Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2016 11:59 - Краят на поредната антибългарска лъжа.
Автор: freeoldmen Категория: История   
Прочетен: 9032 Коментари: 26 Гласове:
34

Последна промяна: 26.02.2016 23:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
image

Гина Кунчева с внук си
Начо Андреев 1876г.


Напоследък из българския Нет злобно
се цитира "фактът", че майката на Васил Левски, Гина Караиванова Кунчева е
завършила земният си път със самоубийство.
Поради мизерия в освободеното отечество.

Целта на групичката, популяризираща тази
лъжа, ясно се вижда- да не остане нищо
неопетнено в народното съзнание, да се
обяви най-накрая, че българите са гнусно
племе, достойно да бъде само слуга
на поредните господари.

Каква е истината?
Изследване на Антонина Бонева.

 Да напиша опровержение и критика  срещу поместената в www.faktor.bg информация в рубриката „Избор на редактора“ на 10.01.2014 г., ме принуди възмущението от тенденциозно нихилистичната и грубо фалшифицирана истина за съдбата и смъртта на българската мъченица Гина Караиванова Кунчева, известна на обществото като майката на националния български герой Васил Левски. Над 2 години от житейското и творческото си време посветих на сериозно изследване, изчитане и критическо обмисляне и съпоставяне   на факти,  поместeни в оригинални документи и писма, писани от Васил Левски и книги, статии  и изследвания, писани от биографите и изследвачите   на делото и живота му. На твърдението, че майката на Васил Левски се е самоубила, попаднах преди година в книгата на Л.Дойчев – „ Сподвижничките на Апостола“. Шокирана, тръгнах по следата. Оказа се, че Дойчев се позовава на 2 писма, писани от брата на Васил Левски - Петър Левски (така са го наричали, а и самият  той се е подписвал така, за да изтъкне връзката с брат си, а още и като Третия Левски, за Втори Левски са приемали починалия като хъш брат Христо). Текстовете на писмата са поместени през 1959 г. в сборник на БАН, но оригиналите все още не съм намерила и прочела лично. Надявам се, че са запазени в архива на БАН!

    Петър Иванов Кунчев е бил тежко ранен като опълченец на връх.Никола в Шипченската  епопея и заради проявения героизъм е бил изпратен на лечение в Харков. Когато се завръща в Карлово,  вероятно през февруари 1878 г. майка му вече не е жива.  Той пише до Найден Геров в Пловдив, който го е спасил  през 1876-а и му е помогнал да замине за Русия през Цариград, когато се укривал в София след разгрома на Ботевата чета, защото е бил и Ботев четник! Текстът на писмата на Петър е напечатан и в книгата „Васил Левски по спомените на Васил Караиванов“ (издадена1987 г. от ОФ).  Васил Караиванов е бил първи братовчед на Васил Левски и участник в Революционния комитет в Карлово, дава много ценни сведeния на всички сериозни биографи на В.Левски, а синът му Петър Караиванов е бил интелигентен и образован лекар, който активно подпомага установяването на истината за живота и делото на Левски, спори с фалшификатори  и има публикации във вестници и списания до издаването на книгата си. В нея той оспорва и доказва, че майката на Васил Левски НЕ СЕ Е ДАВИЛА в кладенец, за да се самоубие, а са я измъчвали турците по време на арестуването й и разпитите й за сина й от карловския мюдюрин през 1869 г., като са я потопили в кладенеца и са я заплашвали да я удавят, ако не предаде къде се крие синът й Васил Левски!

Ето текстът и коментарът на Петър Караиванов:

(първото писмо не е датирано, а второто има поставена дата от Н.Геров, че е получено на 3.04.1878 г.)


ПЕТЪР ИВАНОВ КУНЧЕВ ДО НАЙДЕН ГЕРОВ


„Просим Ви господин Геров,

Падам пред Вашето честно лице на колене /и/ с кървави сълзи ида да ви с оплача. Става трийст и два деня откак си дойдох из Харкув, из болницата в Карлово. Никой не ме пита от де се прехранвам, когато не мога да ходя.

