Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2014 19:42 - ГУЛАГ: ДОКУМЕНТИ ПРОТИВ ЛЪЖИТЕ
Автор: freeoldmen Категория: Политика   
Прочетен: 3867 Коментари: 11 Гласове:
22


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Публикуваме статията на известния американски учен Марио Соуса. В нея той разобличава дейността на ЦРУ, МИ-5 и продажните западни, руски и български „историци” за т.нар. „умиране от глад” и „репресии” в Съюза на съветските социалистически републики през 30-те – 40-те години на 20 век.

Това е историята на Съветския съюз, история на милиони хора, които уж били репресирани или в резултат на гладуването през сталинско време били умрели в трудовите лагери. В света, в който живеем, едва ли някой не е чувал ужасните истории за смъртта и трудовите лагери на ГУЛАГ. Кой може да не е чувал за милионите умрели от глад и за милионите опозиционери, унищожени в Съветския съюз? В капиталистическите страни тези разкази се повтарят отново и отново в книги, вестници, по радиото и телевизията, във филми, а фантастичното число на милионите жертви на социализма през последните 50 години стремително расте.
Но откъде се взеха тези разкази и тези цифри? Кой стои зад всичко това? И следващия въпрос: кое в тези разкази е истина? Какво се е криело в архивите на Съветския съюз, отворени от Горбачов за исторически изследвания през 1989 г.? Авторите на митове винаги заявяваха, че всички тези разкази за милионите жертви в СССР по времето на Сталин ще се потвърдят, когато бъдат отворени архивите? И какво се случи, когато се отвориха архивите? Потвърдиха ли се тези разкази?

Спекулациите по повод на милионите жертви на съветския режим са част от мръсната пропагандна война против Съветския съюз и поради това обясненията и опроверженията никога не намираха място в капиталистическия печат. Те бяха игнорирани, като в същото време на специалистите, купени от капитала, се дава толкова място, колкото искат за разпространяване на техните измислици. И що за измислици бяха това! Общото между изявленията на Конкуест и на другите „изследователи” относно милионите измрели и тикнати в затворите беше, че те са резултат от лъжливи статистически и оценъчни методи при отсъствие на каквато и да е научна база. За милионите жертви са виновни само фалшификаторите. Конкуест, Солженицин, Медведев и други използват статистика, публикувана в Съветския съюз (например преброяване на населението), към което прибавят предполагаемия прираст на населението, без да се отчита ситуацията в страната. По този начин те си правят изводи колко трябва да е броят на населението към края на дадената година. Хората, които не достигат, са обявени за мъртви или хвърлени в затворите по вина на социализма. Методиката е проста и същевременно съвършено мошеническа. При това, този начин на „откриване” на такива важни политически събития никога не се прилага, когато стане въпрос за Запада – това вероятно ще предизвика протеста на професорите и историците против фалшификацията. Но тъй като става въпрос за Съветския съюз, то фалшификацията е приемлива. Една от причините за това, без съмнение, е, че интересите на кариерата за професорите и историците са много по-важни отколкото професионалната чест.
Какви са окончателните цифри на „изследователите”? Съгласно Конкуест (оценката е от 1961 г.), 6 млн. души са умрели от глад в началото на 30-те години. Това число той увеличи през 1986 г. до 14 млн.. Що се отнася до броя на въдворените в ГУЛАГ, по мнение на Конкуест е имало 4 млн. затворници през 1937 г., в навечерието на чистката в партията, армията и държавния апарат. След като започва чистката, в периода 1937-38 г. към тях са добавени още 7 млн. затворници, оформяйки сумата 12 млн., въдворени в трудовите лагери през 1939 г. И тези 12 млн. според Конкуест са били само политически затворници! В трудовите лагери имало и углавни, които по брой значително надхвърляли политическите. Изхождайки от тези разсъждения, в съветските трудови лагери е имало 25-30 млн. затворници. Пак според Конкуест 1 млн. от политическите затворници са умъртвени между 1937-39 г., а други 2 млн. умрели от глад.
Общата сума за 1937-39 г. била 9 млн., от които 3 млн. умрели в затворите. Тези цифри били незабавно подложени от Конкуест на „статистическа обработка”, което му позволило да направи извода, че между 1930 и 1953 г. болшевиките избили не по-малко от 12 млн. политически затворници. Прибавяйки тези данни към вече посоченото число на умрелите от глад през 30-те години, Конкуест стигнал до извода, че болшевиките са убили 26 млн. души. При една от последните си манипулации с числата Конкуест твърдеше, че през 1950 г. в Съветския съюз има 12 млн. политически затворници.
Статистическите методи на Александър Солженицин общо взето са същите, както при Конкуест, но прилагайки тези псевдонаучни методи към други изходни данни, той стига до още по-сериозни изводи. Солженицин се съгласи с оценката на Конкуест за 6 млн. умрели от глад през 1932-33 г., но що се отнася до чистката от 1936-39 г., той смята, че тогава са умирали най-малко по 1 млн. ежегодно. Солженицин направи извода, че от началото на колективизацията до смъртта на Сталин през 1953 г. комунистите унищожили 66 млн. души. Освен това той изкарва съветското правителство отговорно за смъртта на 44 млн. съветски хора, които, както той твърди, били избити през Втората световна война. Изводът на Солженицин е: „ 110 млн. руснаци са паднали като жертва на социализма”. Що се отнася до затворниците, Солженицин пише, че техният брой в трудовите лагери до 1953 г. е 25 млн.

