Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2014 16:50 - Религия и престъпления
Автор: freeoldmen Категория: Регионални   
Прочетен: 3918 Коментари: 20 Гласове:
17

Последна промяна: 16.08.2014 17:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image



22 предпоставки с които религията способства за престъпност
75%  от американците са християни
75% от затворниците са християни

10%  от американците са атеисти 
0,2%  от затворниците са атеисти 

Федерално бюро на затворите, 1997 г. 


В „Нова криминология” Макс Шлап и Едуард Смит говорят за това, че вече две поколения от хора, които се занимават с криминална статистика, са открили, че хората, които не се отнасят към нито една религиозна конфесия, съставляват 0,1 % от всички осъдени. 



1. В религиите често има понятие за ада, където съществуват вечни страдания в невъобразими мащаби. Тази идея се преподава на малки деца. За да приемат тези деца идеята, че някой от близките им хора ще горят вечно в ада, е нужно те да престанат да съчувстват на тези хора. Дори религиите, които учат, че ада е само за хора, които са извършили действително ужасни постъпки, пак е нужно да принудиш хората да изключат състраданието към другите хора. Един човек, особено дете, което се е научило да не е съпричастно към „вечните мъки на ада”, може да направи същото и в реалния свят. В действителност кратковременното страдание дори е нещо много по-лесно. 

2. Религиозните личности често усещат, че бог направлява техните действия. Тези усещания могат да дойдат по време на молитва, или под обичайното емоционално състояние, което позволява на тези хора да решават, че техните емоции и желания са санкционирани от бога. По този начин, когато у тях се появи желание да причинят ущърб, те преди всичко ще убедят себе си, че такива постъпки са оправдани, тъй като техните подбуди идват свише, от господа. 

3. Ако в обществото, или с някой човек, нещо не е наред от морална гледна точка, религиозния човек може да опише това като „неведоми са пътищата господни”. Това може да доведе до състояние в което човек не прави разлика между добро и зло, вярвайки, че всичко наоколо е част от великия план. 

4. Религиите често учат, че човек за да има свой морал, е необходимо да вярва в мотивираните понятия за ада и рая. По този начин в хората изчезва моралния стимул да се държат прилично без външна мотивация. 

5. Ако на хората се внушава, че ада и рая са необходими за съществуването на морални основи на обществото, то излиза, че няма логика в моралното поведение. Т.е. на земята нищо не може да се постигне чрез добри постъпки, и точно по същия наин няма да се забавят и последствията от лошите постъпки. 

6. Религиите често учат, че вярата в бога и молитвата са въпроси на морала. Така че престъпника може да мисли, че той ще изкуп своите грехове, ако усърдно се моли. 

7. Религиите често се опитват да установят доста спорни неща в качеството на морално неодобрени. Например, мастурбацията, хомосексуализма или богохулните мисли. Такива постановки пълнят разума на човека с един дълъг списък за това, какво може да се прави, и изразходват неговата морална сила на волята, която би могла да се използва за съпротивление на стремежа да се извърши престъпление. 

8. Когато на такива неща като мастурбация, хомосексуализъм или богохулни мисли се придаде значение на морално табу, религиозния човек може да стигне до идеята, че те етически са равностойни с други постъпки, като например грабеж или изнасилване. Те, виждайки, че света е пълен с мастурбация, хомосексуализъм и богохулства, могат да си помислят „какво толкова е още един грях сред толкова грехове в този свят?:

9. Понятието за ада учи хората за вечните страдания, в частност наказания, като място за тези, които са лоши хора или такива, които по някакъв начин са разгневили бога. Това може да създаде предпоставка да се причинят на хора страдания с цел „да си получиш заслуженото”. 

10. Религиите учат хората да вярват в много специфичен набор от духовни понятия, и да вярват, че тези понятия са „абсолютната истина”. От друга страна, те виждат около себе си и други хора, които не споделят техните възгледи, и често имат друга ценностна система. По този начин единствения способ за много религиозни личности да съхранят една такава абсолютна вяра в техните собствени убеждения и да се съпротивлява на потенциалните съблазни на другите системи от вярвания, е да отхвърлят всякаква съпричастност към другите хора, които виждат нещата не по техния начин, както и категорично да откажат да погледнат на света през очите на другите хора. Когато човек не гледа от позицията на другите ора, той преди всичко няма да изпитва съчувствие към тях, и следователно ще бъде способен да им причини вреда. 

