Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2013 22:37 - кой е дула?
Автор: freeoldmen Категория: Политика   
Прочетен: 1261 Коментари: 0 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg





  Вчера, в коментар на мой постинг /
Блогът на freeoldmen :: Какво забрави да ни каже Анджелина Джоли?/ за първи път прочетох термина дула.Беше от наша съгражданка, описваща негативният си опит при раждане в САЩ. Като по- невеж, допуснах, че уважаемата olive е позабравила български и иска да каже нещо друго. Бързо бях изведен от заблуждението благодарение на помощта на жена ми, потърсих в нета и ето какво открих...





 Дулата подкрепя жената и нейния партньор по време на бременността, раждането и началото на родителството с окуражаване, практическа помощ и информация.

Дулата е човек, когото познавате добре и който е там по време на раждането, до вас, фокусиран изцяло върху вас и вашия партньор. Тя може да ви окуражава, да остане обективна и да помогне на партньора ви да бъде по уверен в това как да ви подкрепя. Тя може да ви помогне с практически знания и мерки за облекчаване на дискомфорта, като масаж и предложения за смяна на позицията. Дулата може да предостави информация, когато имате въпроси и да помогне да комуникирате ефективно с медицинския персонал.

Основният фокус на работата на дулата е върху самото раждане, но тя може да бъде безценна по време на бременността и след раждането, когато може да помогне за кърменето и приспособяването към живота с новородено.

Има няколко неща, които дулата не е. Тя не е медицинска сестра или акушерка, така че не осигурява клинична грижа като извършване на прегледи или прослушване на сърдечните тонове на плода. Подкрепата, която дулата предлага допълва, но не замества грижата на лекаря или акушерката.

Дулата не взима решения вместо вас и не говори вместо вас. Това е вашето раждане, вашето бебе, вашият живот! Дулата предоставя информация и обясненията, от които може да имате нужда за алтернативите, които имате, но единствено и само вие решавате какво е по-добре за вас.

Бременна сте? Заслужавате дула!

Дулите правят разлика! Изследванията показват, че присъствието на дула по време на вашето раждане може да окаже съществено влияние на това как ще протече. Рискът от спешно цезарово сечение намалява, както и вероятността от други интервенции като епизиотомия и инструментално асистирано раждане. Това как майката установява връзка с бебето си, нейното удовлетворение от раждането и отношенията й с партньора й се оценяват значително по-високо при жени, които са имали дула, в сравнение с тези, които не са.

Какво прави дулата?

За някои ролята на дулата е да бъде в известен смисъл адвокат, като помага на жената да комуникира своите желания на болничния персонал, когато тя не е в състояние да го направи. За други ролята й е бъде свидетел на раждането и да пази личното пространство на жената. За повечето хора ролята на дулата е комплекса и се различава според нуждите на различните жени.

Най-общо казано дулата може да прави следните неща, в зависимост от желанията на жената:

  • Подготовка за раждането
  • Масаж, релаксация и други облекчаващи болката средства
  • Психологическа подкрепа - успокоение и окуражаване
  • Информация за наличните възможности

Повечето дули виждат себе си като човек, които осигурява подкрепа на раждащата жена. С всяка жена ролята на дулата ще бъде различна. За една това ще бъде любяща подкрепа и облекчаване на дискомфорта. За друга – помощ да повярва в себе си и да поеме отговорност за своите решения. За трета – предоставяне на информация. Повечето жени ще искат комбинация от всички тези неща. 

Източник: www.childbirthinternational.com

Превод: Олга Дукат, www.doula.bg


 Позамислих се и реших, че това не е само поредният опит да се смъкне някой лев от ошашавените родители / цената на услугата е около 270 лв /. Представете си, че в труден момент в живота си имате до вас някой, наясно с нещата, винаги на ваша страна и компетентен за ситуацията, в която сте попаднали. Ето, дори и аз, зрял мъж, от известно време съм убеден, че ваксините нанасят повече вреда, отколкото полза. И какво се случи, когато трябваше да ваксинират синът ми? Позволих малодушно да бъда убеден от лекаря да я направи, и без това му била последна... А ако имах до мен един разумен глас, да ме подкрепи и да ми обясни какви са ми правата и какво правят други хора в моята ситуация, може би нещата щяха да се развият по друг начин...




image

  image



image



image



Честит празник и много деца!!!



Тагове:   щастие,   майки,   страх,   любов,   помощ,   права,   дула,


Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: freeoldmen
Категория: Политика
Прочетен: 2696238
Постинги: 440
Коментари: 8039
Гласове: 12291
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930