Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2014 13:58 - Опасност! Трансатлантическо споразумение!
Автор: freeoldmen Категория: Други   
Прочетен: 9282 Коментари: 37 Гласове:
33


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    image


Опасност! Трансатлантическо споразумение!

четвъртък 6ти март 2014, от Игнасио Рамоне

СЛЕД два месеца, на 25 май, испанските избиратели ще гласуват за своите 54-ма евродепутати. Този път е много важно, когато се пуска бюлетината, да се знае какви са основните въпроси. Досега по исторически и психологически причини мнозинството испанци, радостни, че най-после са „европейци“, не четяха програмите и гласуваха слепешката за Европейски парламент. Тежката криза и безмилостната политика на икономии и ограничения, налагани от Европейския съюз, ги накараха да отворят очи. Сега знаят, че съдбата им се решава в Брюксел.

Сред темите, които днес трябва да се разглеждат с особено внимание, е Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции. Тази спогодба се подготвя от Европейския съюз и САЩ в най-голяма тайна и без никаква демократична гласност. Целта е да се създаде най-голямата зона на свободна търговия в света с 800 милиона потребители, която ще представлява една трета от търговията и половината от брутния вътрешен продукт на света.

image


Икономиката на Европейския съюз е най-развитата на планетата. Петстотинте милиона жители на ЕС разполагат средно с по 25 000 евро на глава от населението. Това означава, че ЕС е най-големият световен пазар и основният вносител на стоки и услуги, има най-големите капиталовложения в чужбина и получава най-големите чужди инвестиции. ЕС е също така главният инвеститор в САЩ и вторият вносител на американски стоки и услуги. Търговският стоков баланс показва, че ЕС има положително салдо от 76 милиарда и 300 милиона евро в стокообмена и дефицит от три милиарда и 400 милиона при услугите. Преките инвестиции на Европа в САЩ и обратно възлизат на 1,2 билиона евро.

image


Вашингтон и Брюксел искат да приключат преговорите за Трансатлантическото споразумение за две години, преди да завърши мандатът на Барак Обама. 
Защо е това бързане?
Защото за Вашингтон споразумението има геостратегически характер. То представлява силно оръжие срещу неудържимото нарастване на мощта на Китай и на другите държави от групата БРИКС: Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Добре е да се уточни, че китайската международна търговия се увеличи 4 пъти между 2000 и 2008 г., износът – с 474%, а вносът – с 403%. Какви са последствията? САЩ загуби мястото на първа икономическа сила в света, което държа един век... Преди финансовата криза от 2008 г. САЩ бяха най-важният търговски партньор за 127 държави в света, а Китай – за 70 страни. Този баланс се обърна – Китай е най-важният партньор за 124 страни, а САЩ – за 76.

image


Това означава, че за най-много десетина години Китай ще направи от юана другата голяма валута на международния обмен и ще заплаши върховенството на долара. Също така става все по-ясно, че китайските стоки вече няма да са долнокачествени и на толкова достъпни цени благодарение на евтината работна ръка. Целта на Пекин е да повиши технологичното ниво на продукцията си (и на услугите), за да стане утре водещ в сектори като информатиката, финансите, аеронавтиката, телефонията, екологията и т.н., които САЩ и другите силно технологични западни страни мислеха, че ще успеят да запазят. По тези причини и най-вече, за да попречи на Китай да се превърне в първата световна сила, Вашингтон желае да бетонира широки зони на свободна търговия, където китайските стоки да влизат трудно. В момента САЩ преговарят с партньорите си от Тихоокеанското крайбрежие по едно Транстихоокеанско споразумение за свободна търговия, азиатски двойник на Трансатлантическото споразумение.

