Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2016 17:18 - Що пък да не носим бурка?
Автор: freeoldmen Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 6233 Коментари: 15 Гласове:
18

Последна промяна: 28.04.2016 17:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
image


 По-голямата част от жените мюсюлманки по света, които следват ислямското изискване за спазването на хиджаб, носят някаква форма от ислямското облекло. Това варира от носенето на просто покривало за глава до бурката (форма на „пълен хиджаб“), която покрива почти изцяло кожата.

Пълният хиджаб може да се съдържа от следните елементи:

  • Джилбаб, това се отнася до всяка дълга и отпусната връхна дреха или одежда, носена от жените
  • Кхимар, шал или покривало, често наричани „хиджаб“, които покриват главата и врата.
  • Никаб, парче плат, което забулва лицето.

Някои ислямски юристи смятат носенето на никаб като уаджиб (задължително), докато други вярват, че е мустахаб (насърчено от Аллах).

Съществува тревога сред медицинската общност относно някои от ефектите върху здравето, които биват причинени от крайния стил на ислямското облекло, като главните проблеми възникват от липсата на Витамин Д поради това, че кожата не се излага на ултравиолетово лъчение. Установено е от утвърдени научни опити, че почти всички жени, които спазват пълния хиджаб хронично страдат от липса на витамин Д. Витамин Д е жизненонеобходим елемент и неговата липса може да доведе до различни болести.

Липса на Витамин Д

Витамин Д е мастно разтворим витамин, който е жизненонеобходим елемент за човешкото здраве. Витамин Д бива синтезиран, когато ултравиолетовите лъчи от слънчевата светлина се сблъскат с човешката кожа, като се отключват серия от взаимодействия, като по този начин се набавя голяма част от дневната доза, необходима на човека. По природа този витамин липсва в значителни количества в почти всички най-потребявани хранителни продукти, като много малко избрани храни съдържат задоволителни количества и много малко продукти биват обогатени с него. 

Главната роля на Витамин Д в тялото е да регулира правилните стойности на калция в кръвта. Този витамин спомага усвояването на калция, за да се направят костите здрави и силни. Недостатъчните количества Витамин Д водят до слаби, чупливи и деформирани кости; състояние, познато като остеомалация при възрастните и рахит при децата. Достатъчните стойности на Витамин Д са също така от съществено значение за предпазването от счупвания и остеопороза при напреднала възраст.

Ниските нива Витамин Д се свързват също така с цял набор от разрушителни смущения като болести на кръвоносната система, диабет от тип 1, множествена склероза и ревматоиден артрит. Съществува също така силна връзка между липсата на Витамин Д и повишения риск от развитие на няколко смъртоносни вида рак, включително рак на гърдата.

Загрижеността не се отнася само до жената, която решава да спазва по-закриващите форми на ислямското облекло, но също и до всяко потенциално дете, която тя може да носи. Установено е, че деца родени от майки с дефицит на Витамин Д страдат от повишена честота на припадъци. Ако тези деца спазват пълния хиджаб по време на детството си, те носят риска от недостигане на височината, която биха достигнали, ако не бяха с дефицит на Витамин Д.

Ислямското облекло и здравето

Понеже целият дневен прием на Витамин Д идва от слънчевата светлина, излагането на нея е значителен проблем за жените, които носят бурка или „пълен хиджаб“. Този начин на обличане, който оставя само малка част от кожата около очите да се вижда, намалява в огромна степен площта на повърхността от тялото, която бива изложена на слънчева светлина и по този начин намалява количеството на синтезиран Витамин Д. Такива ниски нива от производството на витамин Д бързо ще изчерпи тялото и излишните запаси от витамин Д, съдържащи се в мазнината. Тялото, най-вероятно ще премине в състояние на дефицит.

Поради тази причина сериозната липса на Витамин Д е широко разпространена в много мюсюлмански държави. Изследване, проведено от лекарите при Университетската болница Крал Фахд в Саудитска Арабия, показа, че всички от 52-те тествани жени имат сериозни липси в нивата на Витамин Д и са подложени на риск от много и сериозни здравословни проблеми, въпреки че живеят на едно от най-слънчевите места на планетата. Освен това при едно изследване, проведено в Йордания, при 83,3% от жените, които носят най-покрития стил ислямско облекло, е установен дефицит в лятно време. Това е още по-шокиращо, ако се сравни с факта, че само 18,2 % от мъжете в Йордания имат такъв дефицит. Йордания, както и Саудитска Арабия, има репутацията като едно от най-слънчевите места на планетата, така че ефектът от носенето на бурка върху нивата на Витамин Д и здравето е много дълбок.