Горбачов отваря архивите

Колекцията от фантастични цифри, представена дотук, е резултат на много добре заплатени фабрикации, които се появиха в буржоазния печат през 60-те години и винаги се представят за верни факти, получени с помощта на научни методи. Зад тези фалшификации стоят западните секретни служби, главно ЦРУ и МИ-5. Влиянието на средствата за масова информация върху общественото мнение е толкова голямо, че тези цифри дори и сега се приемат за верни от огромен брой хора на Запад. С течение на времето тази позорна ситуация само се влошава. През 1990 г. в самия Съветски съюз, където Солженицин и другите добре известни „изследователи”, като Андрей Сахаров и Рой Медведев, не можаха да намерят подкрепа за многочислените си фантазии, настъпиха съществени изменения. В новия „свободен” печат, появил се по времето на Горбачов, всеки враждебен на социализма деятел беше приветстван като прогресивен. Започна безпрецедентен по своята спекулативност растеж на броя на умрелите и затворниците. Сега всичко се смеси в една група от десетки милиони жертви на комунизма. Истерията на новия, свободен печат при Горбачов доведе до по-нататъшен ръст на лъжите на Конкуест и Солженицин. Точно в това време Горбачов отвори архивите на ЦК за исторически изследвания. Частично и заради това, че в архивите е възможно да се намерят факти, които биха могли да хвърлят светлина върху истината. Но главно заради това, че дивите спекулации около броя на унищожените и затворените, за които се говореше толкова време, биха могли да бъдат потвърдени в деня, когато се отворят архивите. И Конкуест, и Сахаров, и Медведев, и други искаха това да стане. Но когато се отвориха архивите и изследователските отчети, основани на оригиналните документи, се появиха в пресата, се случи нещо странно. Неочаквано и свободният горбачовски печат, и спекулиращите с репресиите изгубиха интерес към архивите.
Резултатите от изследванията, направени върху архивните данни на ЦК на КПСС от руските историци Земсков, Дугинин и Клевник, които започнаха да се появяват в научните списания от 1990 г., изцяло се премълчаваха. Отчетите, съдържащи резултатите от тези исторически изследвания, съвършено противоречат на заявеното в „свободната преса”, че числото на жертвите ще надмине очакванията. Тяхното съдържание така и си остана непубликувано. Отчетите си останаха напечатани в малкодостъпните научни списания, практически неизвестни за голямата част от обществото. Отчетите за резултатите от научните изследвания едва ли можеха да се конкурират с истерията в печата, така че лъжите на Конкуест и Солженицин продължават да получават подкрепа от много слоеве на населението на бившия СССР. На Запад отчетите на руските изследователи на системата за наказания при Сталин бяха също пренебрегнати и от печата, и от телевизията. Защо?