Молим ви, защото ми остана кракът повреден от шипченските битки. Поисках от полицията, за да оставят на хаджи Асан воденицата връз мене, (Бел. на П.Караиванов – Това е воденицата до Стряма, между Дъбене и Войнягово?) да хвана един водничар, каквото да мога да се прехраня, но те не дават никакво внимание. Заради това ви моля, като защитник на българските страдалци, молим ви наредете и нази на някаква работа.

Ваш покорни Петър Иванов Левски (Кунчев) от Карлово“

*

Писано в първите дни на април 1878 г. Найден Геров го е обозначил, че прието от него на 3 април 1878 г.


„Молим ви, миналата неделя, като ме известиха, защото ви са донесли жалбицата ми, за което ви се бях оплакал за хаджи Асановата воденица. Защото майка ми, като са давила в гераня на Иван Фурнаджийски
 (Бел. на П.Караиванов  -  майка му е  давена от турците на 29.IV. 1869 год., Петров ден, във връзка със сопотската случка с брат му Васил Левски – открадването на палтото му с революционни книжа) само е останала сестра ми с четири момичета, как молим ви можат да се прeхранват, когато се надяват на мене. Заради това Ви се моля като наши защитници, както знае молим Ви всеки ката ден под ясното небе, защото си наш закрилник и като един баща над нази, заради това Ви са моля и падам на колени пред Вашето честно лице най-паче и да ма настаниш в Карлово на някоя служба.

Ваш покорни Петър И. Левски (Кунчев)


Петър Кунчев е бил слабо образован и полуграмотен и преди да видя оригиналите на писмата му не мога да бъда сигурна, че той ги е писал саморъчно, а също е важно как са разчетени и тълкуването на смисъла на текста, защото по онова време не е имало официално приети граматични правила за писане, нито официален и задължителен книжовен български език.  Освен това  във второто му писмо  (необяснимо за мен ) Петър Левски не казва нищо за съпруга на сестра си Андрей Начев, който умира на 102 г. през 1907 г.  в Карлово според поместените сведения от д-р П.Караиванов, а няма никави свeдения да е бил „разведен и отделно живеещ“ . 


 От други автори и писмени източници, които тук няма да цитирам, защото това не е научна статия, ми стана известно, че Петър е бил назначен като стражар в Карлово, където умира от туберколоза през 1881-а в дома на сестра си.


 Сестрата Яна, както и майката на Левски са били неграмотни, но будни, работливи, смели и всеотдайни майки и са подпомагали революционната дейност на Васил Левски според силите и възможностите си. Майката  Гина  живеела още преди да избухне Априлското въстание (1876 г.) и  по времето на Руско-турската освободителна война при дъщеря си Ана/Яна и зет си Андрей Начев и е починала най-вероятно от „сърдечно заболяване“ според д-р П.Караиванов, силно страдаща, защото не е имало никаква вест за избягалите от „Страшното“ в Карлово  нейни 3 внучки – Гина, София  и Мария. Д-р Караиванов посочва като дата за смъртта на Гина Караиванова Кунчева – 27 януари(ст.ст)/9 февруари(н.ст.) 1878 г., като последните й думи и мисли са били: “Децата ми...децата ми...“

Сестрата на Васил Левски Яна Кунчева-Начева умира след съпруга си в Карлово на 28.II.1913 г. Получавала е пенсия, отпусната й от НС с председател З.Стоянов като сестра на В.Левски, макар, че е имала съпруг и живи, самостоятелно живеещи деца с големи семейства, внуци и правнуци!


Крайно време е помията, хвърляна по народопсихологията  и историята българска  от псевдоисторици и комплексирани нихилисти да бъде заклеймена и изобличена, особено когато се отнася за откровено фалшифицирани и злонамерени писания! България и българите като цяло нямат грях към майката на Васил Левски!


За „Страшното“ в Карлово – това е времето, когато са избивани карловци от турските войници, башибозуци, черкези и помаци през последните месеци преди Освобождението на Карлово от руската армия на 28 декември 1877 г.  Имената на избитите са изписани на паметника на Васил Левски в Карлово. Геноцидът  траял  повече от 5 месеца! 
 





Какво се опитват да ни втълпят
новите еничари?
Че майката на българския светец
Левски е преживяла мъченическата
смърт на синовете си, надживяла е и
"Страшното", и един месец 
след освобождението  на Карлово от руските войски се е самоубила от мизерия?

