Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2014 20:59 - Бойният кмет на Лондон
Автор: freeoldmen Категория: Регионални   
Прочетен: 4561 Коментари: 24 Гласове:
30


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

image

Борис Джонсън е консерватор, кмет на Лондон.
Статията е публикувана във в. Дейли Телеграф.

Невероятно, помислих си, когато погледнах редицата с бутилки. Как можахме да изпием толкова? Напихме се с последната капка вино от касата, която моят приятел Джеръми Хънт ми изпрати след моята реч по повод неговото избиране. Това не беше някакво отлежало вино, приятели. Беше английско вино – гроздето е узряло под зефира на Шурей, нежно набрано от работник емигрант и превърнато във вкусно и плодово и златисто… и най-вече ставащо за пиене.

image

Когато погледнах отблясъците на празните шишета осъзнах защо е толкова пивко. Не беше само заради глинестата почва на Шурей, или уменията на търговците на вина. Имаше причина хората да го избират вместо други помпозни вина; и това е, че то просто е лесно за пиене. Бутилките имат капачки на винт, а не корк, така че няма нужда да се мотаете наоколо с някаква технология от 17 век.

image

Просто е – завърташ и пиеш. Мислех си за настъпването на винтовите капачки върху бутилките за вино – сега вече дори на шикозните френски вина – и затова какви тъпаци сме били. От години ни казват, че коркът е съществен елемент.  Десетилетия изглеждаше като богохулство да сложиш добро вино в бутилка с капачка. Виното трябва да диша през корка, казваха „експертите“, а ние всички патетично и снобско се съгласявахме. Сега е очевидно, че това са били празни приказки. Пълна алабалистка и суеверие.

image

Капачката на винт по никакъв начин не вреди на качеството – а дори помага на купона да върви с повече жизненост. Очите ни се отвориха за истината. Постоянно се случва, нали? Винаги са ни учили да вярваме в нещо като квази-религия, което се оказва тотална глупост. Точно както забраната за електронни устройства на борда на самолетите. Експертите от години ни разправят, че е жизнено важно да ги изключваме по време на излитане и кацане, или иначе контролните кули ще блокират заради лаптопите ни и самолетите ще падат от небето.
През всичките тези години персоналът идваше да ни казва със съжалителен тон, че трябва да се съобразяваме с разпоредбите, а ние му се подчинявахме. После изведнъж – мисля, че дори беше миналата седмица – се оказа, че всичко това е мит. Едно недоразумение. Може да изпратите един смс при излитане, а самолетът ще си остане във въздуха.

image

Експертите ни убеждават, че нещо е жизнено важно за нашата безопасност и сигурност, а се оказва, че говорят без да са специалисти по темата. Понякога се чудя дали ще се сблъскаме с подобен феномен, когато говорим за Европейския съюз. Подобно на старомодната коркова тапа или забраната на мобилните телефони в самолета, Европейският съюз е възприеман като задължителен. Повече от 50 години ни казват, че той е жизнено важна част от „архитектурата на сигурността“ на света.
Създаден е от идеалисти, в тежките времена след Втората световна война, за да „заключи“ Германия: да е сигурно, че никой германски лидер няма отново да се побърка; да спре Германия да обикаля континента като оръдие, тип свободен електрон. Е, погледнете днешна Германия. Страхува ли се някой от германския военен реваншизъм днес? Идеята е безумна. После ни казваха, че ЕС е жизнено важно като „защитник“ срещу Съветския съюз и комунистическата агресия.
Е, погледнете Русия днес. Основният спор сега е дали Украйна да е по-свързана с Брюксел или с Москва, а на никой в Западна Европа не му пука особено. Комунизмът е мъртъв. Заплахата изгърмя. Аргументът за защитника се показа като абсолютна димка.