Идеята за това споразумение възникна през 90-те години, но сега Вашингтон оказва натиск, за да бъде сключено бързо. Конкретните преговори започнаха веднага щом десницата и социалдемокрацията в Европейския парламент одобриха принципа за тези преговори, приет също от Конгреса на депутатите в Испания по предложение на дясната Народна партия и на Испанската социалистическата работническа партия.(?!) В доклад, изготвен от Работната група на високо равнище за работните места и растежа, се препоръчва преговорите да започнат незабавно.

image


Първата среща се състоя през юли 2013 г. във Вашингтон, последвана от още две през октомври и ноември. И въпреки че засега преговорите са прекъснати поради разногласия в мнозинството на демократите в Сената на САЩ, двете страни са решени да сключат споразумението колкото се може по-скоро. За всичко това господстващите медии говорят малко с надеждата, че общественото мнение няма да си даде сметка за важността на договореностите и така бюрократите от Брюксел ще решават спокойно в пълна непрозрачност как ще живеем.

image


Посредством това споразумение САЩ и ЕС планират да премахнат митата и да отворят пазарите си за инвестиции, услуги, обществено строителство, но най-вече се опитват да уеднаквят търговските стандарти, норми и изисквания. Според защитниците на неолибералните догми една от целите е двете страни да се „доближат колкото се може повече до пълното премахване на митата за трансатлантическата търговия с индустриални и селскостопански стоки“. По отношение на услугите, идеята е да „се отвори сектора на услугите поне толкова, колкото е отворен днес в други търговски споразумения“ и да се разпростре и в области като транспорта. По отношение на капиталовложенията, двете страни се стремят „да постигнат най-високо ниво на либерализация и защита на инвестициите“. А за обществените поръчки споразумението предвижда частните компании да имат достъп до всички сектори на икономиката (дори до военната индустрия за отбраната) без никаква избирателност. 

image


Въпреки че господстващите медии подкрепят без задръжки това неолиберално споразумение, критиките се множат вътре в някои партии
. Освен това, многобройни неправителствени и екологични организации и асоциации в защита на потребителите изказват своето несъгласие. Така например Пиа Еберхард, член на неправителстваната организация „Corporate Europe Observatory“ протестира, че преговорите са водени без никаква демократична прозрачност и че гражданските организации не са били осведомени подробно до какви резултати се е стигнало: „Съществуват документи за вътрешно ползване на Европейската комисия, които показват, че в най-важната фаза тя е заседавала само с предприемачи и лобита. Не е имало нито една среща с организации на потребителите или на еколозите, нито с профсъюзите“. Еберхард отбелязва с безпокойство, че вероятно ще бъдат намалени изискванията към хранителната индустрия: „Опасността идва от внасяните от САЩ храни, които съдържат повече генномодифицирани растения, или от пилетата, дезинфектирани с хлор, нещо забранено в Европа“. И добавя, че селскостопанската индустрия на САЩ настоява да бъдат премахнати пречките за този вид износ за Европа.


image

Други критики се насочват към последствията от споразумението по отношение на образованието и науката, тъй като то може да се разпростре върху интелектуалните права. В този смисъл, за да запази своята аудиовизуална продукция, Франция вече наложи „изключението за културата“. В крайна сметка споразумението няма да обхване културата.

Много синдикални организации повдигат въпроса, че Трансатлантическото споразумение без съмнение ще задълбочи ограниченията в социалния сектор, ще ореже заплатите и ще закрие работни места в различни индустриални и селскостопански сектори като електрониката, комуникациите, транспорта, металургията, производството на хартия, услугите за предприятията, животновъдството, производството на захар и горива от растителен вид.

image

Европейските еколози и защитниците на равнопоставената търговия обясняват, че освен това споразумението, като премахва принципа за предпазливостта, който спомага да се предотвратяват възможни вреди, може да улесни отменянето на някои правила за околната среда, за хранителната сигурност, за хигиената и ще ограничи дигиталната свобода. Някои неправителствени организации в областта на околната среда се опасяват, че в Европа ще се въведе т. нар. хидравлично разбиване за добив на шистов газ и петрол, което предполага използването на опасни за подпочвените води химически вещества.

