Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2013 21:05 - Какво става с Големият брат?
Автор: freeoldmen Категория: Други   
Прочетен: 9017 Коментари: 37 Гласове:
30

Последна промяна: 16.11.2013 22:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
image

Годината още не е свършила, но на Белия дом му е време да я обяви за провалена. След като получи три пробойни от Сноудън, Сирия и шътдауна, флагманът на свободния свят губи финансовата си плавателност, задирайки дъно в рифовете на репутацията и изхвърляйки оръдията извън борда. А съюзниците вече бягат от потъващия кораб.

image

В условията на световна криза и необходимост да се пести от държавни разходи, администрацията на Барак Обама е принудена да сдържа апетитите на Пентагона. За идните десет години е планирано 650-милиардно съкращаване на разходите за отбрана, от които 83 млрд. дол. се падат за следващата година. Ако през януари Конгресът гласува «за» такова решение, то числеността на американската армия може да намалее от 570 хил. до 380 хиляди души и Съединените Щати по мнението на министъра на отбраната Леон Панета (Leon Edward Panetta), да изгубят статута си на свръхдържава, превръщайки се «хартиен тигър».

image

Началникът на щаба на сухопътните войски на САЩ, генерал Рей Одиерно (Ray Odierno) счита, че въоръжените сили на страната ще се окажат в невъзможност успешно да водят бойни действия извън пределите на родната страна. Неговите опасения напълно споделят авторите на доклада, подготвен от известната разузнавателно-аналитична компания Stratfor. Те преди всичко обръщат внимание на отслабването на американското военно присъствие в такива жизнено важни за САЩ региони, като Персийския залив и Централна Азия. А в перспектива ВМС заради недостиг на средства ще бъдат принудени да «закотвят» четири от деветте действащи сега самолетоносачи.

image

Аналитиците на Stratfor и Рей Одиерно са еднакво разтревожени от негативното влияние на секвестъра на военния бюджет върху боеготовността на армията и флота. Така, през март тази година, заради преразхода на средства за операцията в Афганистан, Пентагонът бе принуден да свие програмата за подготовка на различни бойни части. «Количеството професионално подготвени за военни операции бойци сериозно спадна, — оплаква се генералът. — Сега армията разполага с две напълно подготвени бригади. Само две!».

image

Може би стенанията на Рей Одиерно щяха да предизвикат повече съчувствие, ако не бяха многобройните гръмки финансови скандали, в които със завидна регулярност се оказва замесено ведомството по отбрана. Последният се разрази в средата на октомври, когато стана ясно, че Пентагонът е надплатил повече от $16,5 млн. на авио-космическата корпорация Boeing в рамките на договор за производство на десантно-транспортни вертолети CH-47F Chinook на обща стойност $4,4 млрд. В чикагския филиал на компанията хитрите специалисти използвали при сглобяването на вертолетите стари детайли, изисквайки те да бъдат заплатен като нови. Буквално седмица преди това стана известно, че от 2007 година ВВС на САЩ са изхарчили над $560 млн. на закупуването на 21 самолета C-27J Spartans, 16 от които веднага се озовали на … «гробището за самолети » — авиобаза «Девис-Монтен» в щата Аризона. Пет от останалите машини, които се намират в процес на сглобяване, най-вероятно ги очаква същата участ.

image

Сега на Пентагона, изглежда, ще му се наложи да брои всеки цент. С цел икономии Министерството на отбраната планира даже да ликвидира Управлението за общи оценки (Office of Net Assessment) и да прати в оставка легендарния ръководител на това подразделение – 92-годишния Андрю Маршал (Andrew W. Marshall). Получил заради ума си и външното сходство с персонажа от «Междузвездни войни» прякора Йода, той с право е заслужил репутацията си на «магистър по прогноза и аналитика». Маршалът предсказал разпадането на Съветския Съюз и възхода на Китай, е автор на концепцията за продължителна ядрена война и «военната доктрина» на Джордж Буш-младши, възпитал е такива американски «ястреби» като Дик Чейни, Доналд Ръмсфелд и Пол Волфовиц (Paul Wolfowitz). Но нито старите заслуги, нито високопоставените защитници, едва ли ще спасят надживелия 13 министъра на отбраната Маршал и неговото управление. Цената на въпроса е икономия от 10 млн. долара годишно! Това е дреболия за Пентагона, но тя най-добре характеризира степента на финансовите затруднения на ведомството по отбрана.

