Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2014 13:25 - Четете и плачете, клети българи...
Автор: freeoldmen Категория: Технологии   
Прочетен: 4654 Коментари: 23 Гласове:
28

Последна промяна: 02.12.2014 23:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 И пак си помислете,
избрахме ли верният път...


image
Боливия се променя

четвъртък 6ти ноември 2014, от Игнасио Рамоне

ПЪТНИК, който се връща в Боливия след няколко години отсъствие и ходи бавно по стръмните улици на Ла Пас – град, увиснал над главоломни дерета на почти 4 хиляди метра височина, веднага е грабнат от промените. Вече ги няма просяците, нито амбулантните търговци, които сновяха по тротоарите. Личи си, че хората имат работа, че са по-добре облечени, че са в по-добро здраве. Столицата изглежда по-подредена, по-чиста, по-озеленена и има повече градини. Прави впечатление нарасналото строителство. Издигат се десетки нови, лъскави здания, умножили са се търговските центрове, един от тях има 18 киносалона, най-много в цяла Южна Америка. Но най-зрелищни са новите градски лифтове с технологии от бъдещето. Те кръстосват небето над града със своите разноцветни кабини, елегантни и ефирни като сапунени балони. Тихи и чисти, не замърсяват околната среда. Двата лифта, вече в движение, са червен и жълт. Третият, зелен, ще бъде пуснат през близките седмици. Така ще се създаде взаимносвързана градска транспортна мрежа от 11 км, най-дългата в света, която ще спестява два часа дневно на десетки хиляди жители на Ла Пас.

image

„Боливия се променя. Ево изпълнява обещанията си“, гласят някои улични плакати. И всеки го вижда със собствените си очи. Страната наистина се е променила. Много различна отпреди едно десетилетие, когато се считаше, че е най-бедната в Латинска Америка след Хаити. Повечето управници на Боливия, корумпирани и авторитарни, в миналото само молеха за заеми международните финансови органи, богатите западни държави и световните благотворителни организации. В същото време големите чужди компании ограбваха природните богатства и плащаха на държавата мизерни суми като по времето на колониализма.

Сравнително слабо населена (около 10 милиона жители) Боливия се разпростира на повече от един милион квадратни километра (близо десет пъти по-голяма от България – бел.прев.). Недрата ѝ са пълни с богатства: злато, калай, желязо, мед, цинк, волфрам, манган... Местността Салар де Уюни притежава най-големите резерви на калий и литий в света. Литият се смята за елемент на бъдещето. Засега Боливия получава най-много доходи от експлоатацията на горива. Тя притежава вторите по големина залежи от газ в Южна Америка и произвежда около 16 милиона барела нефт годишно.

Икономическият растеж на Боливия през последните 9 години, при управлението на Ево Моралес, е неимоверен – средно по 5% годишно. През 2013 г. БВП е нараснал с 6,8%, а през 2014 и 2015 г., според предвижданията на МВФ, ще се увеличи с повече от 5% и ще бъде най-високият в Латинска Америка. И при това с една ограничена и контролирана инфлация от 6%.

Жизненото равнище се е повишило два пъти. Обществените разходи въпреки мащабните социални програми също са под контрол, фискалните приходи са положителни – 2,6% излишък през 2014 г. И макар че износът главно на горива и полезни изкопаеми играе важна роля в това икономическо благоденствие, увеличението с 5,4% на вътрешното потребление е главният двигател на растежа. И още един невиждан в Боливия успех на министъра на икономиката Луис Арсе – валутните резерви на страната достигнаха 47% от БВП. За пръв път Боливия е начело в Латинска Америка по този показател, далеч пред Бразилия, Мексико или Аржентина. Ево Моралес посочи, че от страна с дълг, заложен в системата ѝ, Боливия вече може да отпуска заеми и четири страни от региона са се обърнали към правителството с искане за кредити...