Но една от основните опасности от споразумението идва от главата за „защита на инвестициите“. Тя може да отвори вратите за искове от милиони евро, представяни от частни компании пред международните арбитражни съдилища (създадени в услуга на международните корпорации) срещу държавите, когато те предприемат някои мерки в полза на обществения интерес, които биха „намалили печалбите на чуждите инвеститори“. В случая това засяга суверенитета на държавите и правото им да упражняват политика в полза на своите граждани. В това споразумение гражданите не съществуват, има само потребители и те принадлежат на частните компании, които контролират пазарите.

image

Предизвикателството е огромно. И гражданската воля да се спре това споразумение не трябва да е по-малка.

LE MONDE DIPLOMATIQUE – испанско издание
Превод Венко Кънев






Забелязвате ли трогателното единодушие
на "десни" и "леви" и по този казус?
Противоборството е за пред "масите",
за бедната сган важи стихчето:
Нема лево, няма десно,
право у д-пето тесно...





Тагове:   доход,   базов,   безусловен,


Гласувай:
35



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mileidi46 - Да се смееш през сълзи или, , смешен ...
10.03.2014 14:16
Да се смееш през сълзи или ,,смешен плач"..
Бързат,нямат време!!Краят е близо..!!
цитирай
2. freeoldmen - mileidi46, най-гадното е,
10.03.2014 14:28
че карат обикновените хора да участват в собственото си убийство, чрез избори.
Наблюдавай сега каква истерия ще се излее върху стадото, само и само да го закарат до урните. Без значение за кой ще гласуваш, важното е сам да си окачиш въжето, те "разногласията" ще си ги изгладят...
цитирай
3. aip55 - Free.....
10.03.2014 14:58
Имаш 5 гласа, а нямаш нито един регистриран, като прочетен. Извинявам се, че не е по темата, но напоследък всичко тука е с главата надолу. При мене няма режимите Google+ и Facebook. писах за нередностите на админите, но никой не обръща внимание за нередностите в блога.

О.....опс, чак сега се изписаха прочелите.
цитирай
4. zlatkostanoev - Българският народ, че е със свалени ...
10.03.2014 15:07
Българският народ, че е със свалени гащи – със свалени е, то е ясно, по–лошото е, че е и с развързани връзки на обувките и ай се е навел и ще стане белята –зад всеки ъгъл дебне евро–гей... Дебне да е*не. Тъй, разпасани и развързани –ни напред, ни назад!
цитирай
5. freeoldmen - aip55, при мен е добре, може би трябва да смениш браузъра.
10.03.2014 15:13
Или да го рестартираш.
При мен е добре с Google Chrome, но много блогъри се оплакват от него.
Изглежда, най-добре е Mozilla Firefox.
цитирай
6. blondinkas4uk09 - Групата БРИКС обаче
10.03.2014 15:15
вече е много напред и почти нищо не може да я спре. Та, ако се замислиш, САЩ вече производство на компютри, да кажем, почти нямат. Нито пък сигурно IBM възнамеряват да започнат да произвеждат компютри в Щатите със скъпата работна ръка вместо в Китай с по-евтината. Виж, IBM могат да започнат да произвеждат в БГ, защото работната ръка тук е по-евтина от китайската, затова и предполагам, китайците Great Wall си изнесоха производството в България. Също, големите компании едва ли ще си преместят и кол центровете от Индия в САЩ. Изобщо, предлагам да не се тормозим :), защото каквото и да се споразумяват политиците и олигарсите, което им изглежда като победа, то винаги ще работи и срещу тях и ще отваря възможности за другите. Но наистина е важно да има прозрачност, щото с диктатурата е малко по-тегаво. :)
цитирай
7. freeoldmen - zlatkostanoev, така си е! :-)
10.03.2014 15:33
Ама неправилно го разбираме.
Те хората искат да ни набият убавото у г-зо, а ние го пърдаме...:-)
цитирай
8. freeoldmen - blondinkas4uk09, партньорството на Литекс Моторс и Great Wall
10.03.2014 15:37
е новина за мен. Много приятна.
Дано да плащат добре на хората и да се развиват...
цитирай
9. zlatkostanoev - ТЕ затова искат да забранят смил...
10.03.2014 15:49
ТЕ затова искат да забранят смилянския боб, за да няма напъни навън :))))
freeoldmen написа:
Ама неправилно го разбираме.
Те хората искат да ни набият убавото у г-зо, а ние го пърдаме...:-)