image

В следващите няколко години трябва да поставим въпроса: какъв е СМИСЪЛЪТ на ЕС? Нямам предвид какви ужасяващи наказания ще понесе Британия ако реши да излезе. Всички знаем паникьорските приказки, които очакваме от подобни на Ник Клег (лидерът на либерал-демократите) – „милионите“ загубени работни места, изпаряващите се чужди инвестиции, гигантски плъхове мутанти с очи като цариградско грозде: казват ни, че такива работи могат да станат ако не успеем да въведем еврото. Искам да чуя позитивни аргументи ЗА ЕС.
Защо заедно предъвкваме тази нещастна маса от независими държави? Дали говорим за обединена сила в международните търговски преговори, когато земеделските субсидии на ЕС толкова царствено се изливат върху фермерите в развиващите се страни? Трябва ли да имаме обща външна политика, когато ЕС толкова абсурдно е разделена по всички въпроси – от Фолклендите до Либия? Трябва ли да се съгласим на общи стандарти за джаджите, когато това със сигурност може да се постигне без този апарат на наднационалното право?

image

Може би има някаква позитивна визия за бъдещето – просто все още не я чувам. Нека ви дам един последен пример за този феномен – отмирането на стария начин на мислене, на старите навици до момент, когато те се превръщат в суеверие. Докато пишех този текст, чух зад себе си непознато позвъняване. Дрън, дрън… и млъкна. Това беше домашният телефон! Не знам за вас, но в нашата къща старите линии минаха във виртуалното небитие.
Единствените хора, които звънят са от маркетинговите агенции; всички останали ползват мобилните телефони на човека, с който искат да говорят. Почвам да се чудя дали въобще има нужда от домашните телефони днес. Нуждаем ли се от фиксираните телефонни линии или може прекрасно и без тях?

image

Не съм сигурен, но в момента имам чувството, че ЕС е бакелитната телефонна слушалка на геополитиката на 21 век – вчерашният отговор на проблемите от завчера. Ако има положителни примери за тази подобна на пиле приготвено за печене федерация, трябва да започнем да ги чуваме сега.






Такива неща, приятели и съседи.
Колко по- ясно да ни го кажат?
Време е да спрем да мислим с наложени клишета,
а да помислим за собственото си спасение...



 


Тагове:   Союз,   нерушимий,


Гласувай:
31



1. germantiger - ...
01.02.2014 00:13
Клоун като образ на изображенията и семпъл като разсъждения за Евросъюза. Предполагам, че това е "роля" или "поза", другия вариант е да е глупак - съмнява ме - все пак е кмет и то лондонски?!
цитирай
2. freeoldmen - germantiger, семпли разсъждения на не случаен човек...
01.02.2014 00:27
" По бащина линия той е праправнук на турския журналист и министър от началото на XX век Али Кемал бей. Учил е в Итън и Оксфорд. Работил е като журналист във вестниците „Таймс“ и „Дейли Телеграф“ и като главен редактор за сп. "Спектейтър".
През студентските си години в Оксфорд е членувал в крайно затворения клуб "Бълингдън" заедно със сегашния лидер на консерваторите Дейвид Камерън."

Под негово ръководство се проведе перфектно Олимпиадата.
Не е лошо да се заслушваме в такива "клоуни", които са на място, където се прави истинската политика...
цитирай
3. batogo - !!!:))) Поздрав!
01.02.2014 06:54
Комунизма въобще не си е отишъл за съжаление, както си мисли лондонския кмет, а само се е маскирал зад олигархо-феодален монополизъм, като стар педофил, който се е маскирал като учител в начално училище... :)))
цитирай
4. kostadin - всеки си има гледна точка и тя е то...
01.02.2014 07:48
всеки си има гледна точка и тя е толкова по постоянна ,колкотому е по осигурен животеца.
За позитивни коментарии(,ако си нямаш собствено мнение се обърни най- вече към Соло мунчо Пас и то
цитирай
5. cell - Hi !
01.02.2014 08:54
Време е да спрем да мислим с наложени клишета

Само този призив да беше направил , freeoldmen ,си с няколко обиколки пред всички :-)))
Ти правиш повече ,обаче ,за виното /днес някъде е празника на лозарите ,по българска традиция / , за Лондонския кмет ,за ЕС ...
Страхотна хрумка ,много е оригинално ! Харесва ми да чета подобни постинги , които те карат вдигнеш поглед от в собствения си двор ! Да се сетим,че човешко достойнство е да следваме Божиите напътствия :” По средата на света съм те поставил, за да виждаш всичко в него. И ни небесен те направих, нито земен, нито смъртен, ни безсмъртен: сам на себе си, като свободен, достоен художник и ваятел, каквито искаш очертания да придадеш” /Пико делла Мирандола /

Благодаря ,за удоволствието, free men :-)))


цитирай
6. germantiger - ...
01.02.2014 10:23
batogo написа:
Комунизма въобще не си е отишъл за съжаление, както си мисли лондонския кмет, а само се е маскирал зад олигархо-феодален монополизъм, като стар педофил, който се е маскирал като учител в начално училище... :)))


Той не си мисли - внушава ни да мислим, че си е птишъл.

