Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2013 01:21 - 90 дела срещу България
Автор: freeoldmen Категория: Други   
Прочетен: 6984 Коментари: 15 Гласове:
25


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image



 Близо 90 дела в различни съдилища из цялата страна е
завело мюсюлманското вероизповедание, с претенциите собствеността върху вакъфските имоти да му бъде възстановена. Със сигурност ще има още искове. С това свое изявление председателят на Висшия духовен съвет на мюсюлманите в България Шабанали Ахмед заложи мина в иначе спокойното битуване на религиозните общности у нас.

„На първо време битката ще е за 10-12 някогашни джамии в страната, които от доста време не са действащи храмове, но и не са наша собственост. Сред тях са джамията „Хамза бей” в Стара Загора, превърната в Музей на религиите, „Байраклъ” в Самоков и в Кюстендил - „Фатих Мехмет”, посочи духовникът.

 джамията „Хамза бей” в Стара Загора, превърната в Музей на религиите

image

 „Байраклъ” в Самоков 

image


 Кюстендил - „Фатих Мехмет”

image

В Разград джамията „Ибрахим паша” също не е собственост на мюсюлманското вероизповедание. 

image

Археологическият музей в София се помещава в сградата на джамията „Махмуд паша”, за която имало документи за собственост, но дело още не е заведено.



image


 
Затова пък, по време на обиколката на турския вицепремиер Бекир Боздаг в Кърджали Шабанали Ахмед показа, че е съвсем в час, когато стана дума за сградата на местния Исторически музей. И нея ще си вземем чрез съда, уверил той чуждия управник, който ошета „неофициално“ България с една единствена цел. Да нагледа имотите, които турската страна си е харесала и е решила да сложи ръка върху тях. Както и да състави подробен списък на така наречените „вакъфи“.

Мюсюлманското вероизповедание е завело дело в Кърджалийския окръжен съд срещу МРРБ за възстановяване на собствеността върху парцела, където в сградата на Медресето се помещава богатата експозиция на Регионалния исторически музей.
Първото съдебно заседание по казуса се е състояло на 14 май т.г., датата за гледането на делото по същество още не е насрочена. Мюсюлманството се изправя срещу държавата с претенцията сградата на музея и парцелът в съседство, където с доброволен труд и дарения старите кърджалийци са изградили спортна площадка, да бъдат предадени във владение на Главното мюфтийство.

„Каква ще бъде съдбата на сградата ще се види впоследствие”. Това обясни Шабанали Ахмед, докато беше в Кърджали за тридневните празници на Рамазана. „Не знаем какво ще бъде решението на съда. Ако ние спечелим делото и собствеността ни върху сградата бъде възстановена, тя може да бъде използвана като музей под наем, може и за други нужди, но това още не е коментирано”, намекна той.
Сградата, в която от близо 30 години се помещава изключително богатата експозиция на Регионалния исторически музей в Кърджали, е построена през 20-те г. на миналия век по проект на руския архитект Померанцев, професор в Художествената галерия на Санкт Петербург.

Архитектурата е в средноазиатски стил, сградата е била предназначена за духовно мюсюлманско училище (медресе), но никога не е функционирала като такава.
В рамките на последните 2-3 месеца обаче се случват странни съвпадения около архитектурния паметник. Първо, на 19 май т. г. лидер на изселническа организация в Одрин извика от трибуната на възпоменателния митинг за така наречения „Възродителен процес” в Джебел, че сградата на музея в Кърджали е на мюсюлманите и те трябва да си я върнат незабавно.

Въпросният Зюрфедтин Хаджиоглу тогава каза: „Щом Медресето е градено с парите от продажбата на кожите на жертвените кочове на нашите предци, щом издръжката на църквата „Св. Стефан” в Истанбул струва милиони, защо да не си върнем имота? Той е собственост на мюсюлманите и ние ще си поискаме от държавата всички вакъфски имоти. Защо да не можем там да изградим джамия и в нея да се водят големите петъчни молитвени служби”.

Хаджиоглу е същият, който преди време оскверни името на освободителя на Кърджали
от Балканската война генерал Васил Делов и попречи той да бъде номиниран посмъртно за почетен гражданин. Това се случи миналия октомври, когато градът честваше 100-годишнината от освобождението си от турско робство.
Второ, след твърде кратко време на инспекция на отоманските имоти в България пристигна турският вицепремиер Бекир Боздаг. Който получи странен подарък от районното мюфтийство в Кърджали – голяма снимка на Регионалния исторически музей. 
Малко преди това, в средата на юли, в парламента бе внесен законопроектът за поправките в Закона за защита на вероизповеданията.

Регионалния исторически музей Кърджали

image



В Пловдив мюфтийството иска „връщане“ на три вакъфски имота – бившата турска баня "Чифте хамам", която сега е превърната в музей на съвременното изкуство, бившата „Ташкия джамия“, сега действащ ресторант, както и 100 декара земя, върху която са турските гробища. Предявени са претенции и към Картинната галерия в града, която някога е била джамия „Имарет“.