Какво показаха руските изследвания

Изследванията на съветската наказателна система са представени на почти 9000 страници. Автори на отчети има много, но широко известни между тях са руските историци В.Н.Земсков, А.Н.Дугин, О.В.Клевник. Техните материали започнаха да се публикуват през 1990 г., а през 1993 г. бяха почти завършени и публикувани изцяло. Отчетите станаха известни на Запада в резултат на сътрудничеството между изследователите от различни страни. Удаде ми се да се запозная с две работи: едната, появила се във френското списание „Листоар” от септември 1993 г., написана от Никола Верт, старши изследовател от френския научно-изследователски център CNRS, и работата, публикувана в САЩ – в списание „Америкън Хисторикъл Ривю” от Дж.Арчем Гети, професор по история в Калифорнийския университет Ривърсайд, в съавторство с Г.Т. Ритърспорн, учен от френския научно-изследователски център и руският изследовател В.Н.Земсков от Института за руска история ( отделение на Руската академия на науките – РАН). Днес се появиха и книги на тези изследователи.
Преди да продължа, за да се избегнат всякакви недоразумения, искам да поясня, че никой от учените, привлечени към тази работа, не е със социалистически възгледи. Напротив, техните възгледи са буржоазни и антикомунистически. Фактически много от тях са завършени реакционери. Това се казва, за да не си въобрази читателят, че ще бъдат представени изследвания на някой от „комунистическите заговорници”. Просто така се случи, че горепосочените изследователи разкриха лъжите на Конкуест и Солженицин, Медведев и сие, поставяйки професионалната си чест на първо място. Резултатите на руските изследователи дават отговор на огромното число въпроси за съветската наказателна система.

454 000 или 9 000 000

Вторият въпрос се отнася до съотношението между броя на политическите затворници и обикновените углавни престъпници. Този въпрос се отнася спрямо затворените в трудовите лагери, колониите ГУЛАГ и затворите (въпреки това, трябва да помним, че в трудовите колонии е имало и хора, само частично лишени от граждански права, т.нар. временно лишени от политически или граждански права). Представената долу таблица показва данни, публикувани в „Америкън хисторикъл ривю”, обхващаща период от 20 години, започващ от 1934 г., когато наказателната система е била подчинена на централното ръководство, до 1953 г., когато умира Сталин.


Брой на затворниците в СССР ( по данни на „The American Historical Review”)

Данни към 1 януари Трудови лагери ГУЛАГ Контра-революционери % на контра-революционерите Умрели % на умре-лите Освободени Избягали Трудови колонии Затвори Всичко затворени
1934 510307 135190 26,5 26295 5,2 147272 83490     510307
1935 725438 118256 16,3 28328 3,9 211035 67493 240259   965697
1936 839406 105849 12,6 20595 2,5 369544 58313 457088   1 296494
1937 820881 104826 12,8 25376 3,1 364437 58264 375488   1 196369
1938 996367 185324 18,6 90546 9,1 279966 32033 885203   1 881570
1939 1 317195 454432 34,5 50502 3,8 223622 12333 355243 35053 2 022976
1940 1 344408 444999 33,1 46665 3,5 316825 11813 315584 19026 1 850258
1941 1 500524 420293 28,7 100997 6,7 624276 10592 429205 48773 2 417468
1942 1 415596 407988 29,6 248877 18,0 509538 11822 360447 27799 2 054035
1943 983974 345397 35,6 166967 17,0 336135 6242 500208 23531 1 719495
1944 663594 268861 40,7 60948 9,2 152113 3586 516225 15521 1 335032
1945 715506 283351 41,2 43848 6,1 336750 2196 745171 27996 1 740646
1946 600897 333833 59,2 18154 3,0 115700 2642 956224 26150 1 818621
1947 808839 427653 54,3 35668 4,4 194886 3779 912794 30616 2 027796
1948 1 108057 416156 38,0 27605 2,5 261148 4261 1 091478 27585 2 475385
1949 1 216361 420696 34,9 15739 1,3 178449 2583 1 140324   2 356685
1950 1 416300 578912 22,7 14703 1,0 216210 2577 1 145051   2 561351
1951 1 533767 475976 31,0 15587 1,0 254269 2318 994379   2 528146
1952 1711202 480766 28,1 10604 0,6 329446 1253 793312   2 504514
1953 1727970 465256 26,9 5825 0,3 937352 785 740554   2 468524