image

Администрацията на Барак Обама и републиканското мнозинство в Конгреса имат различни виждания относно това, как и с колко трябва да се намали бюджетът на Пентагона. И може да не се съмняваме, че на Капитолийския хълм ще се разгърнат разгорещени баталии по този въпрос, та нали военните и техните изпълнители имат силно лоби в двете камери на американския парламент. Даже сега е очевидно, че вътрешните проблеми на САЩ силно разклатиха позициите им на световната арена и се отразяват негативно върху отношенията със съюзниците.

image

Първи тревожен сигнал за Вашингтон стана отказът на 12 партньора от НАТО, в това число и вярната Великобритания, да участват в операция срещу Сирия. В условията на глобална криза войната е прекалено скъпо удоволствие, оправдаваха се европейците. Темата за недостига на пари звучеше като рефрен и в края на октомври на проведената в Брюксел среща на върха на министрите на отбраната на Северноатлантическия алианс. За последните 13 години европейските страни съкратиха средно с 15 процента своите отбранителни разходи. Бе предложено Вашингтон да запълни дупката в бюджета на НАТО. Той, на свой ред, настоя за съвместно участие в решението  на този проблем. Споровете се разгоряха не на шега и в тях се наложи да се намеси генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен (Anders Fogh Rasmussen): «Ако текущите тенденции за разходи за отбрана се запазят, това ще ограничава практическата способност на европейските страни от НАТО да работят съвместно с техните северноамерикански съюзници». В процеса на дебатите стана ясно, че освен финансовите въпроси, съюзниците от двете страни на Атлантика имат разногласия по ЕвроПРО, реформирането на структурата на НАТО и съкращаването на числеността на командната структура на блока.

image

Меркантилната основа става все по-очевидна и във взаимоотношенията на САЩ с основния азиатски съюзник — Пакистан. Докато Вашингтон ежегодно подхвърляше на Исламабад по $2 млрд. за съвместна «борба с тероризма» и продаваше оръжия с прилична отстъпка, последният бе верен и послушен. Но трябваше само преди две години Съединените Щати временно да преустановят финансовото сътрудничество, и Исламабад престана да пропуска през своята територия стоките за армията на САЩ и техните съюзници в Афганистан. Белият дом обвини Пакистан, че поддържа талибаните и заплаши с ответни мерки. На което главата на пакистанското МВнР Хина Рабани Хар (Hina Rabbani Khar) достатъчно твърдо заяви: «Вие можете да загубите съюзника си. Не си струва да се превръща Пакистан в разбойник … в противен случай ще ви се наложи да отговаряте за избора си ». Министърът на външните работи бе дружно поддържан от ръководителите на силовите структури на страната. Отношенията между съюзниците се охладиха дотолкова, че през октомври тази година от Вашингтон поканиха премиер министъра Наваз Шариф, на когото администрацията на Обама обеща да помогне в размер от $1,16 млрд. Вярно, отделянето на тези средства трябва тепърва да бъде одобрено от Конгреса, а там на Белия дом ще му се наложи да се договаря с републиканците.

image

Още преди да се оправят с отношенията с единия съюзник, САЩ получиха удар в гърба от друг. На 22 октомври главата на разузнаването на Саудитска Арабия принц Бандар бин Султан (Bandar Bin Sultan) обяви за възможно намаляване на сътрудничеството със САЩ. Основният американски партньор в зоната на Персийския залив се вбеси от отказа на Вашингтон от военен удара по Сирия, който Риад считаше за решен въпрос. Не по-малко отрицателни емоции изпитаха саудитите, когато разбраха за стремежа на Барак Обама да започне диалог с новото ръководство на Иран — непримирим враг на Саудитска Арабия в региона. Контактите на Вашингтон с Техеран предизвикаха остра реакция и у основния близкоизточен съюзник на САЩ — Израел. От трибуната на Генералната асамблея на ООН премиер министърът на страната Бенямин Нетаняху (Benjamin Netanyahu) заяви: «Израел няма да позволи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие. И ако Израел се окаже сам, то той ще действа сам».

image
Няма да е сам!!!

