Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2013 20:08 - Лявото лице на гръцкия гняв
Автор: freeoldmen Категория: Други   
Прочетен: 2459 Коментари: 7 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

image

Всички споразумения с международните кредитори и ЕС за затягане на коланите – на боклука, по-високи данъци за богатите, национален план за възстановяване на гръцката икономика. Това са основните послания на Алексис Ципрас – най-популярния в момента политик в Гърция, който получава подкрепата на всеки трети грък.

image


След продължаващата вече шеста година мъчителна финансова криза, придружена с тежки икономии, съкращения и рекордна безработица, 31% от гърците виждат избавлението на Атина в лицето на Алексис Ципрас, лидер на радикалната левица СИРИЗА и вероятно следващият министър-председател на страната.

image


Последните социологически проучвания показват, че крайнолявата партия е първа политическа сила в страната, като изпреварва по популярност двете управляващи партии – дясната „Нова демокрация“ и социалистите от ПАСОК.


image

СИРИЗА избухна и набра мощ като политическа сила от гръцкото недоволство и протестите срещу съкращенията и икономиите. В Гърция лявото политическо пространство е ясно дефинирано и традиционно силно и появата на нова политическа партия в него дойде съвсем естествено след съглашателството на ПАСОК с европейския натиск. За разлика от България например, където протестите не родиха партия, а дори и да намерят представителство в политически субект, той най-вероятно ще е от Реформаторския блок, а не част от левицата.

image


За привържениците си 39-годишният ляв радикал е спасителят, който има смелостта да вземе властта от неспособните, остарели и корумпирани политици и да върне бъдещето на Гърция в ръцете на обикновените хора. Ципрас обещава да изтегли Атина от НАТО и да затвори всички бази на алианса, да спре изплащането на националните дългове, да ревизира приватизационните сделки, да национализира банките, да махне ДДС и да наложи 75% данък за богатите.

Ужасният кошмар на Меркел

Наричан от гръцките медии „непредвидимият фактор в гръцката политика, лудата глава на радикалната левица и най-ужасният кошмар на Ангела Меркел“, Ципрас кипи от идеи и енергия, с които спечелва сърцата на много гърци.
Опонентите му в лицето на почти цялата гръцка политическа класа и ЕС виждат в него дързък и енергичен младеж, дърпащ страната си към икономическа разруха с фалшиви обещания за лесни решения.

image


Ципрас иска да скъса меморандума за икономии, наложен на Гърция от тройката международни кредитори (ЕС, МВФ и ЕЦБ). За него те са „глобални лихвари“. За спасението на закъсалата Гърция той предлага национален план за увеличаване на приходите чрез намаляване на данъчните измами, преразходите и корупцията – основните бичове на гръцката икономика.

image


Алексис Ципрас е роден на 28 юли 1974 г. в Атина. Същата година, ознаменувала края на военната диктатура в страната. Завършва висшето си образование в Атинския национален технически университет (Политехнио) със специалност строителен инженер.

Най-младият лидер

Двайсет и пет годишният Ципрас е избран за секретар на младежката организация на лявата СИНАСПИСМОС (първообраза на СИРИЗА), а четири години по-късно вече е в ръководството на партията. През 2006 г. се кандидатира за кмет на Атина и получава 10,5% от гласовете, като се класира на трето място след кандидатите от „Нова демокрация“ и ПАСОК. Все пак става общински съветник.

image


Стремителната политическа кариера на младия радикал продължава с избирането му на 10 февруари 2008 г. за председател на СИРИЗА. Ципрас побеждава другия кандидат Фотис Кувелис, който по-късно се отцепва и създава партията „Демократична левица“. След като през 2009 г. Ципрас е избран за депутат, той става най-младият лидер на парламентарно представена партия в цялата история на Гърция.

image

Буквално за една нощ Ципрас се превърна в основен играч в бурния свят на гръцката политика. Дръзката реторика му спечели голяма популярност на изборите през май 2012 г., когато СИРИЗА стана втора сила с почти 17% подкрепа.
На последвалите през юни нови избори, вече като фаворит, срещу който се изправи цялата политическа класа в Гърция и бюрократичната машина на Брюксел, СИРИЗА получи почти 27%, което е 5 пъти повече от резултата и през 2009 г., но остана втора на 3% от победителя – дясната „Нова демокрация“ на Андонис Самарас.

Трън в очите на съперниците

Опонентите на Ципрас използват личния му живот, за да го критикуват. Според телевизия „Контра“ той е кръшкач от военна служба. През пролетта на 2003 г. трябвало да служи в сухопътните войски, но с връзки в тогавашното правителство на ПАСОК успял да се прехвърли във военния флот, а оттам след 50 дни подготовка отива на служба в Министерството на отбраната.