Вероятно прадядо му е персонажа "залегнал" в "Абатството Даунтън" - манафа, който се позабавлява с енгаристократката.

Фриймен - ВИНАГИ трябва да се замислям,когато уродите правщеи световната политика говорят вкл.глупости, в края на краищата ликвидират Европа не на шега, а ефективно!
цитирай
7. mt46 - Поздрав!...
01.02.2014 11:46
Не разбирам - тези, които мразят комунизма, защо не мразят глобализма? Та глобализмът е подобие на комунизма, негово продължение или "по-висша форма"... И още нещо - тези, които мразят Сталин, защо не мразят и Хитлер?...
цитирай
8. blondinkas4uk09 - Кметът на Лондон е сладурче, но няма да говоря за него сега, а за друго,
01.02.2014 13:02
защото го видях на колело и Улетех в друга посока... А посоката е, че ние, Freeoldmen, колкото и да мислим за собственото си спасение, нищо няма да измислим, защото нямаме капацитет - знаеш колко прости и егоистични хора са мнозинството от нас. Е, какво да измисли един човек, толкова първичен, че да иска всичко само за себе си - той не разбира какво значи общество. Ни Русия, ни ЕС, ни САЩ ще ни навредят повече от нас самите. Изчезваме... ами ще изчезваме, това ни е от Манталитета, повтарям от Манталитета. Да не би да дойде кметът на Лондон (или Путин, или Обама) да си направи фирма, да наеме 100 човека, да не им плаща заплати с месеци и те заради това да отидоха да берат портокали в Испания. Или да не би пак някой от тях да дойде да си направи ИТ фирма и да плащаше на програмистите по 600 лв. заплата, та програмистите отидоха в САЩ, за да получават по 20 000 $. Напротив, държавата наистина се крепи основно на чуждите инвеститори, които плащат заплати и осигуровки, а и жените, работещи в тях имат някаква сигурност и могат да си позволят да раждат и да излизат в майчинство... Също нито един от горните - Путин, Обама, не е нито некадърен лекар, нито ограничен учител в БГ - за да спъват съответно здравната и образователната системи)... И тук не става въпрос за политическа стратегия, защото тя колкото и правилна да е, основно ще се изразява в закони, наредби... А тук, кой спазва законите? Помни ли някой, че имаше закон за забрана на тютюнопушенето, например? ... Е такива eжедневни работи........ И я виж... Човекът кара колело... а комплексарите от Народното събрание знаеш, че карат мноооого скъпи автомобили и при това ги сменят на 2-3 години, разбра се и че субсидиите на партиите в БГ са по-високи от субсидиите на Партиите в Германия, разбра се, че държавната администрация в Холанидия е 2 пъти по-малка от нашата... и за Чий? са ни тези 240 идиота и откъде накъде ще ни стане по-зле, ако са само 80? Хайде, стига съм се палила... Благодаря за удоволствието, както вика Cell.
цитирай
9. hoho22hoho22 - Лондон и с този и с друг кмет
01.02.2014 14:09
се управлява по горе-долу един и същ начин. Има изградена работеща администрация за тази цел. Не е важен човекът най-отгоре, важна е системата!
цитирай
10. freeoldmen - batogo, комунизмът мимикрира, което показва колко истински е бил.
01.02.2014 15:38
Важното е, че вече не е заплаха за капиталистическият модел, което се оказа, че не е добре- оставен без противник, светът на капитала се изроди в неолиберализъм.
цитирай
11. freeoldmen - cell, радвам се, че ти хареса.
01.02.2014 15:42
Точно заради нуждата от нов поглед на нещата поставих тези снимки, показващи кмета в необичайни ситуации.
Поздрави!
цитирай
12. freeoldmen - mt46, здравей!
01.02.2014 15:48
Абсолютно съм съгласен.
Крайно време е като народ да се постараем да видим ясно нещата и да си изберем само такива, които ни носят добруване/ не печалба/.
Не е нужна омраза.
цитирай
13. freeoldmen - blondinkas4uk09, не ми се ще да обобщаваме по този начин.