В една страна, където повече от половината население е от индиански произход, Ево Моралес е първият през последните пет века индианец, който стана президент.


image


Щом беше облечен във власт, този различен президент отхвърли неолибералния модел и го смени с нов „социално-икономически, комунитарен, производителен модел“. От май 2006 г. започна да национализира стратегическите сектори – горива, полезни изкопаеми, електричество, природни богатства, като гори, вода и т.н., които произвеждат излишъци. Инвестира част от тях в секторите, създаващи работни места, като индустрията, промишлеността, занаятчийството, транспорта, земеделието, жилищата, търговията и т.н. Друга част вложи в премахването на бедността чрез социалната си политика за образование и здравеопазване, повишение на заплатите на държавните чиновници, стимули за привличане на работа на отхвърлените – „боновете Хасинто“
, „рентата достойнство“, „боновете Хуана Асурдуи“ и политиката на субсидии.

Резултатите на този модел се изразяват не само с числата, изложени по-горе, но и с нещо съвсем явно – повече от един милион боливийци, или 10% от населението, излязоха от бедността. Държавният дълг, който представляваше 80% от БВП, спадна на 35%. Безработицата достига едва 3,2% – най-ниската в Латинска Америка, и това кара хиляди боливийски емигранти в Испания, Аржентина и Чили да се завръщат, привлечени от лекотата, с която намират работа и значителното повишение на жизнения стандарт.

Освен това Ево Моралес се е заел да изгради една истинска държава на мястото на почти виртуалната, която съществуваше доскоро. Трябва да признаем, че обширната и начупена боливийска география – високите Анди (една трета от територията), тропикът и тропическите гори на Амазонка (две трети) и 36 етноса с различни езици – не допринася за интеграцията и обединението. Но президентът Моралес е решен да осъществи това, което не се направи за два века независимост, и да приключи с разчленението на страната. Първо, като провъзгласи една нова конституция, приета на референдум, която установи за пръв път „многонационалната държава“ и призна правата на различните нации, съжителстващи на боливийска територия. И второ, като лансира големи обществени обекти – пътища, мостове, тунели и т.н., за да свърже отдалечени области, така че жителите им да се чувстват част от една обща държава. Това никога не е правено. Ето защо имаше сепаратизъм и много опити за разделяне на Боливия.

Днес всички тези успехи карат боливийците да се чувстват, може би за първи път, горди от самите себе си. Заради автентичната си култура и местните си езици. Заради валутата си, която всеки ден повишава стойността си спрямо долара. Горди затова, че имат най-бързото икономическо развитие и най-големите валутни резерви в Латинска Америка. Горди от своите технологични постижения, като мрежата от лифтове последно поколение, спътника „Тупак Катари“, държавната телевизия „Боливия ТВ“. На 12 октомври, в деня на президентските избори, този канал, ръководен от Густаво Портокареро, показа технологичното си съвършенство, свързвайки на живо и непрекъснато в продължение на 24 часа специалните си пратеници в 40 града по света – в Япония, Китай, Русия, Индия, Иран, Египет, Испания и т.н., където съотечествениците им в чужбина гласуваха за пръв път. Технически и човешки подвиг, който малко телевизионни канали в света могат да осъществят.

Тези икономически, социални и технологични постижения обясняват донякъде убедителната изборна победа на Ево Моралес и партията му „Движение към социализъм“. Емблема на борбата на индианските и местните народи в цял свят, Ево Моралес успя с тази нова победа да преодолее много предразсъдъци. Показа, че упражняването на властта не изхабява и че след 9 години на власт, ако се управлява добре, могат да се спечелят изборите. Доказа, че противно на твърденията на расистите и колониалистите, индианците могат да управляват и са най-добрите управници, откакто съществува Боливия. Доказа, че без корупция, с честност и ефикасност, Държавата може да бъде прекрасен администратор, а не постоянна катастрофа, както претендират неолибералите. И накрая доказа, че левицата на власт може да бъде ефикасна, да провежда политика на преразпределение на благата и да включва в живота отхвърлените и забравените, без да поставя под въпрос стабилността на икономиката.

