Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2013 16:53 - В САЩ предложиха да се ликвидира град Детройт
Автор: freeoldmen Категория: Политика   
Прочетен: 22233 Коментари: 24 Гласове:
25


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg






В САЩ предложиха да се ликвидира град Детройт

image


Сенаторът в конгреса на щата Мичиган Рик Джонс (Rick Jones) предложи да се разформира град Детройт във връзка с неговото плачевно финансово положение, съобщава CBS Local. 

Един от символите на американската индустриална мощ – Детройт, вече е най-големият град в САЩ, който обяви банкрут, съобщават световните агенции.


Кевин Ор, който през март беше назначен за специален финансов управител на Детройт, не успя да постигне споразумение с кредиторите, за да улеснят финансовото преструктуриране. Ако заявлението за банкрут бъде одобрено, градските активи може да бъдат продадени, за да удовлетворят исканията им.


През последните 50 години бялото население на града намаля почти  10 пъти.

image


Както беше съобщено през април 2012 година, дълговете на Детройт по дългосрочните облигации превишават 12 милиарда долара. По данни от преброяването на населението от 2010 година, в града са живеели малко повече от 700 хиляди души – с 250 хиляди по-малко, отколкото през 2000 година.

Този град, практически връстник на Санкт-Петербург (Детройт е основан от французи през 1701 година), се е развил и израснал благодарение на автомобила – символът на техническия прогрес на ХХ век.

image

Името на града – Детройт — на френски означава “пролив”. През 1701 година френски имигранти основали този град на брега на едноименната река, която съединява две езера — Хурон и Ери. (Впрочем, хуроните са древно индианско племе). Французите нарекли селището форт Детройт, което сочи неговия военизиран характер. Впоследствие в резултат на военни действия фортът преминал към англичаните, които махнали от името му думата  “форт”. Така се появил Детройт. Интересното е, че на времето Детройт принадлежал на Канада, а веднъж изгорял напълно — но градът бил възстановен. По това време никой не можел дори да предположи, че в бъдеще Детройт ще стане автомобилната столица на Америка. Но ето нещо интересно: през 1763 година градът бил обсаден от индианското племе Понтиак. Познавате ли името? Сега има марка автомобили — Понтиак и най-вероятно името е свързано с индианското племе.

“Форд”, “Дженерал мотърс”, “Крайслер” – водещите автомобилостроителни компании на САЩ към 1950-е години направиха Детройт своя столица. Градът беше заобиколен от безкрайните корпуси на монтажни заводи, щамповъчни цехове, механични работилници, проектантски бюра и, като следствие, – от стотици общежития и евтини “мравуняци” – блокове с много апартаменти за  работниците. В центъра се разположиха небостъргачи с офиси, закусвални и ресторанти, кинотеатри и музеи, гари и стадиони. В елитните райони бяха изградени десетки разкошни вили за топ-мениджърите, полицейски участъци, противопожарни депа…


image 

В центъра на града, на кръстовището на двата главни булеварда – наречени на Едзел Форд и Уолтър Крайслер, – на гигантско рекламно табло на фирма за известните в цял свят автомобилни гуми стоеше брояч с метър и половина големи  цифри.

Цифрите се сменяха всяка минута, показвайки колко автомобила са произведени в САЩ до момента. Именно в САЩ, защото автомобилната  промишленост на Детройт – това е автомобилната промишленост на цяла Америка.

През 1970-е години настъпи криза. Рязко се увеличиха цените на бензина и купувачите започнаха да се отдръпват от класическите американски “сухопътни крайцери”, като насочиха предпочитанията си към евтините, икономични, а главното – надеждни японски автомобили. В Детройт кризата най-напред удари по неквалифицираните работници – монтажниците на конвейера. Последваха масови уволнения, прехвърлянето на цели семейства на мизерни помощи.

Онези, които можеха да си позволят да сменят местожителството, заминаха, другите останаха. През периода от 1970 до 2005 година населението на града намаля двойно – от 1,9 милиона на 880,7 хиляди души.