 

От представената таблица произтичат определени изводи. Като начало, да сравним данните с тези, които дава Робърт Конкуест. Той твърди, че през 1939 г. в трудовите лагери имало 9 млн. политически затворници и че още 3 млн. умрели през 1937-39 г. Да не забравяме, че Конкуест говори само за политически затворници! Отделно от тях той разглежда обикновените углавни, които, съгласно неговите уверения, били значително повече от политическите. Съгласно казаното от Конкуест, през 1950 г. имало 12 млн. политически затворници! Запознати с реалните цифри, лесно можем да разберем, че Конкуест е мошеник. Нито една от неговите цифри не съответства на истината. През 1939 г. общият брой на затворените във всички лагери, колонии и затвори се доближавал до 2 млн. От тях 454 хил. били осъдени за политически престъпления. А не 9 млн., както пише Конкуест. Умрелите в трудовите лагери наброявали 160 хил., а не 3 млн., както твърди Конкуест. През 1950 г. имало 578 хил. политически затворници в трудовите лагери, а не 12 млн. А сега ще си позволя да напомня, че Робърт Конкуест и досега си остава един от водещите авторитети за противниците на комунизма. Сред реакционните псевдоинтелектуалци Р.Конуест е божество.
Що се отнася до цифрите, огласени от Солженицин – 60 млн., умрели в трудовите лагери – не е необходимо да ги коментираме. Абсурдността им е повече от очевидна. Трябва да имаш много голямо въображение, за да поддържаш подобно заблуждение.

Затворниците в САЩ са повече


Колко хора се намират в затворите на САЩ, най-богатата страна в света, с население 252 млн. души, потребяващи 60% от световните ресурси? Страна, която не я заплашва война и където няма дълбоки социални размествания, влияещи на икономическата й стабилност?
Едва ли може да се нарече новост разпространеното през август 1997 г. от информационната агенция “FLT-AP” съобщение, че броят на затворниците в САЩ през 1996 г. е бил 5.5 млн. души. Тази цифра означава повишение в сравнение с 1995 г. и показва, че броят на углавните в САЩ е 2.8% от възрастното население. Тези данни са абсолютно достъпни за всички, които имат отношение към северноамериканското правосъдно министерство. Броят на затворниците в САЩ сега е с 3 млн. повече, отколкото когато и да било в СССР! В затворите на Съветския съюз е имало максимум 2.4% затворници. В САЩ този показател е 2.8% и той расте. Съгласно справката на Министерството на правосъдието от 18 януари 1998 г. броят на затворниците в САЩ за 1997 г. се е увеличил с 96 100 души.
В съветските трудови лагери наистина режимът е бил жесток и труден за затворниците. Но какво да кажем тогава за сегашната ситуация в САЩ, където обикновено явление е насилието, наркотиците, проституцията, сексуалното робство (ежегодно в затворите на САЩ стават 290 хил. изнасилвания)? Никой не се чувства в безопасност в американските затвори! И то днес, в обществото на богатите, както никога преди!

Важен фактор – отсъствие на лекарства

Сега да разгледаме третият въпрос. Колко хора са умрели в трудовите лагери?
Броят им се колебае от година на година от 5.2% през 1934 г. до 0.3% през 1953 г. Смъртността в трудовите лагери беше свързана с общия недостатък на ресурси в обществото като цяло, в частност с недостига на лекарства, необходими за борба с епидемиите. Този проблем е стоял не само пред трудовите лагери, но и пред цялото общество, както и пред огромното болшинство от страните в света. Когато след Втората световна война бяха изобретени и влязоха в употреба антибиотиците, ситуацията се измени радикално. Фактически най-лоши бяха военните години, когато нацистките варвари създадоха крайно трудни жизнени условия за всички съветски граждани. През тези четири години повече от половин милион души са умрели в трудовите лагери – това е половината от общия брой смъртни случаи за целия разглеждан 20-годишен период. Да не забравяме, че през това време във войната са загинали 25 млн. от тези, които са били на свобода. През 1950 г., когато условията на живот в Съветския съюз се подобриха, а антибиотиците влязоха в практиката, броят на умрелите в затворите се снижи до 0.3 %.
  &nbs