За тази голяма изборна победа има също политически причини. Ево Моралес успя да разгроми идеологически главните си противници в лоното на предприемаческата каста в провинция Санта Крус, основен икономически двигател на страната. Тази група консерватори, която опита всичко срещу президента, от откъсване на провинцията до държавен преврат, накрая се предаде и се присъедини към президентския проект, като призна, че страната върви по пътя на развитието.

Победата в изборите наистина беше важна. Вицепрезидентът Алваро Гарсия Линера я обясни по следния начин: „Успяхме да интегрираме източната част на Боливия и да обединим страната, защото победихме политически и идеологически едно крайно консервативно ядро от фашизирани предприемачи расисти, които конспирираха и подготвяха държавен преврат. Те докараха въоръжени хора, за да откъснат източните части. Освен това през 9-те години на власт показахме на средната градска класа и на народните маси в Санта Крус, които бяха изпълнени с недоверие към нас, че подобряваме живота им, че уважаваме направеното в Санта Крус и нейните особености. Разбира се, ние сме едно социалистическо правителство, ръководено от индианци. Но искаме да подобрим живота на всички. Опълчихме се срещу чуждите петролни и електрически компании и ги ударихме, за да укрепим държавата с освободените ресурси и да помогнем на най-бедните, но без да накърняваме това, което притежават средните класи и предприемаческият сектор. Така събрахме правителството и Санта Крус. Не променихме държанието си, продължаваме да говорим и да правим това, което правихме през тези девет години. Те промениха държанието си спрямо нас. Оттам започна този нов етап на боливийския революционен процес – териториалното обединение и нашето идеологическо и политическо превъзходство. Те започват да разбират, че не сме им неприятели, че ако се заемат с икономиката, без да правят политика, ще е добре за тях. Но ако като корпорации се опитват да окупират структурите на държавата и искат да смесят политиката с икономиката, ще стане зле за тях.

Същото е с военните, които не трябва да упражняват социален и политически контрол, понеже контролират оръжията.“

В кабинета си в „Изгорелия дворец“, главният секретар на президентството Хуан Рамон Кинтана ми обясни същото с един лозунг: „Да разгромиш и да интегрираш“. „Не става въпрос да победиш противника и после да го изоставиш на съдбата му, с риск да започне – с чувство на унижение и злост на победен – да конспирира за нови опити за преврат. След като сме го победили, трябва да го привлечем, да му дадем възможност да участва в националния проект, където има място за всички, при условие че приемат и се подчиняват на политическото ръководство, произтекло от урните, т.е. Ево и Движението към социализъм.

А сега? Какво да правим с тази толкова убедителна победа? – продължи спокойно Хуан Рамон Кинтана.
– Искаме да изкореним напълно крайната бедност, да осигурим за всички здраве, образование и достъп до основните услуги, да развием науката, технологията и знанието, да установим отговорна икономическа администрация, прозрачно публично управление, да разнообразим производството, да индустриализираме, да постигнем самоосигуряването си с храни, да уважаваме Майката Земя, да напреднем още в латиноамериканската интеграция, заедно с приятелите ни от Юга да укрепим МЕRCOSUR и да постигнем историческата си цел, да затворим отворената рана – да възстановим морския си суверенитет и излаза на море.“

От своя страна, президентът Моралес изрази желанието си Боливия да се превърне в „енергийното сърце на Южна Америка“, благодарение на огромния си потенциал от възобновяема енергия – хидроелектрическа, ветрогенераторна, геотермална, както и биомасата, извън горивата – петрол и газ. Към този потенциал ще се добави ядрената енергия от бъдещата атомна централа.

Боливия се променя, върви нагоре. И чудното ѝ превъплъщение ще има още да учудва света.

LE MONDE DIPLOMATIQUE - испанско издание

image Превод Венко Кънев

Бележки под линия

 

 От 2005 до 2013 г. БВП на глава от населението нарасна повече от два пъти – от 1182 на 2757 долара. Боливия престана да бъде страна с „ниски доходи“ и беше обявена за страна със „средни доходи“. 

 През последните 8 години доброто управление на държавните финанси изведе Боливия до второто място в Латинска Америка по бюджетни излишъци.