Към “другите”, както се досещаме, спадаше най-бедната, тъмнокожата част от населението. Те нямаше къде да отидат, оставаше едно – да оцеляват.


image

В резултат на “оцеляването” в града рязко се увеличи нивото на престъпността, което подтикна останалите бели към бързо бягство. Все още работещите магазини и банки започнаха да затварят.

Зданието на знаменития някога Мичигански театър, построен през 1926 година, се превърна в паркинг, заобикалящите го  небостъргачи придобиха мрачен вид, а през 1988-а прекрати работа централната гара на Детройт.
   

image


Независимо от явната разруха,  местното население още дълго време хранеше някакви надежди. Но на 1 юни 2009 година най-голямата в света автомобилна корпорация “Дженерал мотърс” официално обяви банкрут. Рухналият авто-гигант затвори 12 от 20 американски завода, над хиляда дилърски центрове и уволни 21 000 работници. Така че вече нищо няма да спаси Детройт и единственото, което остава да направят властите, е да събори този процъфтяващ някога град и да построи на негово място нещо по-перспективно.
Останалите в Детройт жители (82% са тъмнокожи) въведоха обичай: на празника Хелоуин да палят и разрушават напуснати сгради, което по никакъв начин не краси града. Бившата автомобилна столица на Америка много бързо започна да се превръща в гигантски бедняшки покрайнини.
Днес Детройт е най-криминогенния град в Америка.

image

Започвайки от 1940 година, съотношението между бялото и черното население в Детройт се променяше всяко десетилетие с около 10% в полза на последното. Това доведе до една от най-големите в историята на САЩ расови конфронтация. През 1967 година погромите и безредиците в Детройт, получили наименованието “Вълненията на 12-а улица”, продължиха  пет дни. Любопитното е, че причина за бунт стана решението на смета на града да забрани продажбата на алкохол след 17.00 часа, т.е. след завършване на смените в заводите. Черните пролетарии изразиха своя протест с мащабен вандализъм. Бяха разграбени и изгорени над 2000 сгради. Особено пострадаха офисите на компаниите, принадлежащи на бели. При това вандалите не се ограничиха с грабежи и опожарявания. Те обстрелваха пожарникарите, които се опитваха да се борят с пожарите. По време на безредиците бяха ранени 83 огнеборци. Потушаването на вълненията успя чак след въвеждането в града на армейски части. За 5 дни на анархия бяха убити 43 души, 467 бяха ранени. Безредиците нанесоха на града огромни щети. Но главното е, че те фактически ознаменуваха бъдещата победа на черните. След това белите разбраха, че е най-добре да се простят с Детройт.

 image

През ХХI век Детройт се превърна в стара порутена развалина. А по-точно – в най-разрушения и криминогенен град в САЩ. Частта на бялото население в него се намали на 10%. А всичко черно, изглежда, стана една голяма банда, довършваща този град. Огромните производствени комплекси и небостъргачи за напуснати и сега напомнят филм за живота на Земята след  ядрена война. Детройт все повече прилича на каменни джунгли, диви и слабо населени. Тревопасните в тези джунгли са бездомници, които завладяват напуснатите къщи, а хищниците са многобройните банди. Бездомниците, които са си харесали цеховете на разорилия се завод “Пакард”, написали на стената: “Трябва ни храна”. Но единствените, които се мотаят из тези джунгли, са бандитите, които търгуват тук само с крек и хероин, но не и с храна.

image

Любопитно е, че като правило, бедните гета са разположени в покрайнините на мегаполисите. В Детройт всичко е наопаки, в покрайнините още оцелява нормалният живот, там в собствени къщи са се настанили  сътрудници на още работещите предприетия, затова пък центърът на града е истински Харлем.

За бързото разрушаване на града много помага вандализмът, на който се подлагат изоставените от хората  предприятия и жилища. Именно в Детройт афроамериканците измислиха да отбелязват с опожаряване и разрушения “Нощта на Дявола”. След това да се громи всичко наред през нощта срещу празника Хелоуин стана при тях традиция, която подхванаха и други градове на САЩ.