Тагове:   лъжи,   пропаганда,   истини,


Гласувай:
25



1. mt46 - Мда...
24.10.2014 20:54
Вероятно е числата да са преувеличени... В идеологическата война лъжите са обичайно средство...
цитирай
2. freeoldmen - 1. mt46
24.10.2014 21:23
В днешно време заблудата на хората от официални медии взема небивали размери.
Всъщност на всички нива, ако погледнем в каква клоака се превърна напоследък блог.бг., и то от 3-4-ма клакьори...
цитирай
3. apostapostoloff - В Съветския Съюз
25.10.2014 07:22
никога не е имало лагери. На всичко отгоре съветските болни бяха най- здрави!
цитирай
4. aip55 - Фактите на
25.10.2014 08:40
лицемерие в угода на империализма са потресаващи, като съчинения.
Не може да се отрече, че и от двата лагера се е преувеличавало в името на пропагандата и машината за подтискане на масите. Заблудата играеше важна роля за да се угоди на управляващите на желязната завеса.
Ярък аргумент за това е и днешната действителност на нашите продажни медии, които дори отрекоха, че е имало турско робство, като го замениха с османско присъствие.
Моралът и патриотизма го закачиха на пирона, самозабравиха се и се разбесняха, като глутница в цикъл и се подложиха за оплождане на западните интереси.
цитирай
5. freeoldmen - 3. apostapostoloff
25.10.2014 11:26
Лесно и приятно е да риташ падналия.
Ако недай си боже другият колос рухне, ще видим оттам
колко по-здрави болни ще излязат...
цитирай
6. freeoldmen - 4. aip55
25.10.2014 11:31
Разбира се, че беше двустранно.
Но след "промените" вече нямаше какво да възпира имперските
стремежи и новите технологии позволяват обработка на
човека в плашещи размери...
цитирай
7. freeoldmen - Местният блогов боклук е пуснал контрапостинг.
25.10.2014 16:22
За два часа има над 250 "прочита".
Разбира се, не ми е влизал в блога с никой от никовете си,
като плужек се е промъкнал и прочел истината.
И го е заболяло.
Сега от първа с фалшиви одобрения и коментари, с модериран вход ще разгромява противника...
Ето, за такива "демократи" става въпрос.

цитирай
8. alexs - Вероятно е числата да са преувел...
25.10.2014 19:20
mt46 написа:
Вероятно е числата да са преувеличени... В идеологическата война лъжите са обичайно средство...

Естествено че е силно преувеличено....това вече не е идеологическа война а борба за налагане на интереси за контролиране на финасовите потоци и суровини като петрол газ борба за налагане на нов световен ред!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Здравей, Димитър!
25.10.2014 20:38
Най-големите антикомунисти са тези ,дето са се движили в свитите им , на високопоставените, например като този от коментар № 3 Той затова е и бил там, при Людмила Живкова, да се бори с комунизма, още оттогава! И го е правил професионално, така, че никой не е разбрал, даже си е мислел обратното Мълчали са всички като пукали, да не ги разконспирират Сега едва се откриват, какви са борци Вече тайно могат да водят и борба срещу тази форма, нова, на капитализъм1 Зер, утре.....!
Хвала на такива тайни борци. Затова успяваме!
Приятна вечер!
цитирай
10. freeoldmen - 8. alexs
25.10.2014 20:54
Така е, след внезапната си победа очаквахме, че световният хегемон ще покаже по- човечно лице, когато не е под заплаха...Не би, почва да става непоносимо.
Големият брат ряпа да яде...
цитирай
11. freeoldmen - 9. leonleonovpom2
25.10.2014 20:56
Да, този субект явно е с психически отклонения,
щом мисли, че никой не помни.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: freeoldmen
Категория: Политика
Прочетен: 2679530
Постинги: 440
Коментари: 8039
Гласове: 12289
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031