 турската баня "Чифте хамам" Пловдив

image

джамия „Имарет“
image



Списък на по-известните съдебни дела, водени от  Главно мюфтийство, освен горните.


Враца – делото за връщането на „Ески джамия“ вече е в ход. В момента сградата представлява паметник на културата и е превърната в природонаучен център.


image
 
Дупница - заведено е дело за собствеността на бившата джамия в града. Някога сградата е била турски конак и затвор, сега е паметник на културата.

image


 Видин  Историческия музей, известен като Конака

image


 Видин  турската поща

image

София  църквата „Свети седмочисленици“,  където пък се е помещавала Черната джамия.

image

Ямбол - заведено е дело, с което мюфтийството иска собствеността на Безистена - уникален паметник на културата, представляващ единствения покрит пазар в България от епохата на османизма.
image

Гоце Делчев – заведено е дело за единствената джамия в Гоце Делчев - „Караджа паша“, която днес е паметник на културата.  
image

 
Варненското село Езерово – претенциите пред съда са за джамията и медресето в селото. Сградите не се използват от 1955 г. насам. 

image

И още: 
Варна – текат съдебни дела за три бивши вакъфски имота в центъра на града.
В Пловдив мюфтийството иска „връщане“ на 

100 декара земя в центъра на града, върху която някога са били турските гробища.

източник: в-к Десант






Някой да има съмнения в чия полза ще бъдат съдебните решения?






Гласувай:
25



1. mt46 - ?
17.08.2013 08:48
Нима няма закон, според който всички археологически и културни обекти са държавна собственост?... Явно трябва да се промени Законът за приватизацията, съобразно националните и народните интереси...
Сега попаднах на друга статия във връзка с този закон -
http://www.mediapool.bg/nova-nakazatelna-protsedura-sreshtu-bulgaria-zaradi-privatizatsiyata-news209013.html
цитирай
2. freeoldmen - mt46, еничарите си гласуват закони по поръчка.
17.08.2013 09:38
" Всички съществуващи храмове, манастири и молитвени домове (вкл. джамии и всякакви храмове на др. вероизповедания), предназначени за богослужебна дейност, ще станат собственост на религиозните общности заедно със земята, върху която са построени.
Благородната по замисъл инициатива е на председателя на парламента Михаил Миков (БСП), доктора по богословие Йордан Цонев (ДПС), Павел Шопов ("Атака"), бившия главен секретар на Главното мюфтийство Хюсеин Хафъзов (ДПС) и Васил Антонов (БСП), които са внесли промени в Закона за вероизповеданията.
Ако проектът бъде приет, Българската патриаршия ще си реши проблема с множество храмове и имоти, за които не притежава нотариални актове, защото не успя да докаже, че са принадлежали някога. Депутатите са записали, че изтеклата давност не се зачита и започва да тече от 1 януари 2013 г."
Всичко се прави под "благороден" претекст.
Аз лично не съм убеден, че което е добро за Българската православна църква е добро и за Българският православен народ.
Интересното в случая е, че никой дума не обелва за това, че ВСИЧКИ религии изведнъж ще се окажат законни собственици на БЪЛГАРСКА земя.
цитирай
3. mt46 - http://www.politikanews.com/politika/item/5162-trud.html
17.08.2013 10:28
"... Два дни след срещата Плевнелиев каза, че трябва "да бъде ясно, че това, което е направено от президентската институция е направено по протокол". "Не сте присъствали на тях просто, защото това е и световният протокол, такъв е и протоколът и в България. Така че президентската институция е спазвала протокола, а президентът лично даде пример за обединител. И аз се гордея с това", каза още Плевнелиев в отговор на въпроса за скандала с българските журналисти.

В публикация на Анадолската агенция за посещението на Бекир Боздаг в страната ни се казваше, че Анкара ще поиска от България отоманските архитектурни паметници, които били в окаяно състояние и Турция би искала да придобие собствеността върху тях, за да ги реставрира и запази."
Много неща се правят на тъмно... А лицемерният ни президент призовава за морал, за прозрачност... Протестиращите не знаят за какво да протестират. Това безобразие е много по-значимо от актуализацията на бюджета... За да се спре разпродажбата на България, трябва да излезем от ЕС...
цитирай
4. ckarlet - Мисля, че по този въпрос са внесени ...
17.08.2013 11:02
Мисля, че по този въпрос са внесени промени за закона за вероизповеданията, които ще бъдат в полза на България. Нямам представа дали са в сила, но смятам, че биха потушили напрежението. Искрено се надявам!
Поздрави!
цитирай
5. freeoldmen - пример за обединител,
17.08.2013 11:04
само дето / още / не казва с кой ще ни обединява...