Но по-страшно от вандализма е насилието, което цари в града. Масови грабежи, убийства и почти открита търговия с наркотици – това сега е ежедневната действителност в Детройт.


източник:  
 infobalkani

 Сега в Детройт, скоро и в други градове / и държави /...
 
image


image







Тагове:   Детройт,   фалит,   нср,


Гласувай:
25



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tit - с ядрено или химическо оръжие?:(
20.07.2013 19:20
Или ще ползват космически технологии?

Много интересен казус - решаването му ще е показателно!
цитирай
2. freeoldmen - Забеляза ли странният кръг на четвъртата снимка?
20.07.2013 19:28
Някои твърдят, че е портал към друго измерение...:)
цитирай
3. merlin68 - Понтиак, не е племе, а името на ин...
20.07.2013 21:11
Понтиак, не е племе, а името на индиански вожд, племето му се наричало - отава. Понтиак е командвал съюза от племена обсаждащи Детройт, и да на него е кръстена спортната марка коли - Понтиак.
цитирай
4. freeoldmen - Прав си, merlin68!
20.07.2013 22:24
Както винаги! :)
цитирай
5. tomcat2 - аз пък предлагам да се ликвидира ...
20.07.2013 23:38
аз пък предлагам да се ликвидира целият сащ направо!
цитирай
6. mt46 - Интересно!
21.07.2013 00:00
Няма град - няма проблем...
цитирай
7. freeoldmen - tomcat2, екстремен, както обикновено! :)
21.07.2013 00:46
Не им е лесно и в САЩ. Въпреки външният блясък, отдолу прозира ужасът...
Трябва да признаем усилията на обикновените хора от Щатите. Ако не бяха те, нямаше да знаем много неща. Последен пример- Сноуден.
цитирай
8. freeoldmen - mt46, но това не е обикновен град!
21.07.2013 00:59
Детройт беше символ на Америка, на огромните коли, на гордият възход на система, покорила света! А сега? Няколко цифри в компютър, определили, че в града вече не е изгодно да се произвежда, бастистват всичко! И го оставят на произвола на орките! Нищо друго не е важно, само да не паднат печалбите? Точно това отношение ще съсипе Големият бял баща от Вашингтон / вече не толкова бял /. :)
цитирай
9. mt46 - ?
21.07.2013 08:50
Ами американците нали са много умни, сочат се за пример, поучават целия свят, дават съвети за справяне с кризи?... :)
цитирай
10. estirbg - У нас го има в "мини" вариант, особено във Видинско и Монтанско
21.07.2013 09:30
цели села и махали са под царството на ромите.
Но няма да има време да се развие процесът в такива мащаби, просто защото краят на човечеството е съвсем близо. Затова съм "спокойна" - иначе не бих могла да преживея кошмара загорелите ни събратя да дерибействат над нас...
цитирай
11. freeoldmen - Поздрави, estirbg, ще ми се да имах твоята Вяра!
21.07.2013 10:36
Но съм продукт на соц. общество и не вярвам, че някой Бог ще дойде и ще оправи всичко...Ще трябва пак да ще оправяме сами.:)
цитирай
12. dedenze - При капитализма е така, това става и в България !
21.07.2013 13:24
Но не навсякъде по света, там където има планово стопанство и преобладаващо държавно участие(т.н. държавен каитализъм), това не може да се случи ! Всяка империя изградена на нехуманен принцип с подменени човешки добродетели, рано или късно е обречена на гибел, след Детройт идва ред и на други ....
цитирай
13. starotomagare - Последните снимки сякаш са снимани у нас
21.07.2013 13:33
Дали ще са черни ,цигани или някаква лумпенизирана тълпа потомци на дрогирани и пияни родители няма никакво значение .Резултата е все един и същ.Въпроса е в съотношението с нормалното продуктивно население подчиняващо се на някакви морални ценности и мислещо за бъдещето и за своето потомство.Нас също ни грози такава анархия погроми и насилие както и Европа защото съотношението продуктивно -паразитно население все повече се измества в полза на паразитното и то с бързи темпове.Трагедията у нас и в Европа се подсилва от инвазията на исляма и изповядващото го многобройно бедно и фанатизирана население готово да ни залее при първа възможност по призива на своите водачи.
цитирай
14. starotomagare - Последните снимки сякаш са снимани у нас
21.07.2013 13:34
Дали ще са черни ,цигани или някаква лумпенизирана тълпа потомци на дрогирани и пияни родители няма никакво значение .Резултата е все един и същ.Въпроса е в съотношението с нормалното продуктивно население подчиняващо се на някакви морални ценности и мислещо за бъдещето и за своето потомство.Нас също ни грози такава анархия погроми и насилие както и Европа защото съотношението продуктивно -паразитно население все повече се измества в полза на паразитното и то с бързи темпове.Трагедията у нас и в Европа се подсилва от инвазията на исляма и изповядващото го многобройно бедно и фанатизирана население готово да ни залее при първа възможност по призива на своите водачи.
цитирай
15. freeoldmen - Да,
21.07.2013 14:27
последните две снимки са от нашата тъжна действителност...Сътворихме си я под диктовката на тези, които докараха Детройт до това положение.
цитирай
16. vmir - Последните две снимки неслучайно приличат на нашенски.
21.07.2013 15:23
Все едно tomcat2 са искали да снимат.