11. Често на хората се говори, че религията „ще ги доведе до доброто”, и някои хора приемат това на вяра, мислейки, че това става автоматически. Те не осъзнават необходимост от проява на собствена воля и не се учат да работят над своите собствени емоции, а стоят с очакването, че с тях всичко се случва от само себе си, посредством възхвали или четене на свещени книги. 

12. Ако човек вече вярва, че на него му е съдено да се отправи в ада, и той сметне, че няма сили или способ да изкупи своите грехове, тогава може нищо да не го спре за извършването на всякакви действия, които му дойдат в главата. 

13. Понятието първороден грях усилва мисълта за това, че ние сме неспособни да противостоим на нашите престъпни подбуди.  

14. Религиите учат хората да следват църкви, проповедници, свети писания и прочие. Това може да създаде у хората вътрешен стремеж и желание другите да им говорят кое е добро, и кое е зло. Това ги прави много податливи на пропаганда или давление от страна на съмишленици.  

15. Хората се учат от това, което виждат. Те имитират другите около себе си, особено тези хора, които те смятат за по-добри от тях. Това се отнася и до персонажа на самия бог. Такава реакция често е напълно подсъзнателна. Когато те виждат колко страдания бог внася в този свят и какво ужасни неща той е правил в религиозните текстове, това може да създаде у тях подсъзнателно желание да извършат подобни действия. 

16. Когато хората се учат да се подчиняват на бога и напълно да му се доверяват, това може да доведе до възникването на усещане за безпомощност при вземане на самостоятелни решения. И по този начин да намали тяхната съпротива срещу престъпни подбуди. 

17. Ако на човек е нанесен ущърб поради нещастен случай или по случайност, това обикновено е по-малко травматично, отколкото ако друг човек преднамерено му причини вреда. Ако човек има труден живот, което се отнася за болшинството престъпници, в него има много голяма вероятност да бъде емоционално травмиран от ударите на съдбата, вярвайки, че това не се случва с него случайно, а е по желанието на господа. Допълните травми увеличават нестабилното състояние на такива личности. 

18. Понятието за зло често се използва по отношение на други личности. Лесно и удобно е да се вярва, че серийните убийци са силни и непобедими заради злото, внесено в тях от висши сили. Когато вие приемете идеята, че свръхестествено зло присъства на планетата, за вас е и много по-лесно да повярвате, например, че вашата жена, изневерила ви и разбила вашето сърце е въплъщение на злото. Това може да послужи за основа на оправдана мъст в такива хора. Когато ние вярваме, че хората са въплъщение на злото, това снижава нашата вяра в способността да повлияем на тези хора, т.е. ние вярваме, че лошите постъпки произхождат от всемогъщ свръхестествен източник. 

19. Понякога човек преживяващ емоции, които могат да го доведат до извършване на престъпление, ще поговори за това с някой, или ще се обърне към професионална помощ. Религиозният човек, е по-вероятно да се обърне към свещеното писание и да започне да обсъжда това с хора, които нямат никакви психологически навици за предотвратяване на престъпления. 

20. Съществуват числени логични аргументи да не се извърши престъпление или други опасни действия. Ако вие погледнете на дългосрочните последствия при човека от извършване на престъпление и ги анализирате, основавайки се на чиста, хладнокръвна, та дори и егоистична логика , то ще разберете, че извършването на болшинството престъпления нямат никакъв смисъл.  В нас може да възникне желание например да отмъстим на някой или да откраднем нещо, което ни е нужно. Религиозният човек е малко податлив на хладнокръвна логика, и по този начин той малко мисли за реалния свят и дългосрочните последствия от своите действия. 

21. Очевидно е, че в нашето общество насилието и престъпленията предизвикват интерес. Не е странно, че нашите филми са пълни с насилие, а негативните новини заемат повече ефирно време от неутралните. Причината за това е, че насилието ни интересува. Ако ние сме създадени по образ и подобие божие, то нима у бога няма същия този интерес и увлечение към насилието, както и у нас? Тук някой разбира се  може да твърди, че никой не мисли така. Но ако на това се погледне от чисто религиозна гледна точка – в това има смисъл. Ако дори и един от хиляди религиозни хора усеща това така, последствията за обществото могат да бъдат съкрушителни. 