Последен факт за допълнение и размишление:

"Още не бяха  пресъхнали  сълзите  в очите на вдовиците и сираците, когато карловци се събраха на общоградско събрание и на 16 януари  избраха първия си Градски съвет, начело с братовчеда на Васил Левски,  изтъкнатия революционер  Васил Караиванов."




Тагове:   майка,   Левски,


Гласувай:
36



1. leonleonovpom2 - Здравей, Димитър!
26.02.2016 14:53
Минусът е за Левски, така го приемам!

Хубав ден!
цитирай
2. freeoldmen - 1. leonleonovpom2
26.02.2016 15:03
Минусът е от ментално и анално увреден индивид, алибаба му е ника,
виден представител на българомразците в блог.бг.

Гадно му е станало, че може да има истина, неосветена от любимите му
чуждестранни НПО-та и верният им сайт faktor.
цитирай
3. krumbelosvet - Целувам ръцете на авторката.
26.02.2016 15:40
Боже, има още българи.
цитирай
4. freeoldmen - 3. krumbelosvet
26.02.2016 15:56
Книгата „Васил Левски по спомените на Васил Караиванов“ бе преиздадена
съвсем наскоро.
В нея има и други корекции на заблуди около Левски и семейството му.
цитирай
5. krumbelosvet - Благодаря!
26.02.2016 16:11
Благодаря. Познавам лично един роднина на Левски от Карлово. Електронен инженер, благ, твърд и интелигентен човек.
цитирай
6. freeoldmen - 5. krumbelosvet
26.02.2016 16:39
Аз пък служих две години на Родината в Карлово. :-)

цитирай
7. aip55 - Само
26.02.2016 17:09
лумпени, които все още ядат хляб в България, могат да дадат минус на публикацията ти. Левски е в сърцето на всеки един човек, който е истински българин, който милее за отечество БЪЛГАРИЯ! Поздрав за публикацията ФРИИ...
цитирай
8. freeoldmen - 7. aip55
26.02.2016 17:38
Нали ги знаеш ибрикчиите, за тях интереса клати феса.

Сега чужди сили плащат щедро за отродяване на българина, и те са
първи на кьорсофрата.

Но ще дойдат и други дни, ще ги видим къде ще се скрият.
цитирай
9. pando - Най-страшното оръжие
26.02.2016 19:50
Против сатанистите е ИСТИНАТА. Ето защо имаш минуси от антихрестияни с пяна на устата...
А иначе привет за статията.
цитирай
10. freeoldmen - 9. pando
26.02.2016 20:18
Точно истината се опитват да приватизират милите ни евроатланти,
чрез окупация на медиите и на образованието, но истеричните им напъни
все повече отблъскват хората.

Нормалните хора имам предвид.
цитирай
11. born - лумпени, които все още ядат хляб в ...
26.02.2016 20:22
aip55 написа:
лумпени, които все още ядат хляб в България, могат да дадат минус на публикацията ти. Левски е в сърцето на всеки един човек, който е истински българин, който милее за отечество БЪЛГАРИЯ! Поздрав за публикацията ФРИИ...

Не мога нищо повече да добавя към цитирания коментар, към който се присъединявам на 100 %.
цитирай
12. freeoldmen - 11. born
26.02.2016 20:32
Тези не ги интересува нито България, нито Левски.
Приемат като заплаха за джобчето си една силна патриотична България.