Светлата картина на левия политик е опетнена от журналистическо разследване на сайта „Зугла“, според което Ципрас е собственик на строителна фирма заедно с братовчед си. Тя била създадена за вземане на държавни поръчки – най-сладката хапка в блюдото на строителните предприемачи в Гърция.

Да облечеш гнева в правилни думи

Според анализаторите силата на Ципрас е в това, че облича гнева на гърците в точните думите: „Две години те (ПАСОК и „Нова демокрация“ – бел. авт.) са вземали решения, без да ни питат. Гърците не са им давали мандат за тези решения. В родното място на демокрацията няма място за нея. Дойде време да върнем демокрацията там, където тя е родена.“

image

С изказванията си Ципрас си спечели много недоброжелатели в основния кредитор на Атина – Германия. През 2012 г. в. „Билд“ написа, че Ципрас е „наполовина престъпник, който открито подкрепя буйстващите анархисти. Дали този радикал скоро няма да управлява Гърция?“. Последва реакция от страна на СИРИЗА, която заведе дело за обида срещу вестника за 1,3 млн. евро.

Източник: http://pressadaily.bg






 За СИРИЗА малко се пише в България. Дори в уикито на български липсва статия за Ципрас, а за партията му има пет реда. 
 А на България и трябва човек като него. И партия като неговата...




Гласувай:
10



1. mt46 - За "СИРИЗА" научих наскоро...
24.09.2013 21:28
Добре ще е да вземем пример от съседите...
цитирай
2. mt46 - http://www.ideyazabulgaria.org/index.php?option=com_content&view=article&id=3703%3A2012-04-21-14-53-08&catid=27%3Acomments&Itemid=201
24.09.2013 21:35
"... В последно време се наблюдават такива тенденции в Европа- "Грилините" в Италия, "Сириза" в Гърция са политически движения носители на новата лява политическа идея -ЕВРОПЕЙСКАТА РЕАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ СРЕЩУ НЕОЛИБЕРАЛИЗМА, което ме радва много, защото виждам потвърждение на моите идеи. Не случайно новата лява идея пусна първо корени в тези страни и там се зараждат първите СОЦИАЛНИ РЕВОЛЮЦИИ в Европа, защото в тях неолиберализмът е нанесъл най-големи щети."

Автор - Дора Апостолова-ръководител на идеологическото ядро на ДРД"Идея за България"

Хелзинки
цитирай
3. rvmarkov - По-рано тази година г-н Ципрас имаше среща...
24.09.2013 21:46
...в Колумбийския университет с някои американски икономисти, двама от които бяха представители на школата на модерната монетарна теория, които твърдо застанаха зад позицията, че Гърция трябва да напусне Еврозоната и върне гръцката драхма. За съжаление тогава г-н Ципрас не прие това предложение. То е единственото спасителмно обаче за Гърция. Дано размисли.

Аз му бях приготвил за подарък специална бейзболна шапка, с надпис ММТ, но не успях да присъствам на събитието.

http://www.modernmoneynetwork.org/an-evening-with-syriza.html
http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/01/blog-post_9620.html
цитирай
4. freeoldmen - mt46, никак не е лошо повече хора да научат
24.09.2013 21:48
и за СИРИЗА, и за ДРД"Идея за България"...
цитирай
5. freeoldmen - rvmarkov, много ми е приятно,
24.09.2013 22:06
че посетихте блога ми.
За съжаление човечни идеи като Вашата намират твърд отпор от върхушката, която си играе със съдбите ни.
Надявам се да променим това в близко бъдеще! :-)
А Вие знаете ли за идеите на ДРД"Идея за България" ?
цитирай
6. rvmarkov - Аз също се надявам да го променим!
24.09.2013 22:24
freeoldmen написа:
че посетихте блога ми.
За съжаление човечни идеи като Вашата намират твърд отпор от върхушката, която си играе със съдбите ни.
Надявам се да променим това в близко бъдеще! :-)
А Вие знаете ли за идеите на ДРД"Идея за България" ?


Да, знам за "Идея за България" и дори проведох разговор по Скайп с г-жа Дора Апостолова преди 1-2 месеца.

За съжаление обаче, те, както и повечето така наречени прогресивни сили по света, са в плен на ортодоксалната икономичреска парадигма, смятайки, че съвременното правителство е също като домакинство или бизнес и се нуждае от доход, за да може да харчи. Докато това продължава да се вярва от прогресивните сили, те са обречени на провал.
цитирай
7. batogo - !!!:)))
25.09.2013 13:59
Истината е баланса между крайните противоположности... А ада е постлан с добри намерения, защото не кореспондират с истината... Поздрав!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: freeoldmen
Категория: Политика
Прочетен: 2679569
Постинги: 440
Коментари: 8039
Гласове: 12289
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031