22. Когато хората учат, че задгробния живот е вечен и много по-важен отколкото земното царство, или че нашия свят няма смисъл без задгробно съществуване, това обезценява света и хората в него. Това позволява на престъпника да намери оправдание за своите действия. Ако той сравнява всичко с вечността, ще му е много лесно да твърди, че обичайното престъпление е просто незначително. 


Послесов: На мен тази статия ми хареса. Ако се замислим, то ще проумеем как религията винаги е била задържащ фактор. Заповеди, религиозни догми, морал – всичко това е за задържане на масите. Идеята за задгробния живот, вярата в идеала, е длъжна да бъде подкрепяна с добри постъпки заради вечното бъдеще. Освен това много хора извращават тази идея с негативни за обществото последствия. Ако на мястото на християнството беше друга религия, с други догми, и нея хората биха извратили и преиначили. Във всеки един случай – панацея няма. 

В статията също така е отбелязано, че атеистите, притежавайки независимо рационално мислене, значително по-малко са склонни да извършват престъпления. Относно това, че вярата учи хората да разчитат на бога, а не на себе си, не мога да се съглася. Объркани са местата на причина и следствие. Човек се обръща към вярата след като вече не може да разчита изключително само на себе си. И отговорността се прехвърля на божествен промисъл поради изначалната ни неспособност да отговаряме за собствените си постъпки. Ако човек не е от християнския морален арсенал, той ще намери друго средство за самооправдание. 

В този материал се разглеждат моменти, когато религията пряко или косвено съдейства за извършване на престъпление. Тук не са упоменати прецедентите на чисто религиозни престъпления от които могат да те побият студени тръпки. Също е жалко, че в статията става дума само за християнството. При будистите например, нещата биха стоели по различен начин. 


АТЕИСТ



Гласувай:
19



1. mt46 - Религиите са
16.08.2014 22:40
един от начините за манипулиране на хората, на народите... Според мен Бог е навсякъде и човек няма нужда от посредници, за да общува с него...
цитирай
2. freeoldmen - 1. mt46
16.08.2014 22:52
Не знам дали има Бог, но има нещо много сбъркано в цялата тази религиозна безсмислица...
цитирай
3. metlichina - Бог има и наистина е навсякъде...
16.08.2014 23:02
не съм сигурна обаче в наместниците му на земята... прав а Марин,
няма нужда от посредници, за да се общува с Бог...
цитирай
4. freeoldmen - 3. metlichina
17.08.2014 01:05
Вашето деликатно поетично светоусещане ми е донесло повече наслада, отколкото размислите ми за Бог...:-)
Та ако идеята за бог ви прави по- чувствителна и силна, нямам нищо против.
Що се отнася за мен, обичам да вярвам, че боговете сме си ние- зверове, със сила и подлост победили други страшни хищници и станали господари на света само и само за да се бием и помежду си, и в тази кървава мерзост все пак сме успели да създадем в себе си божествени качества, като любов, състрадание, обич...
цитирай
5. dedenze - Религиите вече не са това което са били!
17.08.2014 10:49
Едно е личната вяра, друго е институцията която си присвоява защитата и израза на вярата. Ботев точно го е определил! Иституциите са организации за печелене на пари, без касови апарати и данъци, обикновено обслужват управляващи и богати. Ниският интелект и необразованост са най- благодатната почва за т.н. организирана религия, това веднага се познава, защото "религиозният" реално не познава същността на религията която изповядва, не познава нейната история и разлика от други религии. В българската православна църква, до избухване на демокрацията нямаше индулгенции, днес си имаме над 10 архонта, купили опрощение на грехове с пари! Десетте божи заповеди ги има почти във всички религии и базата им е една и съща ! Будизма става религия против волята на създателя си, който категорично казва на учениците си, да не го превръщат в божество след смъртта му, но пусти пари....
Реално религията запълва духовната необходимост от общуване и състрадание, което капитала не желае да развива,където науката отсъствува, защото там печалби няма! Това е и причината за огромното изоставане на човечеството в духовната сфера, за деградацията и връщане към животинските, хищнически инстинкти и общуване!
цитирай
6. freeoldmen - 5. dedenze
17.08.2014 12:55
Така е, манипулациите с желанието на хората да живеят в по- добър свят се извършва успешно хиляди години от религиозните водачи.
За отбелязване е, че когато християнството става водеща религия, за Европа идат тъмните векове.
Необходими са векове, та искрата на разума отново да върне достойнството на хората...
цитирай
7. coacoa11 - Статията е необективна и много п...
17.08.2014 16:20
Статията е необективна и много пристрастна. В мюсюлманските страни сигурно повече от 75% от затворниците са мюсюлмани...
Християнството ни е помогнало да оцелеем 5 века. Не бива с лека ръка да отхвърляме вярата на предците си - особено в днешно време, когато отвсякъде ни залива боза от източни учения, които изместват ценностите и стойностните неща в живота.
цитирай
8. freeoldmen - 7. coacoa11
17.08.2014 16:34
Да, но:
75% от американците са християни
75% от затворниците са християни