 В абсолютни числа валутните резерви на Боливия са 16 милиарда долара. БВП за 2013 г. беше 31 милиарда долара.

 На всеки ученик от началното и прогимназиалното държавно образование, който е ходил редовно на училище, се дават по 200 боливианос (23 евро) годишно. Целта е учениците да не изоставят училището.

 Пенсия, която получават всички боливийци над 60 години, независимо дали са правили пенсионни вноски.

 Парична помощ от 1820 боливианос (около 215 евро) за всяка бременна жена и всяко дете до двегодишна възраст, за да се намали детската и майчината смъртност.
И още нещо-

увеличение на реалната минимална заплата с 87%

намаление на възрастта за пенсиониране:

тя намаля от 60 на 58 години за мъжете и от 60 на 55 години за жените с три или повече деца.


Туй то, братя българи,
наследници на велики предци...
Индианци, наскоро изтръгнати от блаженият
палеолит, разбраха как да си 
устроят държавата.
А ние 25 години вярваме на европейски
шамански заклинания...

И ако пак ви кажат, че сме бедни и
няма пари, напомнете на властимеющите,
че обрулена България има почти два пъти
 по- голям БВП от Боливия.
И се запитайте къде отиват тези пари.Гласувай:
301. lyubomircholakov - Великолепен постинг!
02.12.2014 13:53
Великолепен постинг!
цитирай
2. freeoldmen - 1. lyubomircholakov
02.12.2014 14:04
Благодаря, г-н Чолаков!

Важно е хората да разберат, че втълпяваният ни неолиберален модел
е разрушителен за България.
И за света.
цитирай
3. mar866 - ...
02.12.2014 14:14
миииии...сега остава да очакваме и ние същото от...Винету!:)))
вече започна да обединява - ще има лентички...

пп. дай им власт, за да им затвориш устата и да им вържеш ръцете!
цитирай
4. minevv - da
02.12.2014 14:26
Позор за блюдолизката парт."класа"!!
цитирай
5. freeoldmen - 3. mar866
02.12.2014 14:30
Да бе, обединението е най- големият кошмар за престъпниците
от "политическата класа".
Нали затова навсякъде са внедрили свои агенти, да разединяват, да делят
на наши и ваши, да сеят омраза, да насъскват хората един срещу друг...
цитирай
6. tit - ееееее, ма ние сме колония отскоро,
02.12.2014 15:17
кво?!:)))
Има време - дерзай!:):))
цитирай
7. freeoldmen - 4. minevv
02.12.2014 16:14
Каквото и да говорят, лидерът, харизматичният водач е изключително
важна фигура при промяната на едно общество.
Иначе народът може да си мрънка, но кой ли го слуша...
А в момента имаме лидер, който смело ни води назад.
цитирай
8. freeoldmen - 6. tit
02.12.2014 16:16
Айде бе, отскоро, все едно векове минаха...в обратна посока.
Разбира се, това не се отнася за талантливи и успели дами и господа,
а за лошия матрял.
цитирай
9. dedenze - Трябва да сменим евроатлантическите тикви и помияри, които продават българските интереси !
02.12.2014 20:24
Индианците оцелели на европейския геноцид, са много по-достойни от тях ! Въпроса е ние къде да намерим подобни, достойни хора ! В индианската история парите и имотите не са имали съществено значение! Даже и робите са можели да се откупят с работа, срещу 3-4 какаови зърна! Помежду си индианските пламена са воювали рядко, символично, след дълга дипломация! Имали са значително по- висока култура и научни знания от европейските, но гладните европейци ги унищожават с всички средства ! Така се раждат САЩ, Канада ....Когато оплюскаха всичко там, решиха да завземат света....
цитирай
10. mt46 - Добър пример...
02.12.2014 20:27
Възможно е след време и ние да тръгнем по такъв път на развитие - когато обществото ни узрее, помъдрее...
цитирай
11. freeoldmen - 10. mt46
02.12.2014 20:56
Представяш ли си откъде са се издигнали тези хора,
подложени на жестоко изтребление, нечовешко използване,
винаги с натикано в калта лице...
Познавам боливийци, живеещи в Испания.
Ако погледнеш президента Моралес, все едно си видял всички.
Дребнички, ръстът им рядко надминава средният, мълчаливи,
готови на всякаква работа.
Да, не се очаква от тях трудови подвизи, но затова пък
работят за малко пари...
Човек лесно може да приеме, че по някакъв начин
са по- низши от него.
Така са ги възприемали векове наред, но сега правителството
на Моралес, подкрепено от милионите низвергнати,
гради нов свят.
Въпреки натиска, въпреки съблазните...
Може само да се поучим от тях.
цитирай
12. freeoldmen - 9. dedenze
02.12.2014 21:12
Ненаситната алчност винаги има един тъжен край- отказ от човечността.
Човек почва да се мисли да бог, само дето обикновените човешки чувства
явно не се понасят с божествеността...
И наблюдаваме днешната ситуация- малцина наследствени "богове"
си играят на власт с доведеното до отчаяние мнозинство.
Извънземни да бяха, щяха да имат повече съпричастност...
Но не, тях ги интересува само status quo да продължи.
Борбата с тези е ясна, обикновените, доскоро презирани боливийци ни я сочат...
цитирай
13. freeoldmen - Отношение към Земята- Майка...
02.12.2014 23:16
През 2009 г. новата конституция на Боливия подчерта държавната поддръжка към култа Пачамама (към Майката Земя), разпространен сред индианците кечуа, като символ на единението на човека с природата. Продължение на тази политика се явява документ, озаглавен "Ley de Derechos de la Madre Tierra" ("Закон за Правата на Майката Земя"). Той предоставя на биосферата (и конкретно на дивата природа) 11 права, включващи правото на живот и съществуване, на осъществяване на жизнените цикли без човешко вмешателство, на чиста вода и въздух, на защита от замърсяване и поддържане на баланса.