цитирай
10. kostadin - Нещата не са никак смешни! Няма за ...
10.03.2014 16:31
Нещата не са никак смешни!
Няма за кого да се гласува!
Та нашите евродупета гласували за закон в подкрепа на педофилите.
цитирай
11. mileidi46 - Ами аз откога пея, че най- мирната ...
10.03.2014 16:31
Ами аз откога пея,че най- мирната революция е-никой да не ходи да гласува!!Не ви искаме и толкоз!!Всички минали през властта за тези ,,демократични"години-ВЪН!!!
Не можеш 25 години да избираш едни и същи политически трупове,и да не ги искаш!!Като няма никой пред урните..да видим чий глас ще манипулират!!Нека си печатат бюлетини,после да ги ползват за тоалетна хартия ,като си идат на село да садят картофи!!
Като че ли на някой му дреме за кого си гласувал!?!Важното е да има ,,тоалетна хартия" в урните,за да имат какво и къде да подменят,да си оправят играта..
Това е истината..Без бой,без кръв..просто и лесно!!
цитирай
12. freeoldmen - kostadin, разбира се, че не е смешно,
10.03.2014 17:17
но човек трябва малко да се разтовари...
Евродепутатите ни са от същия вид продажни мекерета, каквито са обикновените депутати и политици...
цитирай
13. freeoldmen - mileidi46, силно се надявам, че е дошло времето за солиден шамар
10.03.2014 17:20
чрез негласуване, като се почне именно от следващите избори.
Хем ще отекне и в Европа...
цитирай
14. mileidi46 - Правилно, само така трябва да се ...
10.03.2014 18:28
Правилно,само така трябва да се постъпи!!
И да знаеш..и циганите няма да посмеят да гласуват,но дори да се намерят такива,то нека цял свят да ги види-кой гласува за тях!!!
цитирай
15. mt46 - Добре е, че
10.03.2014 19:13
и в Европа има евроскептици... И в САЩ има гласове срещу неолибералната политика на световния елит...
цитирай
16. zarenkow - Доста инфантилно
10.03.2014 19:17
ксенофобия и нищо повече. Какво против отворен пазар имаш ? Включително и тъпия СИВ беше това. Всеки нормален човек разбира ползата от общия пазар, споделянето на технологии и капитали. Точно и щатите Щатите е приемат Европейските стандарти в екологията, ако не си разбрал. Твоето е чиста ксенофобия, щом те прави горд това ..
цитирай
17. freeoldmen - mt46, че как няма да има, хората не са идиоти
10.03.2014 19:45
да не виждат какво става.
цитирай
18. freeoldmen - zarenkow, матерЯлът е испански.
10.03.2014 19:58
Имат по-дълъг опит от нас в ЕС, трудно можеш да ги обвиниш в пристрастие към комунизма...
За много райони в Испания истинско развитие и дори просперитет идват след влизането на страната в ЕИО, ако я помниш...
И въпреки това хората си позволяват да мислят и критикуват система, била добра за тях, но вече не покриваща реалностите на днешният ден.

Що се отнася за мен, неолибералните отношения съсипаха родината ми и превърнаха държавата ми в посмешище.
За какво да харесвам система, построена на принципа на пирамидата, обречена да рухне, но поддържана, докато не бъдат изсмукани ресурсите на света в полза на 1-2% от населението?

