Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2013 11:40 - Какво забрави да ни каже Анджелина Джоли?
Автор: freeoldmen Категория: Политика   
Прочетен: 8159 Коментари: 19 Гласове:
20


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 



Какво забрави да ни каже Анджелина Джоли? от 18.05.2013 15:38 image

За първи път видях заглавието рано във вторник в Real Clear Politics – новинарския сайт, където обикновено започвам сутрините си. И в никакъв случай мястото, където бих очаквал да видя статия за рака на гърдата.

След това проверих имейлите си – и всички бяха за операцията, с която Анджелина Джоли отстрани гърдите си. Студентите от класа ми искаха да обсъдим въпроса на следващата лекция. Колегите ми изказаха загрижеността си и се чудеха как е правилно да реагират. Хора, които дори не познавам, ми пращаха имейли.

Един от тях, изпратен от изследовател от Международната агенция за онкологични проучвания, чудесно обобщи общата тревога: „Боя се, че това разкритие ще мотивира други жени да се подложат на превантивна мастектомия, въпреки че не се нуждаят от нея”.

Божичко. Може би трябва да прочета историята на Джоли.

Направих го. Стори ми се трогателен разказ и разбрах решението й. Това, което в началото не разбрах обаче, бе тревогата, която много хора изразяваха.

С напредването на деня историята превзе новините. До този момент не знаех колко обичана и уважавана е госпожица Джоли и не бях помислил колко могъща може да бъде една известна личност и нейната лична история.

Ако жените обаче се припознават в Анджелина Джоли, това би било проблем. Защото логичният въпрос, който следва, е: трябва ли да си направя превантивна мастектомия?

Тогава осъзнах, че в статията на Джоли липсва нещо; нещо, което трябваше да бъде отпечатано с големи  букви:

Тази история не се отнася за 99% от жените.

Защо? Защото над 99 на сто от жените нямат гена BRCA1 или BRCA2, които повишават риска от рак на гърдата.

Да сме наясно – BRCA1 e нещо лошо. Може и да бъркам точните цифри, но в общ план истината е следната – BRCA1 увеличава риска от развиване на рак на гърдата около пет пъти, а риска от рак на яйчниците – над 10 пъти.

Това е огромен рисков фактор за тези видове рак – почти толкова важен, колкото тютюнопушенето за рака на белия дроб.

Когато хората са изложени на много висок риск да им се случи нещо лошо, превантивната намеса по принцип е нещо правилно; тоест, ползите най-вероятно ще са по-големи от вредите. Не казвам, че профилактичната мастектомия е правилният избор за една жена, носител на гена BRCA1, а просто, че е разумен избор.

Когато хората са изложени на среден риск обаче, нещата се променят. Вероятността да имаме полза от такова драстично решение намалява, защото е по-малко вероятно да ни се случи лошото. Вредите от превантивните интервенции обаче си остават същите.

Това е един от основните постулати на медицината – постулат, който постоянно набивам в главите на студентите си от долните курсове (бъдещи пациенти) и на студентите-медици (бъдещи лекари): пациентите със сериозни аномалии печелят повече от операциите от пациентите с леки аномалии. Вторите имат по-висок риск да преживеят неприятни странични ефекти от интервенциите, просто защото имат по-малък шанс да получат полза от тях.

Огромното мнозинство от жените по света нямат BRCA1. Те са изложени на среден риск от рак на гърдата. Те не са Анджелина Джоли. Те не бива да си правят превантивна мастектомия.

Преди няколко седмици в статия за „Ню Йорк Таймс” писателката Пеги Оренстийн сподели първата си инстинктивна реакция, когато разбрала, че я застрашава рецидив на рака на гърдата: отрежете ми и другата гърда. Онкологът й отвърнал със следния въпрос: „Една обикновена жена би ли си отрязала гърдите?”

Надявам се, че не.

Статията на Джоли обаче повдига още един въпрос за жените: трябва ли да се тествам за наличието на BRCA1?

Тя явно вярва, че отговорът е „да” и сочи половината милион жени от целия свят, които умират годишно от страшната болест. Актрисата обаче пропуска да спомене, че 90% от тези смъртни случаи нямат нищо общо с BRCA1. Това е така, защото повечето жени нямат този ген и защото повечето случаи на рак на гърдата имат по-сложни причини.

Малкото жени, които вероятно носят този ген, вероятно също знаят за този риск заради най-древния генетичен тест на света – ярката семейна история на ракови случаи.

Въпросът за национално тестване за гена повдига сложни и проблематични теми за дискусия. Бихме искали да знаем повече за това колко често тестовете грешат, особено когато са невярно положителни. Това е важно, защото жените, погрешно диагностицирани като носители на зловредна мутация, може ненужно да се подложат на профилактична мастектомия. След това идват ефектите върху психиката – не само за пациентката, но и за сестрите и дъщерите й.

