще се вдигнат, поради това че хората няма да продават труда си за жълти стотинки.

С ББД ще има свободна инициатива и развиване на творческите възможности в човека. Ще помогне значително за премахването на стреса и страха у хората за оцеляването им. Това ще отключи тяхната креативност и предприемчивост. Колко хора днес не работят любимите си неща, за да не рискуват, притеснени от дългове. ББД ще помогне значително това да се промени.

Знаем, че най-важно за всеки е здравето, че стресът и страхът  са главните причини за всички наши болести, но когато приложим ББД и премахнем този стрес и страх в хората от бедност, тогава  те ще се излекуват от много заболявания, народът  ще оздравее.

Много хора, които искат да живеят здравословен и природосъобразен начин на живот, ще могат да правят това свободно, като живеят в райони по селата и се занимават с еко- земеделие,  или други любими за тях неща. В момента те страдат в градските си апартаменти, принудени да вършат неприятна работа в промишлени предприятия или офиси, притеснени от несигурността за  прехраната на децата си. В този смисъл ще имаме много по- здрава и жизнена нация. Депресията от безизходни ситуации и пресата на материалната действителност са основната причина за болестите. Представяте ли си,  какъв ОГРОМЕН здравословен ефект може да има ББД върху хората?

ББД ще помогне също да се завърнат при своите близки българите, напуснали родината, за да търсят препитание в други страни. Той ще е като магнит за тях, като създава благоприятна среда за бизнес в България. Тези хора, като се завърнат, ще донесат със себе си своя опит, спестен капитал и предприемчивост, което ще е още по-голям импулс за благоденствие на страната!

Значително важно е че ББД ще помогне по естествен начин да се  реши проблемът,  който имат голяма  част от ромите, бизнесът  да се създават деца, които да се издържат от социални помощи или институции, а след като пораснат, в тинейджърска възраст да се продават , това ще престане. Няма да има нормален ром, който ще иска да има много деца, които само ще му намаляват ББД и ще се ощетява така финансово?! Да си родител е преди всичко ОТГОВОРНОСТ, а не бизнес или удобство и в този смисъл ББД може да вразуми много роми! Така по естествен начин и вече съзнателно  ромите ще планират децата си, а ако искат да живеят по-добре – ще се стремят да повдигат стандарта си чрез работа, а не чрез точене на социалните помощи и правене на деца както до сега. Именно затова ББД ще получават всички, които са навършили 18 години.

 

ББД ще помогне за премахване на сивата икономика,  защото едва ли ще има бизнесмени, които да не искат да усвояват средства от ББД , а хората ще следят СТРИКТНО за касовите си бележки, а  това ще помогне доходът, който ще получаваме да започне бързо да се увеличава!

Ще се преустанови  кражбата на данъци… няма вече да се мисли как да се открадне данъчният кредит с кухи инвестиции,  където досега стават едни от най-големите злоупотреби с парите на народа.

ББД ще стимулира младото поколение да развива своята предприемчивост в образованието си. Всеки ще има възможност да плати образованието си и планира на тази база бъдещето си, без да се налага младите студенти да теглят кредити или да са напълно зависими от родителите им!!!

ББД ще допринесе за справедливостта в обществото, на всеки ще му се върне минимума,  необходим за достоен и спокоен живот.

Пенсионерите са тези,  които най-много се нуждаят от ББД, защото по-голямата част от тях не могат достойно да живеят със скромните си пенсии.Този допълнителен доход от около 216лв на месец ще им даде спокойствието, което са си заслужили!!!!

Безработните, които стоят в градовете и се чувстват в тежест на близките им, които ги изхранват, ще имат свободата да се завърнат сред природата и да се отдадат на земеделието, без да се притесняват за необходимите средства за препитание, като по този начин те ще бъдат производители на чиста и здравословна българска храна, което също ще допринесе за икономиката и здравето на Родината ни.

Колко ценно ще бъде да се върнат трудолюбивите хора сред природата и да възродят българските села, които са запустели и необитаеми, превръщайки се в руини. Българите имаме нещо по- ценно от петрола и богатствата на богатите държави и това е благородната земя, която сега пустее. ББД ще даде свобода на хората да възродят българските села и да облагородят древната земя .

Защо ББД може да възроди ТОЧНО България много БЪРЗО и за кратко време да постигнем западния стандарт на живот,  и дори да го задминем?

Отговорът е много лесен и се корени в това, че близо 90% от Българите имат СОБСТВЕНОСТ, а за западните развити страни това е около 30-40%! Хората на Запад обикновено нямат собствени къщи и имоти за разлика от нас.

В този смисъл с въвеждане на ББД трудът на работната ръка в България ще се заплаща много повече, от тук – цените на новото строителството ще се вдигнат чувствително, а с това и цените на имотите ще се удвоят или утроят. Така мнозинството от имотните Българи ще се “събудят” след време като притежатели на ценни материални активи, а не както е сега – да идват чужди граждани и да ни купуват имотите по селата или апартаментите по морето за жълти стотинки или с няколко техни заплати.

Всеки знае израза – “последните ще станат Първи”, нали? Вярвайте и бъдете сигурни, че това ще стане по отношение на стандарта ни в европейски мащаб, като въведем ББД!

