Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2013 01:13 - Отворено писмо до в.Монитор
Автор: freeoldmen Категория: Други   
Прочетен: 1321 Коментари: 2 Гласове:
18

Последна промяна: 07.07.2013 01:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 




Отворено писмо до в.Монитор

Отворено писмо до в.Монитор, относно мнението на икономическите “светила” Иван Нейков и Божидар Данев по Проекта “Безусловен Базов Доход за Българите”
(коментарите им са тук – 
http://www.monitor.bg/article?id=382905 )

към Иван Нейков,
 Балкански институт по труда и социалната политика:

image

Според Вас, Проектът “Безусловен Базов Доход (ББД) за Българите” е безсмислие (“нонсенс”). Нормално е да разсъждава така човек, бил два пъти социален министър, относно подобна идея, която прави на пух и прах непотребни социални шаблони. Шаблони, с които се лъжат Българите десетилетия наред.
Питам се… Какво биха повтаряли подобни “професионалисти”, ако им отнемем старата грамофонна плоча, която въртят безспирно? Ще могат ли да изкарат по друг начин някой лев от интервюта, след като вече са на “бунището на историята”?
Конкретно… Цитат – “социални помощи, се дават като част от услугата, която държавата прави за определен кръг хора.”(И.Нейков)
Точно срещу това се борим, господа и точно това ще променим!
С въвеждане на ББД държавата няма вече да прави услуги на определени кръгове от хора, а управляващите ще служат на всички граждани. На това ние му казваме равнопоставеност. От това се нуждаят хората!
Препоръчаната пък “субсидираната заетост” на г-н Нейков е едно политическо скудоумие, което ни се предлага вече 23 год. С подобни политически „програми“ се влиза във властта, за да се похарчат едни готови пари събрани от косвени данъци, за „благородни” цели, а не да се развие икономиката или да се вдигне стандартът на Народа!
Вече две десетилетия виждаме какви са практическите „ползи“ от подобна “далновидност”… Следствията са – или се субсидират наши фирми („братко-батко“!), или се дават мотики и лопати на безработни висшисти, с които да се мотаят по улици и площади. -”Гениално”! –  Така хем хората няма да умрат от глад, хем за “грижовния” политик ще има кой да гласува на следващите избори,… с поклон, уважение и благодарност, към него.
“Велик” е и даденият ключ, за решаване на проблема – “Изходът от бедността е да помагаш на този, който има нужда, а не да раздаваш пари и на милионерите.” (И.Нейков)
За такава „прозорливост“ навярно трябват много висши образования, но това е друга тема… Въпросите към подобни “професионалисти” са:
1. Как определяте прага на бедност господа? Защо смятате, че примерно със 125лв. човек е беден и трябва да му помогнете, а на този с 126лв. – не бива да му се помага? – Вие за икономически божества ли се имате?
2. Според Вас не е ли всеки милионер (заможен и работещ човек!), съответно и – потенциален бедняк, в някой период от бъдещето? Има ли гаранция срещу това, че дадена фирма/бизнес няма да фалира?
Ясно е, че ако изкарваш парите си с труд – гаранции няма,… но ако изкарваш милионите си, когато бозаеш от народната хазна – стандартът ти е винаги в кърпа вързан и не се нуждаеш от ББД!
Точно за това Идеята ББД не е “нонсенс”, а е Велика!
Велика е, защото тя запазва в трудни моменти достойнството на хората. Достойнство, което няма как да имаш, ако се наредиш на социалната опашка, просейки милост със стотици документи в ръка,… а “благородният” социален министър да определя – кой ще получи черпак супа в паницата си и кой само черпак по главата и етикет на гърдите си – „мързелив“?!

към Божидар Данев, 
изпълнителен председател на Българската стопанска камара

image


Няма да коментирам Вашите рецептурни шаблони – “за излизане от бедността е създаване на нови работни места“ или „Има добри пазарни инструменти, които могат да създадат повече нови работни места.“, или “използвани са непазарни инструменти” и т.н.  От подобни непотребни съвети на човек може само да му се повдига. Моля – сменете плочата! image
Ще коментирам само твърдението Ви, че с въвеждане на ББДоход – “се губи стръв, интерес към образование, към растеж в обществото.”
Това е не само невярна теза, но и абсолютна манипулация!
Точно обратното г-н Данев!… С материална свобода, подсигурена от ББДохода, хората единствено могат да развият своите творчески възможности и креативност. Това ще става в една спокойна обстановка. Обстановка без стрес, депресия или притеснения, които принуждават човек да работи ангария или за жълти стотинки в някоя фирма.
ББД слага край на фирмите, които използвайки безизходицата на Народа, го експлоатират по феодален начин, създавайки поредния олигарх!
И не на последно място – ББД решава проблема с образованието по един ЕСТЕСТВЕН начин. Защо? – защото Народът ни е казал, „насила доктор не става!“ За да се учи/усъвършенства човек, той трябва да има вътрешен порив за това. В този смисъл ББДоходът дава материална обезпеченост, гарантираща получаване на образование. ББД дава равнопоставеност между всички решили да се образоват, но всеки сам и отговорно решава – доколко да се възползва от тази възможност.
В заключение, нека видим какви са плодовете от насилственото стимулиране на образованието, което предлагате? Резултатите са – безброй некадърни висшисти, които се борят по няколко човека за една метла, с която да метат около някоя община или в офиса ви. Е,… разбираемо е, че искате да имате интелигентни хигиенисти около Вас, но питате ли ги тези хора, дали на тях им е приятно? Питайте ги, дали те не съжаляват, че са захапали образователната Ви „въдица“, с която сте ги стимулирали?
Обобщение – никога не е късно човек да се орезили!
В този смисъл на много “икономисти” тепърва ще се случи не само да се изпуснат, но и да се омажат,… а после с поглед на виновно дете, да се оправдават, че някой друг (навярно сътрудник или секретарка?!) – са направили белята!
Препоръка – четете лично Проекта ББД, господа политици и икономисти, защото Народът вече има точна везна, на която да ви мери и да определи – колко струвате!
01.05.2013г.                       автор: съвестен Гражданин