Само се питам, ако им се удаде окончателно да продадат всичко и всеки, с какво ще се
изхранват после? Едва ли друг народ ще им предостави активите си...
цитирай
13. starotomagare - Поздравления за автора!Няма по...
26.02.2016 21:15
Поздравления за автора!Няма по-силно оръжие от истината.Оплюването и извръщаването на българската история не е приумица на болни мозъци на родоотстъпници и безродни ибрици, нито на псевдоучени търсещи сензации от които да се облажат предизвиквайки скандали. Всичко това са проявите на една целенасочена програма за отравяне на българското самосъзнание и налагане на камуфлиращи щампи за някакво ,,присъствие ",че дори и ,,съжителство"(нещо като етнически мир и любов между турци и българи )и дори нагло се твърди ,че дошли неканени лошите руснаци и развалили идилията и изгонили турците от родината им.Съзнателно отслабваното и оплювано българско образование произвеждащо недоучени ,че и невежи младежи е благодатно поле за всякакви фалшификации на историята ни .Днес битката за истинската ни история отдавна е напуснала академичните спорове и конференции а се е превърнала в оръжие за щикова атака на първата бойна линия.Именне за това подобни статии почиващи на истински факти и упорито търсене на истината заклеймяващи лъжите на враговете на България са толкова ценни.
цитирай
14. freeoldmen - 13. starotomagare
26.02.2016 21:36
Така е, атаката е абсолютно целенасочена, не им стига на враговете ни, пишещи
се приятели и съюзници, демографското ни срутване към нищото!
Трябва и остатъчното българско население да се смаже духовно, да няма нито един светъл лъч в тъмата, за да не може никога повече да се възвиси.

Обичам да вярвам, че сметките им ще излязат криви.
цитирай
15. freeoldmen - 15. brancaleon
26.02.2016 22:20
Престанете да четете faktor, излизайте по-често
сред природата, на чист въздух, и състоянието ви със сигурност ще се подобри.
цитирай
16. born - Престанете да четете Фактор, из...
26.02.2016 23:37
freeoldmen написа:
Престанете да четете Фактор, излизайте по-често
сред природата, на чист въздух, и състоянието ви със сигурност ще се подобри.

Ако визирания коментар не е сарказъм , диагнозата и лечението са напълно адекватни и точни.
цитирай
17. freeoldmen - 17. born
26.02.2016 23:50
Не, не е сарказъм, господина незнайно защо ме взе за своя авер Катана,
както ми сподели на ЛС, и реши, че не е лошо да прибавим и "самоубийството"
на майката на Левски към подлостите на руснаците.
Няма да се учудя, ако поредната трактовка на лъжата бъде, че жената се е
"самоубила", защото руснаците са окупирали Карлово и са изгонили добрите турци.
Дет се вика, байовци, който ни освободи, той и ще
ни пороби...
цитирай
18. shtaparov - Според мен такива писма въобще не ...
27.02.2016 00:34
Според мен такива писма въобще не съществуват- никога и никой никъде не е писал,че майката на Левски се е самоубивала: тя най-вероятно е убита от турците по време на 5-месечния Карловски геноцид,или е получила смъртоносното си заболяване в резултат от тяхното животинско поведение. Затова не се и надявай,че някога ще извадим "късмет" да видим такива писма приятелю- те са измислени след 1944 г. и "споменът" за тях ще си отиде завинаги заедно с комунизма!
цитирай
19. freeoldmen - 19. shtaparov
27.02.2016 01:14
Не бих казал, че писмата на Петър Левски са фалшификати, сътворени след 1944-та,
просто защото ние, поколенията, възпитани след това, изобщо не знаехме за
съществуването им.

Истината според мен е следната, и тя е логична:

Петър Левски е изпитвал оправданото чувство, че като герой от Освободителната война и четник на Ботев е заслужил да вземе по право собственост върху
един имот на избягали турци /мелницата от първото писмо/, или поне възможност
за държавна служба в Карлово /второто писмо/.

Не трябва да го съдим строго, човека вече е бил инвалид поради раните си,
получени в бой, а и както виждаме, не желае пенсия, а да бъде полезен
чрез труд на България.

Разбираемо е, че споменава мъченията, на които е била подложена майка му,
поради дейността на брат си Васил, за да подчертае още повече заслугите на
семейството си към свободна България.

И да, приятелю, за съжаление гнусните "истории" за самоубийството на
майката на Левски са факт, нищо чудно да ги видим в някой нов учебник за
децата и внуците ни, защото се тиражират под крилото на фондации и НПО-та,
същите, дето имат решаваща дума какво да пише в учебниците на България.


цитирай
20. freeoldmen - 21. brancaleon
27.02.2016 10:47
Чак пък bushmills...

Да не надценяваме чак толкоз Катана.