Ефект от етноса и миграцията

Съществуват също и тревоги за имигрантите от страните с ислямско мнозинство, повечето от които са разположени около Екватора и приемат най-високата степен слънчева светлина от което и да е друго място на Земята. Тук тревогите нарастват, когато тези жени мигрират към страни с по-ниски нива на слънчева светлина в сравнение с тези в родината им. Цветът на кожата е най-тъмен на екватора в отговор на слънчевата светлина. По-тъмната кожа спира значително повече ултравиолетовата радиация и заради това намалява производството на Витамин Д в огромна степен (хора с тъмнокожа пигментация може да се нуждаят от 20-30 пъти повече излагане на слънчево лъчение). Всички тези фактори в комбинация с плътно покриващото ислямско облекло създават сериозни потенциални здравни проблеми за ислямските имигранти в страни, разположени далече от Екватора като Канада, Съединените щати, Европа и Австралия.

Още повече това се доказва от множество научни изследвания. Проведено е изследване в Дийрборн, щата Мичиган, район с най-голяма концентрация на арабско-американско население в САЩ, за да се установи зависимостта между нивата на Витамин Д и избора на ислямско облекло сред мигриращите арабско-американски мюсюлманки. Установено е, че средното ниво на Витамин Д е 4 нг/мл при покритите жени, които не приемат добавки от Витамин Д и е 7 нг/мл при жени, които носят същите дрехи, но са избрали да приемат добавки. Рисковият праг за рахит и остеомалация е от 8 нг/мл надолу; клинична липса се счита от 16 нг/мл надолу. Това показва много сериозен риск за здравето за мигриращите мюсюлманки, които имигрират в такива страни и носят бурка.


В Обединеното Кралство случаите на рахит до скоро бяха редки. Случаите на болестта се увеличиха драматично заради увеличаващото се мюсюлманско население.

Затлъстяване

Забелязано е, че спазването на хиджаб, одеждите и традициите около тях, може да демотивира както психологическите, така и физическите упражнения. Този стил на облекло улеснява скриването на надебеляването от обилното хранене и може да се каже, че ограничава физически тези, които желаят да се упражняват, особено навън, където човек трябва да се съобразява с времето (ако е твърде горещо или влажно). На Запад, където повечето фитнес салони са за мъже и жени едновременно, упражненията без ислямско облекло могат да се окажат много трудни за жените, спазващи стриктно исляма, а някои форми на ислямското облекло могат да направят практикуването на някои видове спорт почти невъзможно.

Според световната класация на списание The Economist страните с най-висок процент затлъстяване сред жените са мюсюлманските държави  (данните от периода 1999-2003 показват, че 8 от първите 10 са с мюсюлманско мнозинство; Катар, Саудитска Арабия, Палестинските територии, Ливан, Албания, Бахрейн, Египет и Обединените Арабски Емирства), а изследване от 2006 г., представено от катарския експерт Абд Раббу по време на семинара „Факти за затлъстяването“, разкри, че почти 70% от жените, които живеят Персийския залив (Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и Обединените Арабски Емирства) са с наднормено тегло или са със затлъстяване.  Д-р Абдул Рахман Мусаикир, ръководител на Арабския център по хранене при Бахрейнския университет, каза, че проблемът със затлъстяването сред жените в държавите от Персийския залив бива замаскиран от тяхното ислямско облекло, както и че процентите на затлъстяване са много по-високи в сравнение с развитите страни. 

Изследване от 2011 г., публикувано от Националната търговска банка, най-голямата банка в Саудитска Арабия, разкри, че броят на саудитците, страдащи от високо кръвно налягане, диабет и затлъстяване се увеличава с тревожни темпове, а проучване, публикувано през 2010 г. от Саудитската Асоциация по диабет и ендокринни заболявания показва, че над 70% от саудитското население е „тревожно затлъстяло“.  Цифрите публикувани от Катарската Асоциация по диабет твърдят, че 20% от населението на Катар е диагностицирано с диабет, а болестта засяга и все повече деца.  Някои от здравословните проблеми, свързани със затлъстяването са: сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, диабет 2 тип, износване на ставите и възпаление на ставните връзки, дихателни проблеми и сънна апнея.

Последици за ислямската вяра

Спазването на хиджаб пречи на жените да получават достатъчно Витамин Д. Това може да доведе до цяла поредица от заболявания. За исляма като религия, последиците са тревожни.

Ислямът се счита от своите последователи като съвършеният начин на живот за човечеството. Ако ислямът е изпратен от Аллах и ако Той е искал жените да спазват хиджаб, тогава е логично, че Той не би създал хората с нужда да получават Витамин Д чрез излагане на кожата им на слънце.

Може да се възрази, че днес това може да бъде преодоляно с прием на добавки от Витамин Д в комбинация с дневно излагане на слънце в усамотението на задния двор или някое друго място, далеч от очите на мъжете не-махрам. Все пак това не е удовлетворително решение.

Мнозина нямат късмета да притежават свои собствени градини, където да стоят, а стоенето пред прозореца в дома няма да им помогне, защото стъклото на прозореца пропуска само УВ-алфа лъчи, но не и УВ-бета и УВ-гама лъчи. Нуждаете се от УВ-бета лъчи за производството на Витамин Д.

 




 

 И те така.
Слушкайте имамите и си носете
бурката със здраве.


.