Едно мнение от Дневник:

1992 г. Луканов раздаде държавните пари, 1998 г. Костов раздаде държавните фирми и заводи, 2001-2009 тройната коалиция и "Царя" раздадоха държавни земи и гори, сега е ред на нова тройна коалиция да раздаде имотите на църквите и джамиите и да закрие държавата. Няма държава , няма съд който да ги осъди. С едно Велико народно събрание обявяват прекратяване на Република България и минаване на червени феодални владения по списъка на 103 те червени клана.
цитирай
6. freeoldmen - ckarlet, няма да са от полза на България.
17.08.2013 11:52
Просто е в ход поредната приватизация.
цитирай
7. lovertosimplicity - Хах!
17.08.2013 13:17
Гледай сега...
ТЕ туркинче гласят и за мис България...
Ама един мой Приятел, с който не се погаждаме много-много е купил /агейн/ рициново масло...
Освен това това с "Тоталната разпродажба" от "Умирай трудно" не е невъзможно...

Но Вие не го мислете!
Просто...

Не забравяйте да се усмихвате!

Рей
цитирай
8. pvdaskalov - Категорично поддържам mt46!
17.08.2013 18:26
Вместо завоевателите да не смеят да вдигнат глава, те прекаляват с нашето овчедушие. Изостанахме ли с 500 години от Запада? Изостанахме! Бяхме ли ограбвани? Бяхме! Я бъдете така добри да ни изплатите 500 милиарда евро репарации тогава ще ви подпишем за ЕУ, тогава ще видим с чий труд са строени тези джамии... Да не би камъните да са от Анадола?
Нахалници!!!
Алооо, БСП, благодарим за цената на подкрепата, която получавате от ДПС.
цитирай
9. freeoldmen - pvdaskalov, пропускаш една подробност!
17.08.2013 20:09
Не са само постройките, то ако бяха само те да им ги дадем да си ги носят в Анадола.
Предложението е да се даде и българската земя на всеки един, който си е постлал черджето някъде и е обявил, че там му е молитвеното място.
Не е нужно да политизираме, върхушката е доказала вече, че е антибългарска, без значение от цвета.
цитирай
10. shtaparov - С това туркомюсюлманите показват ...
17.08.2013 20:15
С това туркомюсюлманите показват колко им е мила България и че те забавят,но не забравят. Затова на такива трябва да им се прилага реципрочен закон: колкото Български църкви в Турция- толкова турски джамии в България! А помаците трябва да бъдат отделени от турското мюфтийство и да им се образува отделно мюфтийство,с което да се подчертае,че те нямат нищо общо с турците,а повечето искани имоти да бъдат дадени на тях,за да не попаднат в нечестивите турски ръце,оцапани с кръвта на милиони Българи!
цитирай
11. shtaparov - Вместо завоевателите да не смеят да ...
17.08.2013 20:26
pvdaskalov написа:
Вместо завоевателите да не смеят да вдигнат глава, те прекаляват с нашето овчедушие. Изостанахме ли с 500 години от Запада? Изостанахме! Бяхме ли ограбвани? Бяхме! Я бъдете така добри да ни изплатите 500 милиарда евро репарации тогава ще ви подпишем за ЕУ, тогава ще видим с чий труд са строени тези джамии... Да не би камъните да са от Анадола?
Нахалници!!!
Алооо, БСП, благодарим за цената на подкрепата, която получавате от ДПС.

Аз намирам,че турците ни дължат не 500,а поне 1000-2000 милиарда евро обезщетение,от 50 до 70 000 кв.км площ в Европа и Мала Азия и около 50 милиона бяло,а не черно население,в замяна на което да си приберат всички цигани,до един! Освен това са длъжни да се извинят пред форума на ООН за 500-годишния геноцид,който е десетки пъти по-страшен от арменския! Но не само това: те дължат почти същото на сърби,гърци и арменци,още повече земя на кюрди и сирийци и поне по 500 млрд.евра на власи,украинци,албанци,унгарци,поляци,словенци,хървати,кавказци и пр. Това е справедливо,а кой и как ще наложи справедливостта- това историята ще покаже.
цитирай
12. freeoldmen - shtaparov, банално е, но историята винаги
17.08.2013 21:11
е обладавана от победителите. В момента сме го докарали дотам, че не е необходимо да завладяват земята ни с оръжие, въпреки че не е проблем за тях. С меки методи постигат това, а юнакът балкански спи ли, спи...
цитирай
13. tit - нашите закони непрекъснато се променят!:(
17.08.2013 22:25
И ще продължават да се променят...

Българските мюсюлмани са много сложна тема, Свободни старче.
Мисля, че ако не приемем сравнително умереното им вероизповедание сериозно, в обозримо бъдеще може да се сблъскаме с доста по-радикални ислямисти.
Самият акт на исковете е право, какво ще отсъди съдът е друг въпрос....
Болната глава не са мюсюлманите, не ли?:))
цитирай
14. freeoldmen - Извинявам се за малката буква на България
17.08.2013 22:26
изписана в първа страница за заглавие на постинга ми. Това не е моя грешка, а на нашите нелюбезни домакини от блог.бг.
цитирай
15. freeoldmen - tit,
17.08.2013 22:44
абсолютно правилно!
Ние сме болните глави.
Ама нещо взех да се ядосвам и затова няма да ти отговоря какво точно мисля.
Защото ядът е оправдан. Но утре трябва да живеем със съседите си.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: freeoldmen
Категория: Политика
Прочетен: 2680444
Постинги: 440
Коментари: 8039
Гласове: 12289
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031