10% от американците са атеисти
0,2% от затворниците са атеисти

Това е. Всичко друго са приказки.
цитирай
9. coacoa11 - Така пише в тази статия. Проверил ли ...
17.08.2014 17:15
Така пише в тази статия. Проверил ли си наистина ли е така или приемаш всичко на доверие? Има данни, че броят на нерелигиозните в САЩ нараства ивече е над 20%. Една трета от младото поколение се определят като нерелигиозни. А нерелигиозните американци подкрепят абортите и гей-браковете в по-голяма степен, отколкото американското общество като цяло. Показателен резултат, нали?
цитирай
10. freeoldmen - 9. coacoa11
17.08.2014 18:14
Статистиката е от 1997-ма.
Оттогава до сега:
"2 239 751 души в момента са в затворите на САЩ.
Населението на САЩ е 5% от световното, но затворниците на САЩ са 25% от всички в света"

Това само за сведение. Темпът на нарастване на пандизчиите в САЩ си нараства в уверени темпове, като по никакъв начин не може да се сравнява с данните от ужасният Гулаг, да речем. В смисъл далеч напред са новите ни съюзници...

Въпреки растежа, съставът на задържаните си остава същият- хора от низините и гетата, предимно черни и латиноси- т.е. същата клета гмеж, която пълни черквите и катедралите на страната пълни и затворите.

Дори и да има промяна, например от 0.2 да е станал 0.3%, ще те задоволи ли?
Фактът остава...
цитирай
11. freeoldmen - 9. coacoa11
17.08.2014 18:20
Забравих абортите и педалите.
Гмежта е срещу тях не защото го смята за грешно, а защото чернокапците казват така.
Ако случайно Бог се обади от амвона и обяви, че е станало недоразумение и гейовете и убийците на плодове са негови хора, същата тълпа ще ги приветства.
Да им е-а прехваления религиозен морал...
цитирай
12. coacoa11 - Отвори ни се приказката :) Няма да ...
17.08.2014 23:16
Отвори ни се приказката :)
Няма да спорим за процентите - важна е не толкова статистиката, колкото интерпретацията й. Не считам, че религиозните убеждения или липсата им правят човека по-умен, интелигентен или склонен към престъпления. Извършването на престъпление често е резултат на сериозно психическо разстройство или характеропатия и няма директна връзка с религиозните убеждения. Тук изключвам разбира се убийствата, извършени от радикални ислямисти.
Интересен също е фактът, че много от атеистите-престъпници често "откриват" бога, когато вече са в затвора и едва тогава стават религиозни.

Атеистите са още по-малко сред затворниците в САЩ, около 0,07%. Но също с такъв, че и даже десетина пъти по-нисък процент са религиозни групи като кришнарите, бахайците, сикхите... Значи ли това, че трябва да ставаме атеисти, Свидетели на Йехова, мормони или растафарианци, защото те не били добре представени в затворите :)

Всяко стадо си има черни овце. Ето списък на 10 известни личности - атеисти, които носят лоша слава на атеизма:
http://listverse.com/2010/06/05/10-people-who-give-atheism-a-bad-name/
Сред тях е например чудовището от Милуоки - серийният убиец Джефри Дамър...

Продължавам да се отнасям критично към статията в поста ти. Просто поредният опит за промиване на съзнанието, за подкопаване на вярата, целящ впоследствие да привлече хората не към атеизъм, а към друга религия...