Тагове:   медицина,   бурка,


Гласувай:
19



1. kvg55 - Простосмъртните мюслюмани-араби ...
28.04.2016 17:39
Простосмъртните мюслюмани-араби не се интересуват от здравето си. Те и от живота си не се интересуват, след като се самовзривяват.
цитирай
2. freeoldmen - 1. kvg55
28.04.2016 17:53
Абе може да им се обясни, все пак са хора.

Просто още едно от дивашките лица на световните религии.
цитирай
3. olivie - Слушкайте имамите и си носете бурката със здраве.
28.04.2016 17:59
Слушкайте обаче и мамите и Еконъмист - Ротшилд с право повежда война с/у бурките, защото те се оказаха основна пречка на замисления етнически миш-маш. Така че бурките имат положителна роля в антиглобализационен аспект. Носете си ги и си стойте близо до екватора. То поне да бяха бели, по - се вписваха в пейзажа някак си.
А, щях да забравя - тук, при нас така са се зачулвали вампирите, че слънчевата светлина изгаряла кожата им. И в двата случая за нас е неприемливо такова съжителство.
цитирай
4. freeoldmen - 3. olivie
28.04.2016 18:20
В Пазарджик проявиха здрав разум.

Сигурно случаят ще влезне в следващия доклад на ЕС за България като
пример за потискане на малцинствата.
цитирай
5. bgman13 - "Могъщи крале и прославени ...
28.04.2016 20:07
"Могъщи крале и прославени самураи, спечелили не една голяма битка, бледнеели от ужас, когато чуели изплашения вик на часовоя: "Ниндзя!" Това означавало, че някъде съвсем наблизо дебнат тайнствените и кръвожадни, наети от врага, вампири."

Списание "Космос", 1983 г., бр. 9

цитирай
6. freeoldmen - 5. bgman13
28.04.2016 20:36
"Космос" беше голяма работа, също "Наука и техника за младежта".

Веднага изникват въпросите:
Сега има ли нещо подобно на свободния пазар?
Кому беше нужно да се затрият?
По-добри и умни ли станахме от това?
цитирай
7. bgman13 - "Космос" беше голяма ...
28.04.2016 20:52
freeoldmen написа:
"Космос" беше голяма работа, също "Наука и техника за младежта".

Веднага изникват въпросите:
Сега има ли нещо подобно на свободния пазар?


Има, ето го - всичките списания космос в електронен вариант, благодарение на интернет:

http://www.sandacite/%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%BE%D1%81-%D0%BE%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BD-100-%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D0%B2-1962-199/




цитирай
8. bgman13 - след sandacite сложете .net
28.04.2016 20:55
след sandacite сложете .net
цитирай
9. freeoldmen - 8. bgman13
28.04.2016 21:14
Тези "сандъци" са впечатляващи, благодаря, че ме срещна с тях!
цитирай
10. zaw12929 - Що пък да не носим бурка? ЗАЩОТО СМЕ ...
28.04.2016 23:51
Що пък да не носим бурка? ЗАЩОТО СМЕ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, А НЕ МЮСЮЛМАНИ ОТ САУДИТСКА АРАБИЯ…
цитирай
11. kuschel - Много благодаря, че ни запозна с ...
29.04.2016 06:38
Много благодаря, че ни запозна с витамин Д. :)
цитирай
12. freeoldmen - 10. zaw12929
29.04.2016 07:28
В Стара Загора също са забранили черните пингвини.
цитирай
13. freeoldmen - 11. kuschel
29.04.2016 07:29
Винаги на вашите услуги!:-)
цитирай
14. pvdaskalov - * ! *
30.04.2016 11:37
"Ислямът се счита от своите последователи като съвършеният начин на живот за човечеството. Ако ислямът е изпратен от Аллах и ако Той е искал жените да спазват хиджаб, тогава е логично, че Той не би създал хората с нужда да получават Витамин Д чрез излагане на кожата им на слънце."
Този абзац трудно може да бъде разбран от правоверните.
Живял съм три години в арабска страна. Не може да не уважавам религията и порядките им, изключая ексцесите, щом съм работил за тях и съм ял хляба им.
Би било крайно невъзпитано да се заглеждаш по забулена жена там, но ако тя пазарува или си оправя наметалото, неволно съзираш колко бледо е лицето й. То не е бяло, а бледо-жълто. И ти става мъчно за това същество.
Затова именно просвещението във всичките му аспекти е крайно наложително...
А каква висока култура и блестяща наука и литература са имали преди хилядолетие...
Поздрави, Приятелю, за полезния и същевременно уважителен постинг.
П и е р
цитирай
15. freeoldmen - 14. pvdaskalov
30.04.2016 13:28
Просвещение, драги Пиер, там е разковничето.

Преди 26 години комунистите го разбираха, сега всичко е сведено до
набиване в канчето на неолиберални меми.

Не е същото. Даже е обратното.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: freeoldmen
Категория: Политика
Прочетен: 2679618
Постинги: 440
Коментари: 8039
Гласове: 12289
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031