Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2015 16:49 - Два пъти превзетата от фашистите крепост.
Автор: freeoldmen Категория: История   
Прочетен: 8161 Коментари: 23 Гласове:
20

Последна промяна: 27.11.2015 16:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
image


Текат първите часове на вероломното
нападение на хитлерова Германия
над Съветския съюз.
Една от целите на Вермахта по иронично стечение на историята е Брестката крепост,
предадена официално от германците
на СССР преди месеци, като малко преди
това е отвоювана от поляците след
тридневна битка.

Как се стига до това положение?

Малко история.

Брестката крепост е най-голямата
в Русия през 19-ти век.
Строена е от 1836 до 1842 г.

image

По време на Първата световна война 1915 г.
поради опасност от обкръжаване е
изоставена от руската армия, като частично
е взривена.

Сдобива се с позорна слава, когато
в нея е подписан Бресткият мир 1918 г.,
сепаратистко съглашение между
Германия и нейните болшевишки агенти,
превзели властта в огромната държава.

Резултатът:

От Советской России была отторгнута территория площадью 780 тыс. кв. км. с населением 56 миллионов человек (треть населения Российской империи) и на которой находились (до революции): 27 % обрабатываемой сельскохозяйственной земли, 26 % всей железнодорожной сети, 33 % текстильной промышленности, выплавлялось 73 % железа и стали, добывалось 89 % каменного угля и изготовлялось 90 % сахара; располагались 918 текстильных фабрик, 574 пивоваренных завода, 133 табачных фабрики, 1685 винокуренных заводов, 244 химических предприятия, 615 целлюлозных фабрик, 1073 машиностроительных завода и проживало 40 % промышленных рабочих.


На церемонията гордо присъства и 
представител на Царство България,
но радостта да участваш в коалиция,
унижила освободителя ти, е твърде кратка.

В резултат Брестката крепост е окупирана
от германците, после я принуждават
да я дари на Полша.

...

Идва септември 1939 г., хитлеристите
атакуват добре познатата им
 Брестка крепост, след ожесточени 
тридневни боеве потушават съпротивата
на поляците.

Дни след това, по силата на пакта
Рибентроп-Молотов предават официално
крепостта на СССР.

Но идват други дни.
Германия, подтиквана от невидимата ръка
на едрия капитал, решава да атакува
СССР, въпреки пакта за ненападение
помежду им.

Една от първите цели е граничният
Брест, където се извършва подготовка
на граничните войски на СССР и са 
съсредоточени около 9 000 военни от
различни части.

При внезапното нападение руснаците 
губят много хора, все пак поддържат
организирана съпротива седмица, 
като дават в жертва хиляди убити и
около 5 000 пленници.

Но останалите продължават борбата.

 Разделени на отделни огневи позиции,
държат се още месец, като за това време
фронта е отместен на 500 километра от тях
във вътрешността на Русия.

image

Дори и след това отделни бойци и подразделения продължават да се бият
в тунелите под крепостта.


Известны факты того, что стрельба продолжалась и в августе. Из дневников унтер-офицера  Макса Клегеля, дата - 1-е августа 1941 года: «В крепости погибли двое наших — полумёртвый русский зарезал их ножом. Здесь до сих пор опасно. Я слышу стрельбу каждую ночь». Предположительная дата конца сопротивления в крепости - 20 августа. Как раз в это время в немецкой военной прессе начали появляться фотографии, где были показаны солдаты огнеметного взвода, "выполнявшие боевую задачу" на территории Брестской крепости. Последних оставшихся в живых заживо выжигали огнем.

Отбраната на Брестката крепост,
продължила месеци след предвидените
3-4 дни за унищожение, е първият знак,
изпратен на Хитлер, че мистичният
"блицкриг", осъществен успешно от Вермахта
в западните европейски страни, в 
СССР няма как да се получи.

На фона на героизма на обикновените съветски хора изпъква необикновената съдба
на един от най-малките защитници,
Петя Клипа.

image

              Петя Клипа е роден през 1926 година в Брянск, в семейството на железничар. Той рано загубил баща си и за неговото възпитане се грижел по-гoлемият му брат Николай Клипа, офицер от Червената Армия.
   На 11 години Петя Клипа станал възпитаник на музикалния взвод на 333 стрелкови полк. Командир на взвода бил неговият брат, лейтенант Николай Клипа. През 1939 година стрелковият полк участвал в освободителния поход на Червената Армия в Западна Белорусия, след което е дислоциран в Брестката крепост.