Цитирам от нета: "В града има голяма българска общност.В Детройт през 1927 г. е създадена "Българска-христианска енория".Създава се църква "Света Троица",която по късно е преименувана на "Свети Климент Охридски".През 1966 г. в квартал Dearborn е създадена нова църква "Свети Климент Охридски",а през 1970 г. и църквата "Свети Павел".-"St.Paul Macedonian Bulgarian Orthodox Cathedral".В града съществува и българско училище.Основно българската общност е съставена от македонски българи,която споед някои оценки достига до 20 000.В града има организация-МПО-"Татковина"."
цитирай
17. vmir - 15. freeoldmen,
21.07.2013 15:39
freeoldmen написа:
последните две снимки са от нашата тъжна действителност...Сътворихме си я под диктовката на тези, които докараха Детройт до това положение.


По изчисления на американската автомобилостроителна индустрия, дейността на синдикатите оскъпява всяка кола средно с почти 3500 долара, и тази разлика е сериозна причина за пробива на азиатските коли в САЩ. Това е неизбежната цена на човешките права в индустрията. Без синдикати и социална защита, японците създадоха най-конкурентната автомобилна индустрия със скромност и ниски заплати. Китайците се налагат на пазара с умопомрачително ниски заплати в продължение на десетилетия. В САЩ има хиляди нови процъфтяващи градове, които приличат на райски градини, защото предприемачите развиват иновативни технологии и ангажират работна сила в разработването и производството на високотехнологични продукти, какъвто някога е бил и автомобилът. Само у нас лумпените си вярват, че ще продължават да получават високи заплати заради псувни и клевети по този и онзи. И вместо да бачкат, баят да се провалят другите, че да се намали разликата им с тях. Жалка история.
цитирай
18. narodovazpitatel - Taзи "новинка" беше прикрита от синедриона, но
21.07.2013 15:52
който се интересува я знаееше още, когато се случи. Преди повече от година и половина Детройт внесе документите в съда и обяви фалита. Но болшевишкият печат тиражира "новината" едва сега. Ето къде съм го написал преди една година: (коментар 287)

www.dnevnik.bg/sviat/2012/08/15/1888547_izrael_vijda_eventualna_voina_s_iran_kato_ednomesechen/