Аз вярвам, че  ще успее проектът ББД и поради една друга причина – защото Българският народ заслужава своето благоденствие! Той е ВЕЛИК Народ. Той е Богоизбран народ. Той е народ, който има световна Мисия! Това не са голи приказки и националистически лозунги от протестите „Българи – Юнаци!“. Това са неща, които могат да се докажат!

12. Кой може да направи проекта ББД в България?

Краткият отговор е ВСЕКИ, който е на власт, но пълният отговор е – ВСИЧКИ ЗАЕДНО, от тези, които са политически представени в парламента, плюс будното гражданско общество!

В този смисъл първоначално е важно едно – всяка политическа партия да запише в програмата си този проект за ББД, с което ще се задължава да работи за неговото осъществяване, ако е управляваща сила. Единствено тогава народът може да контролира и да преценява – конкретно управляващата партия  какво прави по проекта! Ако тя прави нещо,  но няма резултати, на другите избори се сменя! Ако тя не прави нищо или симулира дейност за осъществяване на ББД – уличен натиск, протести, блокади и  нови предсрочни избори, за да се даде шанс на другите, да се погрижат за народа.

Партия, която няма проектът  в платформата си – да не се гласува за нея! В този смисъл българинът трябва да бъде ЕДИНЕН И НАДПАРТИЕН, без да се остави да бъде подведен от партиите, на които симпатизира

 

  1. 4.                   Сега най-важния въпрос е: ” Кога реално е възможно да имаме Безусловен Базов Доход в България”?

Кога ще има ББД , зависи от НАС и от нашата будност и активност! Спасението за всички от глада и бедността сега е в ръцете на народа, той трябва да разбере какво е ББД и да настоява с постоянство,  докато управляващите ни чуят и го приложат.

Хората не осъзнават реалната си сила, от всички нас зависи колко по- добър живот можем да сътворим, а не от политиците,  които ни управляват. Хората трябва да са тези, които да казват на политиците какво да правят,  а не обратното -  да ни крадат и манипулират.

  1. Сигурно се питате  кой съм аз ?

Няма значение кой съм АЗ! Идеята е ПОДАРЪК за всеки съвестен и отговорен Българин, който е загрижен за бъдещето на България и за нашите деца!

Идеята е надпартийна и няма авторско право. Всеки  може да я приеме за своя и да я защитава,  за да може тя да се приложи!

В този смисъл, просто открийте проекта в Интернет на BBD.BG

Проучете го и се запознайте добре с него.

Прочетете и другите материали  в сайта с над 60 въпроси-отговори  +  допълнителните бележки „За разбиране и вникване в Проекта“ и „Данъчни разяснения за обикновените хора“. Време е всички да научат истината за това как държавата ни управлява. Това е отговорност за всеки един българин, който иска всички да живеем един достоен живот. Изгледайте и видео- клипчетата с направените професионални проучвания.

На страницата BBD.BG  има много идеи какво всеки един от нас може да направи за разпространение на Проекта. Харесайте си нещо спрямо Вашите възможности  и се проявете като ИСТИНСКИ Българин, като се отдадете да популяризирате тези Идея.

Силата на Българина е в това, че той е един велик и благословен народ! Ние вярваме в справедливостта и доброто, и сега е време всички българи да се събудим и да го приложим!

ВРЕМЕ Е ВСИЧКИ ЗАЕДНО ДА СЪТВОРИМ ЕДНА НОВА И ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ,  ЗАЩОТО ВЕЧЕ НИЕ – НАРОДЪТ,  ЗНАЕМ КАК ДА ГО НАПРАВИМ.

ВРЕМЕ Е ПОЛИТИЦИТЕ ДА ЧУЯТ ГЛАСА НА НАРОДА, ЗАЩОТО ТОЙ СЕ СЪБУЖДА, ЖАДЕН ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ!

ВРЕМЕ Е БЪЛГАРИЯ ДА ЗАПОЧНЕ ДА СЛУЖИ НА НАРОДА СИ, А НЕ САМО НА ПОЛИТИЦИТЕ!

Благодаря ви, благи сънародници.

Иван Андонов




Гласувай:
9



1. tit - мисля, че по лесно ще де промени конституцията,
29.06.2013 22:01
отколкото да се приеме такова преразпределение.
Дано се лъжа....
цитирай
2. freeoldmen - Важно е да се чуе от хората, важно е да ...
29.06.2013 22:50
Важно е да се чуе от хората, важно е да се обсъжда, важно е всеки да разбере, че има и други решения, а не само тези, пробутвани ни от вечно ухилените политици с компютри вместо сърца...
А конституцията ще се промени лесно, стига някоя от Силите, командваща обществото ни, да го реши...
цитирай
3. vishnichka - На протестите видях мъж и жена с плакати!
04.07.2013 13:47
Искат разглеждане на идеята за ББД.
Сашето Диков изобщо не беше чувала и зяпна учудено, та се наложи да му обясняват дума по дума...
цитирай
4. freeoldmen - Има такива хора, ентусиасти, за...
04.07.2013 14:51
Има такива хора, ентусиасти, заслужават нашата подкрепа, дори и само с добра дума...
Диков какво да знае, той просто е един от тези, дето ни облъчват толкова време.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: freeoldmen
Категория: Политика
Прочетен: 2695101
Постинги: 440
Коментари: 8039
Гласове: 12291
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930