Още ли ви се струват изостанали индианци?

Нашите доморасли под крилото на евроатлантите "зелени"
защо мълчат за този исторически документ?
Или борбата за защита на Земята е политкоректна само,
когато се води от казионни организации, подчинени именно
на тези, които я експлоатират безмилостно за свои цели?

Бедни ми, бедни евроатлантно зелени ташаци...
Защо не загинахте в битката за тленните останки
на ягуара Алонсу???
цитирай
14. leonleonovpom2 - Поздрави, Димитър!
03.12.2014 08:15
Чудесен пример за некадърността на управниците ни - меко казано, през последните поне 25 години
Боливия, в периферията на света, в облаците, по на високо живеят само тези в Тибет, дава хубав пример и удря звучен шамар на куцо и сакато в България, натискащо се и смятащо, че може да управлява
Успели с 16 милиона барела нефт, което е около 2, 5 милиона тона годишно А на нас ни подаряваха 12 милиона тона годишно
При този райски климат, при тези плодородни земи, повечето сега пустеещи
При положение, че сме износител № 1 на домати в света през 1958 г, без оранжерии, сега сме достигнали дотам да внасяме домати Защото били по-евтини Пусти Стамболов за такива!
Както казваше един приятел, при такова управление, в пустиня да живеехме, щяхме да внасяме ...пясък
Приятен ден!
цитирай
15. ravramov - И у нас може, но народът не ще!
03.12.2014 09:55
"От май 2006 г. започна да национализира стратегическите сектори – горива, полезни изкопаеми, електричество, природни богатства, като гори, вода и т.н., които произвеждат излишъци. Инвестира част от тях в секторите, създаващи работни места, като индустрията, промишлеността, занаятчийството, транспорта, земеделието, жилищата, търговията и т.н.".

Всичко това, което прави Ево Моралес е заложено и в програмата на Атака, но масата от народа вика, че били луди.
Каквото сами си надробиме, това и ще сърбаме.
цитирай
16. kosara2008 - сърдечни поздрави за теб
03.12.2014 10:57
и топли благопожелания!