Трябва да знаем повече и за това какво означава мутацията на BRCA1 при липса на семейна история на рак. Майката на Анджелина Джоли почина от рак на яйчниците на 56-годишна възраст. Не съм генетик, но мога да предположа, че това я поставя на по-висок риск – както от това да има мутацията, така и от това да развие злокачествен тумор.

Със сигурност искаме и отговор на въпроса – нужно ли е тестът да е толкова скъп?

Няма един правилен избор за жена в положението на Анджелина Джоли, но тя вероятно е взела правилното за себе си решение. За щастие, това е стъпка, която повечето жени не се налага да правят.

Х. Гилбърт Уелш, професор по медицина в Дартмутския институт за здравна политика и клинични практики, за Си Ен Ен.


източник:Мениджър.news


Налице е поредната манипулация, целяща да всява страх в хората и да ги накара да правят ненужни операции по тялото си, за предпочитане скъпи. Но сигурен съм, Джоли и Пит ще направят световна кампания, цената ще падне с 25%, а още милиони балъци ще си платят за нещо, което всъщност ги уврежда необратимо.Виждам само един недостатък- обхванати са само жените. И се чудя, когато дойде ред на Брад да му открият страшен ген, какво ли ще трябва да си отреже...





Гласувай:
20



1. alchemist - Анджелина Джоли
19.05.2013 11:58
е предала страшните гени на три от децата си(!). Не ми се мисли, какво трябва да следва...
цитирай
2. skippero - много доба статия, изглежда рек...
19.05.2013 11:59
много доба статия, изглежда рекламата на медицинската мафия достигна нови върхове
цитирай
3. freeoldmen - Хубаво е, че има и свестни хора като ...
19.05.2013 12:29
Хубаво е, че има и свестни хора като професор Уелш, иначе ще сме абсолютно заблудени.
цитирай
4. sparotok - !
19.05.2013 13:00
В миналото лекарите лекуваха хората. Лекарите бяха водени от хипократовата клетва...Днес голяма част част от лекарите са се превърнали в търговци на здраве, не притежават емпатия, а само неустоимо влечение към все по-висока печалба.

В миналото медиите бяха наистина медии, т.е. посредници. Днес те в по-голямата си част са собственост на корпорациите. Няма търсене на истината, а търсене на реклама за комерсията...

Съюза между търговците на здраве и "медиите" няма да доведе до нищо хубаво...
цитирай
5. tit - Това си е нейно лично решение и както всичко друго, правено от нея,
19.05.2013 17:33
е посрещнато с обясним медиен интерес.
Всеки има право на мнение, но не мисля, че тази й инициатива ще събере много последователи. Анджи си е особнячка...
А апетитите на "пазарната медицина" няма как да бъдат озаптени.:(
цитирай
6. анонимен - Много интересна гледна точка. Ще ...
19.05.2013 19:14
Много интересна гледна точка. Ще накарам моите жени да прочетат статията.
цитирай
7. radamaya - kak da se razbira-''nenujni operazii''-da se rejat zizi bez nujda?
19.05.2013 20:02
Struva mi se,che neshtata sa po-slojni ,no da ne dava Gospod.
цитирай
8. freeoldmen - до radamaya
19.05.2013 20:34
Ако се заинтересувате от истинското положение в съвременната западна медицина, ще разберете, че "ненужните операции" ги има, и то в огромни количества. За съжаление, така е изградена системата...И Господ няма нищо общо.
цитирай
9. porko - Въпрос?
19.05.2013 21:58
След като този ген влияе толкова категорично за появата на рака на гърдата (80 процента), какъв е точно механизма? Защо не се изследва или по– скоро се мълчи?
А след като се признава, че изследването за този ген е скъпо и на практика рядко се прави, как разбраха какъв процент от жените са носители и че толкова категорично е свързан с тези заболявания?
Всъщност дали става въпрос за “бяла мафия“ или доста по-различно нещо?
цитирай
10. krotalka - Нямам представа, какво се говори по българските медии за този случай.
19.05.2013 22:25
В немските новини, изрично подчертаха, че тя се е подложла на тези изследвания и в последствие на на операция, понеже майки и е починала от рак на гърдата.
Съгласна съм, че това се раздуха много. Това не е първия случай на подобна операция, но понеже е известна, медиите го раздухаха.
цитирай
11. darktales - Анджелина Джоли, една от най-кр...
20.05.2013 01:37
Анджелина Джоли, една от най-красивите и богати актриси, се лиши от двете си гърди, защото:
- лекарите са я взели за канарче, правейки й скъпа и ненужна операция;
или
- участва в заговора на бялата мафия.