Хубав ден!
цитирай
21. vishnichka - В тегави времена живеем,
27.02.2016 17:43
не остават светини, пред които да се преклоним с чисти сърца. Зачетох се в коментарите ви, Щапаров също ми се струва е историк изследовател, а ето и той има различно мнение. Дали някога ще разберем простите истини за историческото ни минало, неподправени от политическите кроежи и амбции на нечие статукво, не знам...
(там пише, че ще има публикации и за съдбата на Ботевото семейство)
цитирай
22. freeoldmen - 23. vishnichka http://www.faktor.bg/novini/balgariya/39844-predi-96-godini-veneta-boteva-izdahva-unizhena-i-zabravena-v-svobodna-balgariya.html%7D
27.02.2016 17:58
Има я вече първата публикация във Фактор, изобщо всичко, което унижава
българина, може да го откриеш в този сайт.
цитирай
23. kvg55 - Поздрави!
27.02.2016 21:09
"България и българите като цяло нямат грях към майката на Васил Левски!"
Грешни обаче има. Това е българската буржоазия, втурнала се след освобождението към бързо забогатяване и забравила тези, които са работили и донесли освобождението й, както и днешните родоотстъпници.
Да си спомним съдбата на Македонски от повестта "Немили-недраги" на Иван Вазов, който е събирателен образ на мнозина изпаднали в мизерия народни борци - "Той сега е разсилен и мете с лявата ръка канцеларията ... и тоя лев в Стара планина, и тоя герой на Гредетин, малодушно трепери сега пред гласа на грубия писар ...
Една дълга агония! ...
Бедни, бедни Македонски! Защо не умря при Гредетин? ..."
цитирай
24. freeoldmen - 25. kvg55
28.02.2016 00:44
Та нали затова Вазов написа "Епопея на забравените".

А днешните родоотстъпници го правят съзнателно, опитват се да изличат
всичко светло в историята ни, за да бъдем стъпкани и духовно, та никога да
не можем да им потърсим сметка за предателствата.
цитирай
25. pvdaskalov - * ! *
03.03.2016 22:48
Димитре, честит празник!
Проблемът, който си разгледал, наистина е много интересен. Не знаех, че съществува, но мога да направя съществен принос и да те подкрепя с него.
Изчетох какво пише в http://wwwe/биоетика/църквата-и-самоубийците/.
Цитирам най-важното, което ни интересува:
"Учението за самоубийците е съвсем ясно. Щом човек е посегнал на живота си, това означва, че със самото си действие той се е поставил извън църковното общение и ще му се наложи да се оправя с Бога “еднолично”, самостоятелно. С други думи, църквата престава да има правомощия над този човек, той излиза от нейната юрисдикция. Самоубийството е демоничен акт............................
В Православната църква дори е съществувала практиката да не се погребват самоубийците в осветена земя...............................
Самоубийството е демоничен акт. Християните нямат право да го извършват. И когато някой се самоубие, Църквата трябва да отбележи, че това се е случило."
После прегледах https://bg. org/wiki/Гина_Кунчева, където пише, че:
"Дочаква Освобождението от османско иго. Умира около 10 януари 1878 г., споменавайки на смъртния си одър дъщерите на Яна, които преди 3 месеца са избягали от Карлово заради турските зверства в Търново с думите:
„Децата, децата…“
Нейният гроб е в двора на църквата „Свети Николай“ в Карлово. На надгробния паметник е отбелязана погрешна година на раждане - 1810 г. тъй като той е поставен през 30-те години на ХХ век, без да са правени проучвания за рождената година."
Т.е. майката на Апостола е погребана в църковен двор, на осветен терен! Като прибавим към този безспорен факт, че има свещенослужители в рода й, а и самият й син е бил йеродякон, с увереност могат да бъдат отхвърлени всички брътвежи, срещу които и ти, и аз, и мнозинството въставаме.
Аплодирам желанието да не се изопачава историята, но това се е случвало и ще се случва, когато се занимават с нея лаици. Римува се с академици.
Поздрави!
П и е р
цитирай
26. freeoldmen - 27. pvdaskalov
04.03.2016 17:41
Направи ценен принос към темата!
Благодаря, Пиер.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: freeoldmen
Категория: Политика
Прочетен: 2680152
Постинги: 440
Коментари: 8039
Гласове: 12289
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031