Това вече напомня бунт на кораб, когато авторитетът на капитана пада по-ниско от ватерлинията. И ако капитанът не го потуши, или ще излети зад борда, или ще увисне на реята. Трети вариант няма.
 
Източник:
Инфобалкани



Тагове:   Какво,   Ние,   правим,   дда,   гайдите,


Гласувай:
31



Следващ постинг
Предишен постинг

1. blondinkas4uk09 - Няма да коментирам този сериозен постинг,
16.11.2013 21:16
че ще си разваля репутацията на фриволна блондинка :)
цитирай
2. freeoldmen - blondinkas4uk09, хайде, хайде, :-)))
16.11.2013 21:27
а можеш да защитаваш разни гербери и тъмносини млади надежди публично! :(
Таман да паднат под напора на здравите сили, и ти им даде надеждата, че хубавите жени ги харесват...:-))
цитирай
3. mt46 - Ами
16.11.2013 22:18
не може до безкрайност да се разширяват и разпростират... Да се посвият малко... :)
цитирай
4. rustam - freeoldmen
16.11.2013 22:29
Текстът на този постинг не е твой. Той е копиран и освен това си има автор. Което значи, че по всечки правила би т следвало да посочиш откъде си го копирал.

Освен това още в първото изречение употребяваш понятието "Белия дом", а пускаш снимки на "Сената"
цитирай
5. freeoldmen - mt46, няма как да се свият.
16.11.2013 22:31
Нали светът им ще рухне съвсем, ако не мародерстват останалите!
цитирай
6. freeoldmen - rustam, абсолютно прав си!
16.11.2013 22:52
Забравих да посоча източника, за първи път ми е!
За снимките, щом казваш, така е, бъркам двата щата...:( :-)))
Виновна е blondinkas4uk09, цял ден пуска някакви дезориентиращи сигнали...:)))
цитирай
7. vestitelkata - Ууу пет пари не давам за тези агре...
16.11.2013 23:31
Ууу пет пари не давам за тези агресори, връща си се всичко, обаче като чета и се питам едно... Какво ли ще говорят обикновенните зомбирани американци като фалира САЩ? Пак ли с гордост ще викат от всеки 2-ри филм "Да живее най-великата страна в света"? Това им е грешката на силните! Винаги се взимат прекалено на сериозно и от там им идват и главоболията после!
цитирай
8. freeoldmen - vestitelkata, не трябва да сме толкова строги с обикновените
16.11.2013 23:52
американци. Стига ти до гледаш два- три холивудски филма, и ти става ясно на каква обработка са подложени хората...
Освен това фалитът на Щатите няма да бъде представен като такъв, ще има и допълнителен цирк...
цитирай
9. harvi - Ако са намалили или преустановили финансовата помощ за Пакистан,
17.11.2013 00:18
какво ли ще стане с базите им в България? Кой ще ги ползва - новата полиция на Либия, бъдещите "съюзници" от Сирия или "бежанците" направо ще си ги ползват за тренировъчни лагери? САЩ отдавна са фалирали. Собственост са на Китай, арбаски и руски капитали. Какво ли ще стане, ако някой от собствениците предяви претенции? Може да не е твой материалът, но поздрави за подбора!
цитирай
10. blondinkas4uk09 - И каква стана тя, пак аз виновна :)
17.11.2013 00:40
От друга страна, ще ти споделя нещо, но да не казваш на никого: Много ги харесвам и тъмносините и герберите. Дори, срещу леглото, на стената съм си закачила едно постерче на ББ и всяка вечер си го гледам преди заспиване. Когато пътувам, взимам постерчето с мен и си го закачам на стената в хотелската стая и пак си го гледам преди заспиване. Както разбираш: това си е направо безнадеждно харесване... :) :) :)
цитирай
11. freeoldmen - harvi , поне снимките са мой избор. Особено последната...
17.11.2013 00:45
Нека поговорим за Пакистан. Смешно звучаща, някъде на другият край на света страна. Но и там живеят хора. И там великите Щати са преценили, че трябва да дават 2 000 000 000 $ от награбеното, а с какво им отвръщат?
Горят им знамето насред площада...Не само тяхното.
Снимката е автентична.
При нас...за много по- малко пари нашенците дупедавци ни разкатават мамата...
цитирай
12. freeoldmen - blondinkas4uk09 Ъъъ, не ми се щеше да го показвам,
17.11.2013 01:07
ама тва дето го приказваш е по- гнусно от това:

!!! ВСИЧКИ + !!! НЕ ВИ ТРЯБВА ДА ГО ГЛЕДАТЕ!!!

http://src.lol24.com/fotki/large/4/4987_dzien-po-imprezie-nie-tedy-droga.jpg
цитирай
13. harvi - Пакистан е шестата по брой на населението страна в света. Те са над 170 милиона.
17.11.2013 01:39
С тяхното географско положение и потенциал, освен че лежат на пътя на дрогата, винаги ще бъдат съблазнителна хапка за която и да е Велика сила. Има много общо между Пакистан и нас. И те са потомци на древни развити цивилизации. И те имат стратегическо геополитическо положение. И те са разкъсвани между съседните страни и религии. И там има огромна разлика между бедни и богати, образовани и напълно неграмотни. Но са много по-голям пазар от нас, може би бъдещи евтини работници в заводите на международни корпорации и затова получават такива "подаръци" :) Ние свикнахме да мислим за Пакистан като тренировъчния лагер на Ал Кайда, но това е икономика с огромен потенциал.
цитирай
14. blondinkas4uk09 - Aко не трябва да гледаме нещо, значи го скрий,
17.11.2013 01:57
щото иначе ще го погледнем :)
цитирай
15. freeoldmen - harvi , а нас просто ще ни прегазят, защото сме малко.
17.11.2013 02:17
Но все пак си мисля, че има нещо, което пречи на новите господари да си разиграват коня, както си искат. Въпреки многобройните факти, които ни поставят накрая на света.

ПЕСHИЧКА ЗА HАДЕЖДАТА

Когато изглежда,
че няма надежда,
че всичко е свършено вече --
недей се смущава,
недей се прощава,
недей се предава, човече.

Кажи: не ми пука
от таз несполука --
аз мога, аз вярвам, аз зная,
че въпреки факта,
това е антракта,
това е антракта -- не края.

От огън опърлен,
от всички захвърлен,
затворен в най-тъмната стая --
недей се спотайва,
недей се отчайва --
кажи си: това не е края.

Кажи: не ми пука
от таз несполука --
аз мога, аз вярвам, аз зная,
че въпреки факта
това е антракта,
това е антракта -- не края.

Недялко Йорданов

http://cdn.trinixy.ru/pics3/20080324/podborka_281_20.jpg
цитирай
16. mt46 - http://www.burgasnovinite.bg/Djulieto-Kieza.html
17.11.2013 13:41
Интересно интервю е дал Джулието Киеза, бивш депутат в Европарламента и известен антиглобалист. Интервюто е за „Росбалт“. Кое е интересното в него?

В близките години светът е заплашен от война за ресурси. За да се избегне такава катастрофа, ние се нуждаем от основна смяна на потребителската етика. В този случай обаче финансовият елит вероятно ще иска да реши всички проблеми чрез сценария от 11 септември 2001 година.


Телевизията по 24 часа ни казва какво да купуваме, че нашата скала за ценности – е покупателната ни способност. Всъщност в съвременната телевизия истинската информация е не повече ота 8%. Всичко останало е реклама, както и забавление. А човекът го формират същите тези 92%.


За начало бих национализирал медиите. Преди 50 години човешката личност се формираше в семейството, в училище, а понякога – в църквата. Днес 90% от мисленето на младите хора, се формира от телевизията. TV се превърна в най-важната културна структура по целия свят, от САЩ до Индия и Китай.

Медийната система - е фундаментално право на хората, а то не може да бъде приватизирано. Те трябва да бъдат върнати на държавата и нацията. За състоянието на планетата не може да се разкаже на хората без участието на ТВ. Вместо това, телевизията се опитва да ни убеди да си купим друга кола.
По същия начин смятам, че ние трябва да национализираме всички банки, печатащи пари. Ние губим контрол върху парите.


-Ние- кои сме?