Ашколсун.
цитирай
12. diadokolio - Притеснително!
20.05.2013 06:25
Добър да е денят Ви,
Благодаря Ви, за притеснителната тема!
Засяга ме лично, защото имам две дъщери, които родиха по две деца и се разкъсват между думите на баща им- градинар и информациите от нета.
Поемам отговорност, за различното си мнение, което приема предразположението, но и възможността, за да не се прояви.
Еволюцията е могъща сила и ако не се пречи на тялото, то се справя и заобикаля опасностите, както водата, винаги намира пролука.
Моята истина е в огледалото и неговият отговор!
Всички сме различни и всяко подражание е предателство към собственото ни тяло.
Да, често ме упрекват, че поставям математиката пред химията.
Това започна преди 15 г., когато започнаха с думите- "но при кака е..." или "за малката ми сестра защо...".
Бях търпелив, но категоричен и това продължава с разликите при 4-те внуци.
Не е лесно, да си със здрава психика, при атаките от телевизора, но продължавам с категоричността, стоя си на село и подавам чиста продукция, която е тяхното оръжие!
Градовете са пълни с възрастни, които се страхуват, за да се върнат на село и да бъдат ТИЛ, за децата си.
Приятен ден!
С Уважение, дядо Кольо.
цитирай
13. freeoldmen - до porko
20.05.2013 18:44
Харесва ми Вашият начин на мислене! Според мен точно така трябва да се подхожда към информацията, която ни залива- с анализ и здрав разум. И да се споделя- аз например не можах да стигна до нивото на Вашите разсъждения и ми бяха много полезни. Благодаря Ви!
цитирай
14. freeoldmen - до darktales
20.05.2013 18:49
За съжаление сте прав. Гадна работа, откъдето и да го погледнеш...
цитирай
15. freeoldmen - до diadokolio
20.05.2013 18:57
Благодаря за добрите думи, наборе/почти/! Особено ме впечатли следното:
Не е лесно, да си със здрава психика, при атаките от телевизора, но продължавам с категоричността, стоя си на село и подавам чиста продукция, която е тяхното оръжие!
Градовете са пълни с възрастни, които се страхуват, за да се върнат на село и да бъдат ТИЛ, за децата си.


След някоя и друга година надявам се и аз да постъпя като Вас.
Пожелавам Ви успех!
цитирай
16. mariniki - колкото повече хора прочетат...
22.05.2013 21:12
толкова по-добре...
цитирай
17. kostadin - Добър да е денят Ви, . . . . . . . . . . . . . . ...
23.05.2013 07:52
diadokolio написа:
Добър да е денят Ви,
.....................................................

Градовете са пълни с възрастни, които се страхуват, за да се върнат на село и да бъдат ТИЛ, за децата си.
Приятен ден!
С Уважение, дядо Кольо.


За да имат тил е необходимо и да има фронт.Къде е този фронт -всичко е разпиляно по света.Жалко!
При тебе се е получило партизанско огнище на съпротивата .Правилно е ,но фамилията ти е прашинка пред хаоса.
цитирай
18. olive - От личен опит
23.05.2013 08:11
freeoldmen написа:
Ако се заинтересувате от истинското положение в съвременната западна медицина, ще разберете, че "ненужните операции" ги има, и то в огромни количества. За съжаление, така е изградена системата...И Господ няма нищо общо.


Напълно съм съгласна с казаното! Аз самата бях жертва на такава при раждането на моя син - докторите буквално изнудиха мен и мъжа ми да ми бъде направено цезарово сечение (беше ранна сутрин и цялата смяна беше готова да си ходи). В същата ситуация, само месеци по-късно, на моя приятелка, която обаче се беше погрижила при раждането да има до нея и дула, извадиха детенцето без драма, без разрези и без 4 дена престой в болницата. Аз поне имах застраховка, която плати всичките хиляди долари и гък не каза. Не ми се мисли за хората, които нямат такава и не разполагат с тези финанси. Да не говорим, че по-големи изнудвачи и мафиоти от американските лекари не съм виждала, но слава богу ми се налага да ги посещавам рядко. След случая със сина ми бях толкова възмутена, че ако имах финансовата възможност, сигурно щях да ги съдя. Но уви, те на това разчитат...
цитирай
19. freeoldmen - до olive
23.05.2013 20:36
Голяма част от българските медици вървят по стъпките на западните си колеги. Е, не могат да трупат толкова дебели пачки като тях, но когато може и както може дерат кожи от българина. Оня ден гледах по ТВ коментар на двама такива представители- пластичен хирург и професор/ка/ по генетика, ръководеща лаборатория за генетични изследвания. Тя се похвали, че по- евтиният вариант на теста за страшния ген е 1000 лв. а пълно изследване- 2200лв. Това било обаче една трета от цената на Запад. Другият направо обяви, че очаква десетки хиляди жени да си направят превантивна операция. И на двамата им светеха очите като на партизанин пред мандра...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: freeoldmen
Категория: Политика
Прочетен: 2679773
Постинги: 440
Коментари: 8039
Гласове: 12289
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031