01.02.2014 15:58
Във всяка страна има прости и егоистични хора, едва ли сме изродите на света.
Виждаме същите българи в добре уредени държави как работят, та се късат.
Въпреки установеното мнение, че всеки трябва да почне промяната от себе си, според мен няма да е никак лошо да уредим и държавата си...
Поздрави!
цитирай
14. freeoldmen - hoho22, не съм съгласен.
01.02.2014 16:04
Много е важно кой ще е на върха. Може би точно това ни трябва, уважаван лидер, който ще ни обедини към истинска промяна.
Надеждата ми е в младите хора, старите муцуни са за боклука...
цитирай
15. freeoldmen - kostadin, не можах да разбера съвсем.
01.02.2014 16:06
Всякакви мнения приемам!:-)
цитирай
16. blondinkas4uk09 - Съгласна съм, Freeoldmen,
01.02.2014 17:56
свестните българи работят та се късат в добре уредени държави. Те и тука щяха да работят, дори и повече, ако им плащаха същите заплати и ако изобщо им плащаха. Съгласи се, няма как едно, ама много умно дете, да кажем от Сливен, завършило Харвард (или дори хайде нещо по-скромно като Richmond University), да се върне да работи при някой местен феодал в Сливен. Просто ние имаме много малко работодатели, които са коректни, могат да имат цивилизовани взаимоотношения със служителите и имат нужда от знаещи, можещи и/или желаещи да работят хора. А да имаш добра работа/доходи означава много, да не кажа, че е основното, което определя къде ще живееш... затова съм се хванала точно за работата :)
цитирай
17. mileidi46 - Aми прав е човека. . ние за всичко се ...
02.02.2014 12:42
Aми прав е човека..ние за всичко се съгласяваме ,със всичко,което ,,някой" ни каже!!Просто защото мразим да мислим..
А само ако и се замислим ,и случайно вземем и да си отговорим-защо Те не приеха еврото,и защо също така -случайно не искат да влезнат в ЕВРОЗОНАТА!?!
защото са,,прости"!?!ли?!?
Ами я вижте ние с какво темпо процъфтяваме,откакто станахме ,,европейци"?!
А като приемем и еврото,като ,,свещена"валута?!
И защо трябва ,,някой" винаги да ни казва как трябва да живеем в собственият си дом?!набутват те в калта и ти обясняват ,че тя е полезна за...кожата!!:)))
Можем и тоя път да си векуваме в блатото..свикнали сме и имаме петвековен тренинг...
цитирай
18. freeoldmen - mileidi46, не трябва да се пропуска фактът, че бяхме подложени
02.02.2014 14:17
на огромен натиск, съчетан с вменяване на вина.
Но...минаха 25 години, смея да мисля, че новото поколение вече ще вземе нещата в свои ръце...
цитирай
19. kostadin - Има голяма разлика между иска ми ...
02.02.2014 15:50
Има голяма разлика между иска ми сиМога и ще го направя
Младите може да имат енергия ,но те започват да деградират,оставени сами на себе си.
Не интелигентните млади ще преобълнат света.Ще дойдат диви и неубуздани гладници по нашите земи
цитирай
20. freeoldmen - kostadin, то само с глад не става.
02.02.2014 16:07
Ще погпадуват, пък ще се хванат на работа...
С труда ще дойдат и ценностите.
цитирай
21. f873 - Брееий, ако зна'х за този поста мене ...
03.02.2014 00:14
Брееий, ако зна'х за този поста мене посветен,
то цедката ми тази нощ се би съ спряла.

;))

На здраве. Дзъннн.
цитирай
22. freeoldmen - f873, наздраве!
03.02.2014 00:38
Дзън-дзън!
цитирай
23. mileidi46 - Я, някой тук празнува!?!Да не сме излезнали от борда?!?
03.02.2014 10:18
тогава се влючвам и аз!!!
на здравеее!!
цитирай
24. freeoldmen - mileidi46, живи и здрави да сме!
03.02.2014 15:30
Кой ни мисли зло, на леля му у г-зо!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: freeoldmen
Категория: Политика
Прочетен: 2680399
Постинги: 440
Коментари: 8039
Гласове: 12289
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031