Държавите, гражданите на държавите. В средата на декември, „Ню Йорк Таймс“ публикуваха на първа страница статия – че всеки месец в един ресторант на „Уолстрийт се събират ръководителите на девет водещи банки“ Голдман Сакс „, UBS,“ Банка на Америка “ Deutsche Bank, и други подобни.


Всеки месец, тези девет души вземат решения за шестте милиарда хора: какво ще е равнището на безработица в света, колко хора да умрат от глад, колко правителства да бъдат свалени, колко много министри да бъдат купени и така нататък. Това са уважавани престъпници, но те са по-мощни, отколкото всеки световен лидер. Те имат реална власт – властта на парите.
цитирай
17. freeoldmen - fatalna13, благодаря, ноооо...
17.11.2013 14:06
твърде много ми приличаш на Миладинка.
А, ако си ти, да не коментираш при мене, ако обичаш...
цитирай
18. freeoldmen - mt46, съгласен съм напълно с г- н Джулието Киеза,
17.11.2013 14:13
Медиите и банките трябва да бъдат в ръцете на хора, уважаващи Човека, а не шибани търговци...
цитирай
19. анонимен - Да пукнат и без това са ми омръзнали ...
17.11.2013 14:43
Да пукнат и без това са ми омръзнали до смърт. Най-мразя детските им филми дето превръщат децата в убийци. Световни използвачи.
цитирай
20. silviia - ...
17.11.2013 14:59
тука става дума за големия враг, не за големия брат. братът е съчинил ,,civil war,,. снощи я слушах 4-5 пъти.
(най- ме кефят маймуните, дето играят баскет на кораба.:) приличат ми малко на слаш.:)
цитирай
21. freeoldmen - kushel , цял свят ги мрази,
17.11.2013 15:14
само нашите послушковци търчат всеки ден на инструкции в посолството.
И ето докъде ни докараха...
цитирай
22. freeoldmen - silviia, сигурно говориш за Guns N' Roses.
17.11.2013 15:26
Дай да не говорим за coloreds като Слаш, и без това напоследък постоянно ни вменяват вина, че българите сме расисти.
цитирай
23. silviia - ...
17.11.2013 15:33
freeoldmen написа:
Дай да не говорим за coloreds като Слаш, и без това напоследък постоянно ни вменяват вина, че българите сме расисти.


да, за gn'r говоря. ок, и аз харесвам ашба повече.:)
цитирай
24. blackpredator - Големият брат,
17.11.2013 15:43
е като торлак от Радичковите персонажи...:)
цитирай
25. freeoldmen - blackpredator, да, Радичков...
17.11.2013 16:23
"Та тоя същият от Рабиша не може да проумее как така ще си замине от белия свят гол като пушка и нищо няма да вземе със себе си; щото, братя Торлаци, ние си мислиме, че като ламтиме цял живот и цял живот се трепеме, това, що сме го струпали на едно място, ще го вдигнем на гръб със себе си и ще го пренесем в отвъдните светове."

Колко ме беше яд, когато съсипаха брой от библиотека "Галактика" за да го издадат него, а не някоя готина фантастика...
цитирай
26. valentor - ъНННда, вдянЪх. Ни гий срам. . . нъл ...
17.11.2013 19:30
ъНННда, вдянЪх.
Ни гий срам ... нъл ?
Шъ ходят пияни .... от кока-кола.. нека им.
никва милост
заливаме ги с помия на принципа на пропагандата, че нашиЙот е втори, а противникът е предпоследен, при двама бягащи, де.
Хак да им е , да видят те като как е тво дживотно-правата партийна линия.
шЪ пият кока-кола ...нъц
Дрт получка , а ?
цитирай
27. freeoldmen - valentor, само цифрички, нищо повече.
17.11.2013 20:02
А моя вече е пръв, ако не си осведомен...:-)))
Ако спестяваш, ще можеш да си позволиш и по- добри упойващи в- ва от кока кола, виж, че не ти понася вече...:)))
цитирай
28. germantiger - БЪГ В СИСТЕМАТА
17.11.2013 20:10
Коментара за подводна Россия е от мен
цитирай
29. freeoldmen - germantiger, действително ли не допускаш възможността
17.11.2013 20:56
Россия отново да бъде фактор?
Не само Германия може да се възстановява след тежки удари...
Ето, горните данни показват отстъпление от имперските амбиции на супер силата.
Нашите нови приятели не се отнесоха добре с нас, доста българи ще се радват да се отслаби задушаващата им прегръдка...
цитирай
30. pando - Какво бъдеще
17.11.2013 21:43
Може да има държава основана на масов геноцид на коренното население и използването на робски труд.Да не се говори за експортираната злоба/смърт и разрушения/ под звуците на цигулката за свобода,демокрация и права на човека...в цял свят.
Рано или късно ще пристигне фактурата и ще трябва да се плаща...
цитирай
31. silviia - .
17.11.2013 23:23
анонимен написа:
Тоя флагман казваш губи плавучест и живучест с русизми... ;)