цитирай
19. blondinkas4uk09 - И аз
10.03.2014 21:50
гласувам за негласуването на този етап :)
цитирай
20. mileidi46 - Ние жените,май сме по-решителни от мъжете!!
10.03.2014 22:05
blondinkas4uk09 написа:
гласувам за негласуването на този етап :)


Понякога,по-трудно от нас приемат нестандартното!:))
Радвам се ,че имам съмишленичка!:)))
Защо трябва да се биеме и да воюваме!!Просто масов всенароден бойкот на изборите!!
цитирай
21. zarenkow - Много ми странно, къде видя неолибелирализъм в България.
10.03.2014 22:13
Въобще коя партия в България не е омърсена с присъствие на дс фактори, разбирай кгб функционери. Посочи ми моля те поне една , при това в самото им ръководство и съвсем не случайно. Няма нормална партия, няма нормално правосъдие , няма държава , а е свърталище на чужда агентура и никакви защитници на Българските интереси. Удивен съм как съществува тази нация без истински родолюбци, но очевидно няма да е дълго. Преди да мислиш за Испания почувствай затихващия пулс на България. Политическата пристрастеност към телените мрежи и автоматчици в миналото, което не знам защо съвпада с така нареченото освобождение е пагубно за България. Дори националния празник 3 март не е празник на Освобождението , а е рождения ден на императора осакатил съвсем умишлено територията на България. Какво да ти кажа, не съм обвързан с никоя партия и единствената партия ми е истината и почтеността. Без истина не се живее, повярвай ми. Поне за мен е невъзможно.
цитирай
22. freeoldmen - blondinkas4uk09, mileidi46, да живеят жените!
11.03.2014 00:23
Дори и след 8.03! :-)))
цитирай
23. freeoldmen - zarenkow, когато бяхме предадени от СССР и загубихме студената война,
11.03.2014 00:51
на власт в САЩ бяха хора, изповядващи неолиберализъм.
Използваха случая да приложат във всички победени страни, най-вече в България своите теории, приети безкритично от управляващата върхушка, зависима от ДС.
Теории, които нито една капиталистическа страна не би приела, бяха изпробвани върху българите най-вече, защото се оказа, че нашите комунисти помияри са най-нагъзени и алчни.
Е, нагъзените и алчните победиха, 5% живеят богато, още 5% са добре, като ближат гъзовете на на тези над тях.
Аз също не съм партийно обвързан, ако не сметнем, че бях комсомолец.:-)
Не ми харесва това положение, Не ми харесва 90% от моите приятели, роднини и познати да бъдат сган и наричани некадърни и мързеливи, защото са бедни.
Има нещо сбъркано в системата, както искаш я наричай.
Не е само в България.
За мен това е истината.
цитирай
24. batogo - !!!:)))
11.03.2014 06:55
Ако имаш двор и къща в заможен квартал и ги оставиш да запустеят, понеже предпочиташ да си попийваш в кварталната кръчма, няма как за това да са ти виновни заможните комшии и кварталът, въпреки, че най-лесно е тях да обвиниш за всичко, което от мундарлък не си направил за себе си... :))) Но, за комсомолците явно е характерен точно този манталитет на цоцане, оплакване и обвиняване на другите за собствените неудачи... Да се оправдаваш с околните е удобно, но недостойно... :)))
цитирай
25. freeoldmen - batogo,какво се оказва?
11.03.2014 08:22
Българина е тъп и мързелив, всички останали просперират, в света няма проблеми, само пияндетата българи са генетичния боклук, дето сам ще се изтреби...
Ашколсун.
цитирай
26. batogo - !!!:)))
11.03.2014 09:12
Не се оказва така, колкото и да ти се иска, защото има най-различни българи.
Има много мислещи, знаещи, можещи, почтени, осъзнати Българи, които работят здраво, учат здраво и мислят с главите си, развиват способностите и качествата си и не чакат на хранилката на държавата за помощи, а се справят с живота.
Но има и такива, които все чакат някой да им обясни, да им даде, да ги почерпи, да им каже какво да правят, кого да плюят, за кого да гласуват... И само плачат от живота, обвинявайки Запада... Ето тези визирам аз по горе, комсомолчетата. А ти не ми вменявай неща, които не съм казал и чети по-задълбочено... :)))