А "разформироването" си беше съвсем закономерно, и не се дължи на единствено на фалита на автомобилната индустрия. Преместването на заводите в...Китай и изнасянето на цялото оборудване с изключение на тухлите и арматурното желязо беше продиктувано и ускорено от факта, че Детройт е...един от двата главни офиса на Ал Кайда - или преведено от арабски "Базата". В този огромен, но по същество глух и удобен метрополитен град "автомобилна столица" бяха съсредоточени всички оперативни ръководители на ЦРУ, които ръководеха и координираха действията на тази еврейска синедрионска мрежа за събарянето и заменянето на неефективните марионетни режими в арабския свят. "Арабската пролет" е вече факт и преместиха офицерите, ръководещи ислямистките бригади на "Ал Кайда" на различните им разпределения в арабския свят (Северна Африка и Близкия Изток) като "консултанти" към посолства, "неправителствени хуманитарни организации", "центрове за изследване на демокрацията", "свободни мисии на журналисти без граница", "експерти по възстановяване на разрушена инфраструктура" и т.н.
Документалните следи като архиви и всичи информационни масиви за изнесени, а всякакви КОСВЕНИ СЛЕДИ в местната администрация на Детройт ще бъдат подложени на палежи от "тъмнокожата част на останалото в града население". И така всички улики за синедрионската мрежа за инфилтриране и удари в арабския свят ще бъдат ЗАЛИЧЕНИ ЗАВИНАГИ. Само в разсекретените и достъпни в интернет архиви на ЦРУ отпреди 25 години ще намерите справки за бащата на Ал Кайда - Збигнев Бжежински, който оформи тази ислямистка синедрионска мрежа. Но никой няма да прояви интерес, на това разчита и синедриона..

цитирай
19. анонимен - Потресен съм, макар да не обичам ...
21.07.2013 17:06
Потресен съм, макар да не обичам американците. Нашите градове също изглеждат доста тъжно напоследък. От старите заводи стърчат само развалини. Наистина тоя постинг е много ужасен.
цитирай
20. vmir - 19. kushe,
22.07.2013 00:30
kushel написа:
Потресен съм, макар да не обичам американците. Нашите градове също изглеждат доста тъжно напоследък. От старите заводи стърчат само развалини. Наистина тоя постинг е много ужасен.


На едно място нещата вървят надолу, на друго - нагоре. Американците бързо ликвидират всичко, което е изгубило дух и енергия, после го възраждат във вид, който да е заведен с възможности. Преди повече от 25 години, американците започнаха да изоставят високите администрапивни сгради, защото не съответстваха на модата за ръководят по хоризонтала. От тогава имат празни офиси за десетилетия напред и не им пука от това.
цитирай
21. vladov2007 - ЧАШИ КАФЕ С ИСКАНИЯ ОСТАВКА Е ПЛАТЕНО С ЧУЖДЕСТРАННИ ПАРИ
22.07.2013 09:49
ДЪРЖАВА, КОЯТО ВЪДВОРЯВА РЕД НАД СВЕТА, РАЗДАВА ПОМОЩИ, ЗА ДА НАЛАГА ПОЛИТИКИ Е ИЗОСТАВИЛА СВОЕТО НАСЕЛЕНИЕ- ЦЯЛ ГРАД, А ИМА ОЩЕ 70 МИЛИОНА БЕЗРАБИТНИ, НЕГРАМОТНИ ПРЕСТЪПНИЦИ...
ДЪРЖАВА, КОЯТО ИСКА В ДЕТРОИТ ДА ПРЕВЪРНЕ И БЪЛГАРИЯ И ПЛАНЪТ Е В ХОД. ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ОРЕШАРСКИ ЩЕ ПРОВАЛИ ТОЗИ ПЛАН, А ПРРОТЕСТИРАЩИТЕ... БОЖЕ ВРАЗУМИ ГИ- ИСКАТ ТОВА... НАЛИ НЕ ЗНАЯТ КАКВО ИСКАТ... СРЕЩУ ЧАША КАФЕ ПРОДАВАТ БЪЛГАРИЯ
цитирай
22. staler - според наукообразната чифутска ...
23.07.2013 16:50
според наукообразната чифутска неолиберална доктрина "пазарния"принцип на наи конкурентната цена в един глобален пазар ще ни води и вдъхновява в новото светло бъдеще.тоест--китаеца работи за центове,китаиския автомобил е машината на бъдещето и китаиските доходи са вашите бъдещи/в българия вече е факт/доходи.историята има и продължение което печатарите от уолстриит ви спестяват---тъи като доходите ви ще се сринат,за да има потребление,ще трябва да вземете на кредит от виртуалните пари на световното чифут-политбюро,които обаче ще се наложи да връщате сърсем реално--с труд,лишения,вие ,вашите деца и внуци.с други думи---какво толкова му е на детроит,важно е човек да свикне.
цитирай
23. evrazol - Значи в Детройт е победил социализма
24.07.2013 15:42
Всичко годно да създава продукт се е изнесло някъде другаде и са останали само производителните сили, пролетариата и равноправието. Ето какво са съумели да направят с изоставеното от капиталистите.