КАК СА ВЕЛИКИТЕ ТИТАНИ НА СВОБОДАТА И ПРОСПЕРИТЕТА - СИБИР, КУБА, СЕВКОРЕЯ, БЪЛГАРИЯ ?!

Като се замисля Русия да не би да е подводница :)?



Сибирь не е държава, а one way дестинация.:)
цитирай
32. germantiger - ...
18.11.2013 12:47
silviia написа:
анонимен написа:
Тоя флагман казваш губи плавучест и живучест с русизми... ;)

КАК СА ВЕЛИКИТЕ ТИТАНИ НА СВОБОДАТА И ПРОСПЕРИТЕТА - СИБИР, КУБА, СЕВКОРЕЯ, БЪЛГАРИЯ ?!

Като се замисля Русия да не би да е подводница :)?



Сибирь не е държава, а one way дестинация.:)


"Аха", знам.

БЪЛГАРИЯ СЪЩО НЕ Е ДЪРЖАВА ОТ 1944...

Знаете, нали ?! :)

Към freeoldmen

Не иде реч (за мен) дали Россия ще е фактор пак, защото за мен ТЯ Е фактор и сега. Иде реч, че като човещина, стандарт и свобода тя е боклук, не държава.
цитирай
33. silviia - .
18.11.2013 14:02
Хората са превърнали цялата Земя в боклук, не само Русия.
цитирай
34. harvi - Понеже си говорехме.... :)
18.11.2013 14:21
http://www.dnevnik.bg/sviat/2013/11/18/2184969_sasht_shte_obuchavat_hiliadi_libiiski_voinici_v/

Поздрави
цитирай
35. freeoldmen - harvi, след като никой не му е откъснал главата на тоя министър
18.11.2013 15:22
още през септември, така ще стане...
Ето коментарът, който ми хареса:
"Имам чувството , че тук ще сме нещо като сборен пункт на всякаква паплач. Намерили американците място с евтини консумативи и надупени политици и водят там сганта на обучение."
цитирай
36. freeoldmen - Вижте олигофрения в действие:
18.11.2013 18:14
fatalna13 - политиката не ми е любима, ноо..
17.11 13:39
Постинга ,ве е почти /99.5%/ перфектен
аполитична съм.от 100г:)


fatalna13 - хай ,олд мен !! A клонирай се и Ти,..пич,..ама???
14:43
послеее, какво ще пишеш там ??
доста ни писна от твоите сбъркани картинки и тъпи коментарии..
По/тихуу, че жал ми е за теб !
да не те качвам пак на ПЪРВА?!!
МИРНО :))))))

Тъжна картинка...
цитирай
37. silviia - ...
18.11.2013 21:24
freeoldmen написа:
fatalna13 - политиката не ми е любима, ноо..
17.11 13:39
Постинга ,ве е почти /99.5%/ перфектен
аполитична съм.от 100г:)


fatalna13 - хай ,олд мен !! A клонирай се и Ти,..пич,..ама???
14:43
послеее, какво ще пишеш там ??
доста ни писна от твоите сбъркани картинки и тъпи коментарии..
По/тихуу, че жал ми е за теб !
да не те качвам пак на ПЪРВА?!!
МИРНО :))))))

Тъжна картинка...



Остави ги. Те не са изтрезнявали от началото на 14-ти век.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: freeoldmen
Категория: Политика
Прочетен: 2680444
Постинги: 440
Коментари: 8039
Гласове: 12289
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031