цитирай
27. dedenze - Участие в собственото убийство чрез избори !
11.03.2014 10:56
Свъхточно казано, нещо като избор на по -хуманен палач и то само с ДА ! Що се отнася до постинга нищо чудно, ЕС не само се контролира и подслушва, той се управлява от САЩ и НАТО !
цитирай
28. zarenkow - "Не ми харесва това положение, Не ми харесва 90% от моите приятели,
11.03.2014 11:21
роднини и познати да бъдат сган и наричани некадърни и мързеливи, защото са бедни." Не може да се очаква друго , когато поколения наред се е вършела ревнива селекция на глупостта, мързела и гордостта от посредствен произход. Моята логика е точно такава , десетилетия образците за поведение са неграмотни, лъжливи, жестоки и глупави екземпляри и тук и в Русия и на всякъде където е имало червен фашизъм. Това води до загуба на чувството за логика, справедливост, почтеност, истина. Липсата на тези качества наричам глупост и са факт на всякъде днес и изобщо не се учудвай . Ако не беше така нямаше да сме в тинята. Достигнали сме върхът на тази селекция. Цялата държава е в ръцете на посредственост , алчност и продажност. Можеш да видиш възхитата в идиотските лица на днешния потомствен връх на глупостта, когато джуджето в Русия след върховната глупост на предшествениците му да разделят собственият си народ, да извърши още по голяма такава глупост, като обяви война между двете. Тази последователна във времето политика не ти ли е позната с разделянето на България и Македония. Глупакът обаче не е доволен и всячески се стреми от тъпото си постижение да запали и Световна война. Не напразно сме най бедни, унижени и без перспективи. Убито общество, като структура и ценности. Не очаквай масата да си признаят, че са крадливи, продажни и глупави въпреки че са точно такива. Трябва да имаме смелостта да видим истината защото скриването и е пътят ни до сега.
цитирай
29. freeoldmen - batogo, zarenkow,
11.03.2014 17:15
омразата към обикновения човек не е нещо ново.
Ненависта на онзи, докопал се до някоя добра службица или уреден в добра схемичка за прецакване на бедната сган, разбира се, му дава чувство за превъзходство и справедливо презрение към останалите некадърници.
Чудно ми е вие от каква позиция го казвате.
цитирай
30. valentor - Дъртьо, Ако не беше се позовал на. . . ...
11.03.2014 21:02
Дъртьо,
Ако не беше се позовал на... чуждото творение така щях да те зашлявя с минус, че свят щеше да ти се завие, Ъмъ понеже творението не е твое, а само даваш възможност за виждане на чуждо мнение си ... помилван.
От изявеното разбрах че нЕкои аха , аха да пропаднат в пропастта.
Само дето не разбрах дали тези дЕТ шъ падат са тези които са показани или ... другите ..деТ ги показват.
Ъхъ сложничко стата, я.
мисля чИ чети за маршалът , нЪл?
Само съ чудя , и завиждам, на смелостта да се барикадства за загубено основание
Аре, чао засега
цитирай
31. zarenkow - "Трябва да имаме смелостта да видим истината, защото скриването и е пътят ни до сега."
11.03.2014 21:53
Не разбирам защо ме караш да се цитирам след , като веднъж съм го написал. Целта ти е да кажеш, че мразя ? Мислиш ли че това ще промени липсващата истина. Това няма никакво отношение само добавя нова неистина. Никой не мразя, абсолютно никой. Колкото и да ти се струва чудно. Само подавам ръка. Айнщайн казва, "Интелекта се измерва с възможността за промяна" и ако някой е закостенял в миналото проблемът е на всички ни, защото сме едно цяло, отново, колкото и чудно да ти се струва.
цитирай
32. batogo - !!!:))) Freeoldmen,
12.03.2014 11:33