 На 21 юни 1941 година възпитаникът на музикалния взвод Клипа се провинил. Познат музикант от Брест предложил на Петя този ден да свири в оркестъра на стадиона по време на спортни състезания. Петя смятал да се върне в частта преди да са забелязали неговото отсъствие, но не се получило. Лейтенант Клипа бил информиран за „своеволието” на подчинения и вместо на вечерно кино, Пьотър бил изпратен да разучава увертюрата към операта „Кармен”, която оркестърът на полка репетирал.

 След урока Петя се срещнал с друг възпитаник на музикалния взвод, Коля Новиков. Момчетата се уговорили на следващия ден да отидат на риболов.

Но на тази идея не било съдено да се сбъдне. Грохот на взривове събудил Петя. Казармата се рушила под огъня на противника, наоколо лежали ранени и убити войници. Въпреки контузията, момчето хванало винтовката и заедно с другите бойци се готвел да посрещне врага… Пьотър Клипа станал пълноправен участник в отбраната на Брестката крепост. Възлагали му това, с което могъл да се справи единствено той – малък, пъргав, ловък, незабележим за враговете. Той извършвал разузнаване, бил свръзка между различните части на защитниците на крепостта.

През втория ден на отбраната Петя заедно с приятеля си Коля Новиков открили по чудо оцелял склад с боеприпаси и докладвали за него на командира. Това била истински ценна находка. Патроните свършвали… Бойците се стараели да пазят смелото момче, но той се втурвал в самия огън, участвал в атаки, стрелял по фашистите с намерения в склада пистолет… Помагал на бежанците – жени и деца, криещи се от фашистите  в подземията на крепостта.

Когато положението на 333 стрелкови полк станало безнадеждно, командирът, за да спаси живота на жените и децата, заповядал да се предадат. Същото предложили и на Петя. Но момчето се възмутило – той възпитаникът на музикалния взвод, боецът на Червената Армия никъде няма да отиде и ще се сражава докрай.

В първите дни на юли започнали да свършват патроните на защитниците на крепостта и командването решило да предприеме отчаян опит да се доберат до околностите на Брест, който се оказал неуспешен. Много от участващите загинали, но Петя бил от малкото, които успели да стигнат  до околностите на Брест. Но в гората той, заедно с няколко бойци, бил пленен.

 Петя вървял в колона с военнопленници. След известно време се появила кола с оператори на немската кинохроника. Те снимали изнурените, ранени, пленени войници и изведнъж малкото момче в колоната, заплашило с юмрук директно в обектива на камерата. Хроникьорите изпаднали в ярост… Конвоиращите пребили момчето почти до смърт. Пленниците носили на ръце, изгубилото съзнание момче.

 Така Петя Клипа се оказал в лагера за военнопленници в полския град Бяла Подляска. Идвайки в съзнание, той видял там приятеля си Коля Новиков и други момчета от Брестката крепост. След известно време те успели да избягат от лагера.

 Фронтът се отдалечавал все повече на Изток, но Петя Клипа, заедно с приятелите си, решили да се доберат до своите, за да се сражават отново с врага. Момчетата проникнали в Брест, където останали около месец.

 През есента на 1941 година боевете се водели вече много далеч от Белорусия.  Да се промъкне до своите, заедно с Петя, се решил само Володя Казмин. Те изминали няколко стотин километри по окупираната от немците територия, но по време на нощуване в едно село ги хванали полицаи. След няколко дни момчетата, заедно с местни младежи били натоварени във вагони и изпратени на принудителна работа в Германия. Така Петя Клипа станал работник във фермата на селянин от Елзас. От неволята бил освободен през 1945 година.

Освободеният Пьотър Клипа се върнал в Брянск. За подвига на защитниците на Брестката крепост тогава било твърде малко известно. А когато писателят Сергей Смирнов, узнавайки за Петя Клип от разказите на участниците в отбраната, започнал да издирва „съветския Гаврош” , той вече бил в лагер около Магадан.

Не, Пьотър Клипа не е станал жертва на политически репресии. Подвежда го верността към приятелството. Льова Стотик е бил съученик на Пьотър и те станали много близки след войната.