цитирай
13. freeoldmen - Хубаво си говориме, да ти задам едно въпросче:
18.08.2014 00:11
Ти кога стана вярваща, преди или след промените?
Шегичка:)

Но извън шегичката религиите са преди всичко лицемерие, като изключим хептем нищите духом, дето вярват безкритично на всичко, което им се каже.
И в момента имаме техен представител на първа, ощастливил съм го с коментар.

Статията, дали я приемаш или не, е само още един бегъл тъмен щрих върху зловещо почерненото лице на религиозните безумци.

Каква поредица съм подготвил, ако знаеш...ама ще я пусна наесен, че сега само десетина човека се подмятаме из блога, тогава ще станем поне петнайсе...

Тц,тц,тц, значи преподобният Джим Джоунс и той бил атеист...Хитро, така да се преструва, дяволът му ...
цитирай
14. coacoa11 - Дали съм вярваща и кога съм станала ...
18.08.2014 07:55
Дали съм вярваща и кога съм станала няма значение. Намесваш лични детайли, които нямат нищо общо с предмета на разговора. Нали говорим по принцип?
А принципът е, че психопати има, убийци има, ненормални хора има. Някои от тях се самоопределят като религиозни, други - не. Някои чуват гласове, говорят с извънземни или с второто си аз. Т.е. преподобни или не, атеисти или не, остават си убийци. Има само едно изключение, което прави статията донякъде вярна - религиозните фанатици, които убиват заради Аллах.
Кръстила ме е баба ми, преди прехода и естествено тайно от родителите ми. Не съм фанатично религиозна, но няма да кърша хатъра на баба ми сега и да отричам църквата :) Искам да кажа, че не ходя на изповед, нито постя, но празнувам по Коледа и по Великден, както повечето хора в България. И като вляза в църква се усещам на свещено място, където мога да премисля важни в живота неща, без да говоря с отчето. Познавам обаче дълбоко религиозно християнско семейство и трябва да ти кажа, че е най-добрият пример за семейство и за житейско щастие, който мога да дам. Душите им сякаш остават защитени от шлаката и пороците на съвремието, както и от агресивното им налагане навсякъде - и в реалното, и във виртуалното пространство.

Щом ще правиш пропаганда наесен - няма смисъл да си губя времето и да продължавам повече :)
цитирай
15. lightsaber123 - Е чакай пък сега и ти
19.08.2014 12:53
Много двузначно - ако не са християни - атеисти ще бъдат... ами другите религии и учения... От тези двете, които си дал - види се атеистите са по праведни от християните. Аз например не съм атеист - но в никакъв случай не се определям като християнин, юдаист или мюсюлманин или каквато и друга религия да има по света... имам си моя собствена :-)

Но като цяло будизмът ми е най-близък :-)
цитирай
16. freeoldmen - 15. lightsaber123
19.08.2014 22:16
Кво беше будизма, май пропагандираше нещо като постоянно омайване с леки наркотици, старателно избягване на всякаква работа, безразборен секс и очакване всичко това да ни донесе прозрение- какво пък, ще взема и аз да рискувам и да я прегърна тази религия...:-)
цитирай
17. minevv - do freeoldmen
20.08.2014 13:34
бъркаш= това е растафарианството ;-)))

религията-и в най-мекия и вариант е само още един лост за управление на обществото....
цитирай
18. freeoldmen - 17. minevv
20.08.2014 15:08
Хубаво, но защо се в нашите земи се падат по-тежките лостове, тая работа с растафарианството все повече почва да ми допада...:-)
цитирай
19. анонимен - Всички религии са глупости на тъ...
23.08.2014 22:23
Всички религии са глупости на търкалета, обаче християнската е най-тъпата от всички. Тя е направо парадокс.
цитирай
20. freeoldmen - 19. kushel
24.08.2014 00:21
Какъв парадокс, бе Куш, с нейна помощ европейските народи са държани в гнусен мрак над 1 500 години, а освен това и нещастниците от Новите земи.
Ако не е било любимото ни християнство, потъпкващо всяка рационална мисъл, сега щяхме ние да сме богове и да творим чудеса...но тази пиявица още замайва умовете.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: freeoldmen
Категория: Политика
Прочетен: 2680305
Постинги: 440
Коментари: 8039
Гласове: 12289
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031