 Сложил съм им снимчици, не че не ги знаем.
   Първите двама се издадоха. Толкова стръвно защитават своето статукво, че изглежда пропускат да забележат, че не сме 1990- та, даже не сме 2000- та, когато нафуканите им приказки имаше кого да излъжат. Да, именно лъжат, защото тезата за базов доход отдавна се споменава от водещи икономисти във всяко едно изследване на бъдещето на капитализма, защото: Колкото повече се развива икономиката, толкова по- малко хора са заети с труд!
    Това означава, че от сега нататък все повече ще нараства безработицата, а икономиката ще иска да върви напред. За да върви напред, трябва да има потребление. Огромната част хора ще са безработни. За да могат да потребяват и да седят мирни, единственият изход е да се осигури базов доход, без значение дали си работил някога.
 Другият изход го знаем- кървави бунтове на нямащи срещу имащи, погроми и редуциране на населението / какъв приятен ефвемизъм за убийството на шест милиарда души /.  
  Тези двамата го знаят. Целта им е да отричат до последно, защото от това зависи огромната печалба на господарите им, изсмуквана от България. Всеки ден помпите за пари, за много много пари, заложени във всички отрасли на българската икономика, най- вече свързани с измамите с ДДС и енергетиката, извличат милионни печалби от бедните българи. И копоите на статуквото пазят. За това са назначени за милионери. Време е да си заработят сребърниците.



Всичко за Идеята: bbd.bg
Не забравяй да подпишеш петицията! :))


  




Гласувай:
18



Следващ постинг
Предишен постинг

1. merlin68 - Интересно е и критиките към Нейков и ...
07.07.2013 18:17
Интересно е и критиките към Нейков и Данов са основателни, има обаче едно голямо НО. Въвеждането на ББД без радикални промени в политическия и икономически модел у нас, не само че няма да доведе до очакваните положителни ефекти, а ще нанесе трудно прогнозируеми вреди. От друга страна необходимите за доброто функциониране на ББД промени, биха направили въвеждането на този модел ненужно. Защото определено има много по-добри модели които биха работили в нормална политико-икономическа среда.
Абсолютно погрешно е да се мисли, че икономиката трябва да се развива като постоянно увеличаващо се производство и потребление - това е ужасен сценарии за затриване на планетата ни. Всъщност потреблението трябва сериозно да се ограничи и не ние да стигаме запада, а той нас в това отношение и дори по на долу. Обратното е егоизъм и отричане правото на съществуване на бъдните поколения. В този смисъл правилното развитие на икономиката е в направление по-равномерно разпределение на плодовете на труда и въвеждане на производства нанасящи минимални поражения върху природата. 100% въвеждане на възобновяеми енергийни източници (не с цел някой да печели от тях) а за да дадем шанс и на внуците си да живеят на Земята. Друго направление в което трябва да се развива икономиката е не да осигурява рента на всеки, а да осигури 100% заетост. За целта пенсионната възраст не бива да се вдига (поне не и в тези държави с относително добър прираст на населението), намаляване на работното време и въвеждане на задължителен щат по отрасли и производства, излишни хора не бива да има! Днес заради поставянето на печалбата на върха на пирамидата имаме свръх натоварване на малко заети и множество "излишни" хора чакащи подаяние - това е анти човешко отношение в най-тежка степен, най-голямото престъпление на капитала.
На фона на действително необходимите радикални промени в политическия и икономически модел ББД е просто вятър работа. Това е моето мнение съвсем на кратко.
цитирай
2. freeoldmen - до merlin68
07.07.2013 19:22
Напълно съм съгласен с изложеното мнение, само с едно различие. Според мен Българската идея за ББД ще помогне да бъдат решени изтъкнатите проблеми.
Действително ли мислиш, че някой ще ни остави да работим без печалба, която някой друг да прибира?
Да виждаш някакви наченки за радикални промени в политическия и икономически модел? В България скачаме според чужда тояга, единственият шанс е да разработваме наши идеи. Давай и ти ако имаш! :))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: freeoldmen
Категория: Политика
Прочетен: 2679636
Постинги: 440
Коментари: 8039
Гласове: 12289
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031