извод след инфото съдържащо се в постинга: в Боливия няма еничари , а човеколюбиви властници с национално съзнание и интерес за просперитет на Републиката, в която живеят избирателите им.
цитирай
17. freeoldmen - 14. leonleonovpom2 Здравей!
03.12.2014 11:23
Казваш, че са некадърни- безспорно е така, но това не обяснява
потресаващите резултати.
Тук се крие и зла умисъл т.е. престъпление.
Ето последният "успех"- отрязването ни от тръбата в полза на
вековният враг. И дискредитирането ни като стабилен партньор.
Всички висши политици действаха в тандем.
Силно се надявам някога да имаме работещо правосъдие,
да преразгледа действията на управляващите за целият четвърт вековен период...
За геноцид давност няма!
цитирай
18. freeoldmen - 15. ravramov
03.12.2014 11:34
Съгласен съм, че го има в програмата на партия "Атака", но се
положиха гигантски усилия лидерът й да бъде очернен, от казионните
медии, което отблъсна много хора.
Освен това, имам впечатление, че силата на атаката внезапно затихва,
след като представителите й се доберат за пореден път до топли
депутатски местенца...
Ако бяха толкова загрижени за България, защо още преди изборите не
изградиха общ фронт с останалите патриотични организации?
Като им гледам процентите, може би щяха да са водеща сила и сега щяха да прокарат идеите си.
Но май са само на хартия, никой не мисли да ги прилага...
цитирай
19. freeoldmen - Здравей, kosara2008 !
03.12.2014 11:44
Човеколюбието е това, което ще разделя новият тип политик от досегашните
следовници на студени високомерни неолиберални идеи, свели човека до незначителна бурмичка в месомелачката на "свободния" пазар.
В името на облагодетелстване на малцина.

Няма да е все така, светът се събужда!

Поздрави! Сребърни дракони пак ще има!;-)
цитирай
20. mt46 - ...
03.12.2014 23:09
freeoldmen написа:
Съгласен съм, че го има в програмата на партия "Атака", но се
положиха гигантски усилия лидерът й да бъде очернен, от казионните
медии, което отблъсна много хора.
Освен това, имам впечатление, че силата на атаката внезапно затихва,
след като представителите й се доберат за пореден път до топли
депутатски местенца...
Ако бяха толкова загрижени за България, защо още преди изборите не
изградиха общ фронт с останалите патриотични организации?
Като им гледам процентите, може би щяха да са водеща сила и сега щяха да прокарат идеите си.
Но май са само на хартия, никой не мисли да ги прилага...

Как да направят "Атака" общ фронт? Нали ПФСБ се отцепи? Явно ПФ е проевропейска партия, създадена като алтернатива и контра на "Атака"...
цитирай
21. freeoldmen - 20. mt46
04.12.2014 00:05
Да, разделяй и владей е печеливша формула и за днешните ни кукловоди.
Но какво пречеше на "Атака" да излезе с декларация, в която да изложи
своята визия за България и да призове всички родолюбиви фракции да
направят общ фронт, пък ще донатъкмят различията?
Да видим кой се дърпа, с какви аргументи, каква им е целта...
Щеше да има огромен ефект.
И да се види ясно кой кой е.
цитирай
22. apostapostoloff - Пишляк, що щеш тука, бе пишляк?
08.12.2014 19:32
Бегай у Боливия! Там ще си караш кефа, пишляк.
цитирай
23. freeoldmen - 22. apostapostoloff Апростоле,
08.12.2014 21:34
само субекти като теб може да се чувстват като риба във вода
в общество, което е забравило истинските ценности на света.
Не случайно идиотщините за фаталното влияние на звездите върху хората
набират сила именно по време на безизходица...
И тогава се появявате вие- еманация на глупостта и простотията човешка.
Звездобройците нагъзени, натам, дето е разпоредил силният на деня...
Нещастници...особено ти, дърт нещастен чикиджийо...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: freeoldmen
Категория: Политика
Прочетен: 2463547
Постинги: 440
Коментари: 8039
Гласове: 12273
Календар
«  Февруари, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728