 Стотик се занимавал със спекулации и грабежи, успявайки да въвлече и Петя Клипа. По време на грабежите приятелят на Клипа не се колебаел да използва нож и пистолет, на което Петя не се противопоставял, получавайки част от заграбеното. Няколко жертви на грабежите пострадали, а един човек бил убит от Стотик.

 

Пьотър не издал приятеля си… През пролетта на 1949 година Клипа и Стотик са арестувани. Законите по това време  били сурови. За спекулация и бандитизъм Пьотър Сергеевич Клипа получил 25 години лагер. Суровото наказание и позорът сломили вчерашния герой на Брестката крепост. В лагера  той дори се опитал да се самоубие, оставайки да лежи в студа, когато останалите затворници се прибрали от обекта – железопътна линия. Обаче го намерили и го спасили, като се наложила ампутация на измръзналите пръсти на краката.

Писателят Сергей Смирнов променил живота на Пьотър Клипа, издействайки смекчаване на суровото наказание.

След седем години лагер, Пьотър се завърнал в Брянск, започнал работа в завод и създал семейство. 


image


Благодарение на книгата на Сергей Смирнов „Брестката крепост” името на Пьотър Клипа станало известно в целия Съветски Съюз, на неговото име наричали пионерски отряди, малкият герой на Брестката крепост бил канен на тържествени мероприятия. За мъжеството и героизма в боевете с немско-фашистките завоеватели, Пьотър Клипа бил награден с орден Отечествена война I степен.


...  
Съдба, в различни ситуации човек може 
да бъде герой или престъпник.

Но никога досега не е било жертвата
да бъде облъчена до такава степен, че
да приветства палачите си с "добре дошъл".


image

 Светът се развива.
 Жо суи парижен!



Тагове:   клипа,   Брест,


Гласувай:
22



1. rustam - Гледал ли си
27.11.2015 17:20
суперпродукцията на"Фокс" и на руснаците от 2013? Разтърсващ филм, където главен герой е именно това момче Клипка! Гледах го първия път 3 дена, защото трудно се гледа, а на компа просто можеш да натиснеш паузата.

Трябва да го пуснат на Ердоган и Давутоглу
цитирай
2. freeoldmen - 1. rustam
27.11.2015 17:28
Не, кажи ми откъде да си го сваля.
И как се казва.
цитирай
3. rustam - Така се казва
27.11.2015 17:49
"Брестката крепост". Не е нужно да го сваляш, гледа се онлайн, но трябва да имаш регистрация в "руския ФБ" - ВКонтакте. Ще ти пратя линк. Регистрацията отнема 3-4 минути. А и "Сталинград" на Бондарчук-син от 2014
цитирай
4. rustam - Има го и в Тубата
27.11.2015 18:05
https://www.youtube/watch?v=0J_wyXGa9dc
цитирай
5. freeoldmen - 3. rustam
27.11.2015 18:07
"Сталинград" съм го гледал, страхотен е!

"Брестката крепост" я намерих много добро качество,
бг субтитри в MUVIBG. Онлайн.

Сега го гледам, точно в 03.58 ч. на 22 юни съм...
цитирай
6. kvg55 - Наше дело правое, победа будеть за ...
27.11.2015 19:11
Наше дело правое, победа будеть за нами!
цитирай
7. freeoldmen - 6. kvg55
27.11.2015 19:32
Тези, дето дразнят Русия, не знаят с какво се захващат.
Ама скоро ще им светне...
цитирай
8. germantiger - ...
27.11.2015 20:47
Ти умираш с твоето време, както умряха НРБ и СССР ;)

Не, не това е смешно е, че това което любиш е умряло, смешно е друго

написал си ВЕРОЛОМНОТО НАПАДЕНИЕ срещу СССР

- не се чудиш дали СССР вероломно удари Полша през 1939 г.

- не си задаваш въпроса дали вероломно СССР удари Прибалтика 1940 г.

- не ти минава през ум, че СССР вероломно атакува Фиунландия 1940 г.

разбира се, дори не си направил сравнението - когато Германия върпи 9 агресии на запад, то СССР върши 6 агресии на изток и това е факт, но едните са справедливи, а другите "лоши" ;)

разбира се, глупостите в онова ти изречение са глупости за 5 млн. българи, докато 500 млн европейци вкл. руснаци чудесно знаят, че няма вероломно нападение.