Имат прекрасна основа да си създадат планово стопанство, да си произведат автомобили и да процъвтяват без гнусните експлоататори. На тях обаче по им се удава пироманията. Абе точно както го е казал вожда и учителя - лумпенпролетариат. Всичките им възможности са концентрирани в стомашно чревния тракт. И естествено се озовават на изхода на социалната перисталтика :))

цитирай
24. starotomagare - 17. vmir ,не дейноста на синдикатите провалят промишленоста
26.07.2013 13:00
а грешките и застоя в мисленето при управлението на компаниите.Когато своевременно не отговориш на изискванията на пазара то твоята стока става не продаваема.За да си винаги на върха трябва да не задремваш на стари лаври нито да копираш сляпо това което правят другите(много разпространена болест на нашия бизнес)а да гледаш далеч напред и да работиш усилено за това бъдеще.Японските компании дълги години работиха усилено за това и го постигнаха.Не с безжалостна експлоатация а с внедряване на най-модерни и високопроизводителни технологии.Промишленоста на запад търпи големи загуби и от изнасяне на производствата в страни с евтин труд защото изостава технологично но за инвеститорите са най-важни печалбите а не просперитета на страните им .Вместо да инвестират в образованието и възпитанието на нациите си те търсят само евтин прост труд и за това държавите им вече заприличват на бунище от сганта която непрекъснато пристига защото я приемат.Трябват им прости и мързеливи избиратели които да висят на врата на работещото но бързо застаряващо и изчезващо коренно население.Тези държави ги очаква нещо по-страшно от гражданска война защото за такава трябват съразмерни сили и брой воюващи, а геноцид в който исляма ще е водещото начало.И накратко-производителноста на труда не се постига с жестока експлоатация и ниски заплати и следователно не е вина на работниците а на менъжерите и собствениците които зарада евтиния труд не внедряват нови технологии и дори и съвсем малки подобрения в организацията на работата.За да се повиши призводителноста на труда преди всичко трябва да се извоюват по-високи заплати и тогава работодателите ще са принудени да реорганизират производствата.Това ще доведе не както се опитват да ни внушат до по-висока безработица а до по-голямо призводство ,разширяване на съществуващите мощности и нови и различни стоки и нови работни места не само в производството но и в обслужващата сфера защото работниците ще имат пари за харчене .
цитирай
25. mt46 - http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2161156
31.07.2013 22:12
60 фалита от 1950 г.

- 60 градове, села и окръзи в САЩ са подавали молби в съдилища за обявяване в несъстоятелност от средата на 50-те години на ХХ век.

- Дългът на Детройт от поне $ 18 млрд. е над 4 пъти по-голям от досегашния рекорд - $ 4,2 млрд., заради който окръг Джеферсън, щата Алабама, с население 659 000 души обяви фалит през 2011 г. Кредиторите се лишиха от $ 1,2 млрд.

- През 2012 г. три калифорнийски града обявиха фалит: Стоктън - 292 хил. души и $ 1 млрд. дълг, Сан Бернардино - 213 000 население и $ 492 млн. дълг, Мамот лейкс - 8234 души и $ 43 млн. обезщетение за неизпълнен договор за строителство.

- Най-големият общински фалит за ХХ век бе на Ориндж каунти, Калифорния, с 2,4 млн. население. Дълговете на местните власти бяха $ 2 млрд.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: freeoldmen
Категория: Политика
Прочетен: 2680474
Постинги: 440
Коментари: 8039
Гласове: 12289
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031