Всеки човек е обикновен и необикновен според своя личен избор. Никой не е нито повече, нито по-малко от другите хора. Разликата между хората идва единствено от вътрешното желание и воля за себе-познание, развитие, усъвършенстване и осъзнаване, от които следва избора на път и отстояването на ценности. Никой не е виновен на тези, които сами избират да са роби и да живеят робски. Аз познавам много сираци, деца на разбити семейства, деца на бедни семейства и други от сорта, които с воля, разум и дух са положили усилия да развият качествата и добродетелите си и са постигнали висоти в развитието, начина на мислене и реализацията си като добри хора, почтени професионалисти полезни за обществото личности... Познавам и много хора, израсли в разкош и благоприятна среда, превърнали се в отрепки, безполезни дори за себе си... Това са факти от живота. Те не ми дават основание да мразя когото и да било и аз не мразя никого. Това, че тълкуваш мнението ми като омраза говори единствено, че си пълен с омраза, която се чудиш на кого от несъгласните с теб да прехвърлиш, за което поведение мъдрият народ е казал :" Крадецът най-силно вика дръжте крадеца. "
Та това е позицията ми. Ако я разбереш, добре. Ако не я разбереш, пак добре. Но трябва да знаеш, че със всяка своя дума и действие рисуваш собствения си образ... Дано да ти харесва това, което рисуваш. :)
цитирай
33. kostadin - Всъшност темата майче беше за тр...
12.03.2014 21:51
Всъшност, темата майче беше за трансатлантическият съюз За него се работи усърдно САЩ правят инвестиции в Германия ,които са 4 пъти по -големи от инвестициите им в Китай .По тази причина Не Англия ,не Франция са локомотивите в Европа.
Ясно е ,но и Хитлер е бил спонсориран от американските частни финансови централи.Връзките на тази дружба са твърде стари и дълбоко законспирирани.
цитирай
34. evrazol - Чудесна тема, но удавена в лични пристрастия.
13.03.2014 08:06
Има ли мизерстваща сган?
Има ли световни корпорации? Зависими ли са държавите от тях и биха ли могли да функционират без тях?
Може ли всеки сам да се определи в коя част на социалния спектър попада и да простира компетентността си в нея? М?
Ясен ли е механизма на функциониране на икономиките? Какво ще стане, ако си представим, че изведнъж изчезнат корпорациите? Естествен, или изкуствен процес е глобализацията? Свидетели ли сме на преструктуриране на отношенията гражданин - институция? По какво стандартния панелен обитател ще разбере има, или няма транс атлантически съюз, независимо дали панелката е в Германия, Испания, или Полша?
Испанските панелки ги сложих само за да помогна отново да се отклони темата.
цитирай
35. freeoldmen - evrazol Има ли мизерстваща сган? Има ли световни корпорации?
13.03.2014 09:10
Държавите могат и трябва да функционират без тях. Както и хората могат да живеят без държави, превръщащи се в слуги на корпорациите.
Обитателят на панелките ще го разбере по това, че все повече членове от семейството му остават без работа и все повече хора живеят в апартамента му...
"Може ли всеки сам да се определи в коя част на социалния спектър попада и да простира компетентността си в нея?"
Само това не го мога, понеже:
Az sam balgar4e, obi4am
политиката да бистря...
:-)))
цитирай
36. kostadin - За еврозол!
13.03.2014 11:17
Написано е от тебе и това:
По какво стандартния панелен обитател ще разбере има, или няма транс атлантически съюз, независимо дали панелката е в Германия, Испания, или Полша?
Явно не си запознат с ситуацията ,засягаща BG преди и след преврата извършен през 1989 година.
При тато България е имала по голям брутен продукт от този на Турция и Гърция -взети заедно.
Живущите в панелки или къщи по другите населени места разбират и усещат нещата пряко -чрез кожата си и когато ножа е опрял до това дали да се подпалиш или не всичко е ясно.
Другите ти въпроси са риторични.
цитирай
37. alter - Доста неясноти има. Препоръчвам ...
14.05.2014 00:59
Доста неясноти има.
Препоръчвам тази статия - http://economix.bg/ikonomicheskoto-nato-shans-ili-zaplaha
Но пак не става ясно за ГМО
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: freeoldmen
Категория: Политика
Прочетен: 2680096
Постинги: 440
Коментари: 8039
Гласове: 12289
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031