Още нещо - живот и здраве идната година започвам поредица в която ще покажа с цитати мота-мо факти, схеми анализи огромната съветска и също толкова некадърна армия, ще покажа как още във времето когато Хитлер е в зандана и няма грам власт от Москва от трибуната официално заявяват че желаят война и ще я водят до Ла Манш-а итн итн итн
цитирай
9. germantiger - ...
27.11.2015 21:23
И да не се заблудиш, че "мойто е умряло" - аз от както се помня имаше само една руска лъжа или вашча "червена истина", никога не съм живял в "моето" ако го наречеш така, макар то никога да не е било мое.

Иначе казано аз винаги съм живял в среда която храчи Германия, а вие не сте свикнали, за това няма да пискате и ще свиквате, за вас е ново - вие живяйте във време, когато бяхте в комфортна лъжа - сега усещате какво е да сочат кривиците ви и ще свиквате.

Това от което се жалвате за мен е било нормално, то е било нормналното ми "състояние" и няма се лигавите на стари години ей ;)
цитирай
10. freeoldmen - 9. germantiger
27.11.2015 21:53
Давай, бледен немски логорейко, дай ми един пример, когато руснаците са
настъпвали в атака с жив щит от жени и деца, както са направили немските рицари
при обсадата на Брестката крепост.

И защо са избили предалите се семейства на военните?

Колко и да злобееш, германците след някоя година сами ще молят руснаците
да дойдат и да ги спасят от резаните чурки, дето сами поканиха.
цитирай
11. aboychev - АБЕ ЧЕРВЕНИ ТЪПАЦИ
28.11.2015 09:47
НИКОЙ НИКОГА НЕ Е МОЛИЛ
РУСИЯ ЗА НИЩО
ОСВЕН ВИЕ ЧЕРВЕНИТЕ УБИЙЦИ
ЗА ДА ВИ ПАЗИ ДОКАТО
ИЗБИВАТЕ СЪНАРОДНИЦИТЕ СИ
ЗАЩОТО СТЕ ОБИКНОВЕНИ УРОДИ
А ТОВА ДЕТО
КАДРИ ОТ СЪВЕТСКИ ИГРАЛНИ (ПРОПАГАНДНИ) ФИЛМИ
СА ВИ "АРГУМЕНТИ" И "ДОКАЗАТЕЛСТВА"
ПОКАЗВА САМО КОЛКО СБЪРКАНИ СА ВИ
"ЗНАНИЯТА", ПРЕДСТАВИТЕ И УБЕЖДЕНИЯТА
цитирай
12. germantiger - ...
28.11.2015 10:48
10. freeoldmen - 9. germantiger
27.11 21:53
Давай, бледен немски логорейко, дай ми един пример, когато руснаците са
настъпвали в атака с жив щит от жени и деца, както са направили немските рицари
при обсадата на Брестката крепост.

И защо са избили предалите се семейства на военните?

Колко и да злобееш, германците след някоя година сами ще молят руснаците
да дойдат и да ги спасят от резаните чурки, дето сами поканиха.

...

Да, да - няколко примера ще ти дам и то в постинги поредици, а ти заешко сърце, нали сме от Варна - да вземем да се видим, "па да съгледаме" кой бледен, кой зачервен, кой мъж и кой на мъжо - мъж?! Давай на лс гсм-а и моментално ще си похортуваме.

Аз не злобея - от рекоментара ти ясно личи болката ти и злобата, но тя не е проблем - тя е импотентност на едно умряло общество - руско и българско като съветско и социалистическо, а ти за Германия грижа не бери - на нея носа й с лайняна пръчка не можеш стигна ;)

Впрочем сега се сещам, че Москва е била превземана кйолко пъти... от татари, два пъти от литовци, веднъж от поляци, от французи и доста преди това мисля от Лъжедимитрий с украинци "барабар", а Белрин само два... просто факти, не че злобея.
цитирай
13. freeoldmen - 11. aboychev
28.11.2015 11:43
Бойчев, хапчетата, Бойчев!
цитирай
14. freeoldmen - 12. germantiger
28.11.2015 11:56
Ти помисли сега от кой се превзема Берлин.
Видно е, че съжаляваш, че не си там да поемеш обслужването на
поредната порция резняци, да настаниш в дома си трийсетина млади мигранта,
както направиха онази симпатична двойка хомосексуалисти, твои сънародници,
и да си живееш с тях като щастливо полово удоволетворено семейство.

Можеш ли да готвиш халал?
цитирай
15. freeoldmen - 15. planinitenabulgaria
28.11.2015 12:47
Марш отсюда, чорная обезяна!
цитирай
16. blackpredator - Мен Стари,
28.11.2015 13:47
както е казал Катон Стари, резултата
Хитлер капут! :)
цитирай
17. freeoldmen - Беше нужно да се изчака да си отиде военното поколение,
28.11.2015 14:29
преди ренегатите да наберат смелост да разрушат СССР.
Но кръвта вода не става...
цитирай
18. freeoldmen - germantiger
28.11.2015 14:31
"Кръвта вода не става" не е приложима към мелези.
цитирай
19. germantiger - Това може даго триеш от блога, но като истина за войната седи (и лежи по гробовете)
28.11.2015 15:14
И веднага ти давам пример за тия с постерите, уоллпейпърите и ербаплийските некадърни руснаци - не пример от ВСВ, там са се посрали буквално в първите години, давам ти друг факт:

Новогодишната нощ на 1995 г.Грозни - от три "страни" по три пътни артерии руснаците навлизат в града... в началото ги пропускат и после започват да ги избиват - с гранатомоети, с прости гранати и с баки/контейнери вкл. с напалм.

131-А БРИГАДА ГУБИ 20 ОТ ВСИЧКИ СОВИ 26 ТАНКА
102 ОТ ВСИЧКИ СВОИ 120 БТР-А
ВСИЧКИ 6 ЗСУ "ТУНГУСКА"

"мечки" - "ташак"...
цитирай
20. blackpredator - тайгъре, както вече казах
28.11.2015 15:30
"мечки" - "ташак"...
хитлер - капут...
корелацията без кавички...
цитирай
21. freeoldmen - 19. germantiger
28.11.2015 15:48
Какво искаш да докажеш със събитията в Грозни, че атакуваща част не може да бъде
въвлечена в градски бой и да бъде разгромена?
Спомни си за цяла армия, спомни си за Сталинград.
Да ти покажа ли снимки тип "велик е немския войник" след приключване на блокадата
на Сталинград?

Да ти покажа ли снимки на днешни техни наследници, здраво държащи
резания "бебелашников"?
цитирай
22. freeoldmen - germantiger
28.11.2015 19:37
И капутино, като си толкова разбиращ във военните дела, посочи ми кои са
единствените оцелели воини в днешния свят?

Такива които са закърмени с войната, влизат в битка без замисляне, бранят
своите и са готови във всеки момент да се жертват?

Тук не говорим за демокрация, свобода и права на човека, говорим за факти.

Няма други, освен близкоизточните народи,Кавказ, Афганистан, Северна Корея и кой друг?

Само Русия от всички бели страни може да предложи отговор на тези
възпитани в духа на войната хора.

Нали можеш да си представиш решаващата атака в Мегидо /Армагедон/ да се проведе от веселите гейски полкове на Християнска Европа, плюс мултикултната
поддръжка на САЩ?

Голем ташак си. Несъзнателно те влече към обрязване, ако вече не си...

Впрочем като всички "демократи" в блог.бг, сте потурнаци до шия/свинктер/.

цитирай
23. zaw12929 - . germantiger - ... не защитавай Хитлер , по добре замълчи!!!
29.11.2015 15:05
да беше ВЕРОЛОМНОТО НАПАДЕНИЕ , но не защитавай Хитлер , по добре замълчи, за нещата когато не сме били родени няма как да сме отговорни, но е грозно, когато нападаш сега оная Русия!
НЕ ДРАЗНИ ХОРАТА Светът осъди и комунизма и хитлеристката чума. А на фона, което днес Европа ни причини- съсипа ни държавата- не оправдавай другите, ЗАЩОТО СИ ДОБЪР ЧОВЕК И ДОБЪР БЛОГЪР!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: freeoldmen
Категория: Политика
Прочетен: 2680092
Постинги: 440
Коментари: 8039
Гласове: 12289
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031